Beter presenteren

Jouw vijf minuten presentatie

Wil je even in vijf minuten iets snel en goed uitleggen?
En wel nu meteen, of over een paar minuten, voor een zaaltje vol mensen.

Dit is de vijf minuten presentatie.

‘We lopen wat uit de tijd’, zodat je opeens slechts vijf minuten krijgt voor je zorgvuldig voorbereide presentatie. Helaas.

Kun je dit dan zonder al te veel stress? Heel goed. Veel succes.
Vind je dit lastig? Lees verder.

Allereerst zijn vijf spannende minuten fijner dan een half uur langdradigheid.
De meeste presentaties zijn drie keer te lang.
Presenteer spontaan, uit je hoofd en toch goed voorbereid. De saaiheid verdwijnt en de essentie blijft over.

Zo is je presentatie in vijf minuten klaar

Maak een mindmap over je onderwerp. Op een liggend A4tje schrijf je in het midden je kernboodschap, daaromheen in maximaal vijf of zes trefwoorden wat er allemaal van belang is. Denk aan:

 • Probleem
 • Analyse
 • Oplossing

Simpel en goed is ook:

 • Verleden
 • Heden
 • Toekomst.

Dit is er nog een:

 • Kernboodschap
 • Waarom (motief)
 • Wat
 • Hoe
 • Waartoe (ideaal)

En de allereenvoudigste is deze K.U.K.:

 • Kernboodschap
 • Uitleg
 • Kernboodschap

Een mindmap maken kost je een paar minuten. Het is meteen de roadmap voor je presentatie. Desnoods hou je dit papiertje bij de hand (leg het dan op de grond, want wapperende papiertjes leiden af.) Als je de tijd hebt, maak dan los van elkaar twee mindmaps. Zijn ze ongeveer gelijk, dan zit je verhaal goed in elkaar en zit het inhoudelijk ook goed in je hoofd. Je bent klaar! Zijn de mindmaps verschillend, dan moet je aan het werk en uitzoeken wat je precies wilt zeggen.

Lichaamstaal, intentie, inhoud / pathos, ethos, logos

Presentaties moeten inhoudelijk kloppen, logos. Ze moeten fysiek sprankelen (lichaamstaal), er moet betrokkenheid uit spreken (pathos) en mentaal moet het deugen (intentie / ethos). Wat kom je brengen, wat is je bijdrage?

Echt even goed focussen.

Zoek voordat je begint een moment van focus en rust. Even naar de wc bijvoorbeeld. Even uit het sociale gedoe, even je aandacht naar je lichaam. Hoe voel je je? Ontspannen? Hoe is het met je ademhaling? Laag ademhalen. Doe even een oefening. Drie keer rustig inademen, even je adem vasthouden en weer rustig uitademen. Na drie keer voel je je al rustiger. Het helpt als je wat koud water op je gezicht sprenkelt of een slokje water drinkt. Voel even je tenen, kom in je lijf. Trek even gekke bekken voor de spiegel. Leuk en zo maak je je mondspieren los.Als het kan, ga vijf minuten buiten wandelen, frisse lucht.

Positieve sfeer creëren

Voor je ter zake komt, besteed je eerst aandacht aan de sfeer. Een anekdote, een grapje, een ijsbreker. Maak contact. Contact gaat voor contract. Begin positief, bijvoorbeeld met het woordje ‘Ja’. We gaan pas luisteren als het veilig en vertrouwd is, anders wil iedereen liever weg. De sfeer moet bovendien verwachtingsvol zijn: ‘Ik ga iets vertellen, waar we veel aan kunnen hebben.’ Hierna is de eenvoudigste route: kernboodschap, uitleg, kernboodschap. K.U.K. Denk aan je mindmap. Begin met je kernboodschap en eindig ermee. Zie presentatiemodellen.

Het kan ook meteen interactief: Kernboodschap gevolgd door een vraag- en antwoordsessie. Als het goed is komt de waarom-vraag dan ook langs. Begrijpen jullie mijn kernboodschap? Wie is het ermee eens? Als jullie het met elkaar eens zijn, volgen automatisch de wat en hoe vragen. Interactief, zo veel mogelijk. Stel vragen, laat vragen stellen. ‘Dit is mijn kernboodschap. Wat vinden jullie, wat is jullie ervaring?’ Open vragen leveren meer op dan gesloten ja/nee vragen.

Kernboodschap, uitleg, kernboodschap

Het is je taak als spreker om je publiek ergens naar toe te begeleiden. Die plek moet dus wel goed zichtbaar worden. Vertrekpunt, bestemming / doel van je presentatie en de route er naar toe.

De fases van een presentatie.

 • Kennismaking, spelregels.
 • Vertrouwen ontwikkelen.
 • Samen op reis.
 • Samen dollen.
 • Aankomen op de bestemming.
 • Afscheid nemen.

Als je je hieraan houdt, gaat het zeker goed met je presentatie.

Je kunt het leren, presenteren

De missie van Speechen.nl is heel simpel. Iedereen een stem geven. Iedereen goed leren presenteren, zodat mensen en ideeën hierdoor beter uit de verf komen.
Onze kernboodschap hierbij is: echt iedereen kan het leren, presenteren.

Beeldend vertellen waardoor je verhaal zichtbaar wordt. Voorbeelden geven. Des te concreter des te beter. Aarden, stevig staan, in het midden, Letterlijk met je voeten op de vloer, gegrond. Voel je voeten en je tenen. Presenteer vanuit je lijf, vanuit je hart. Dan gaan we van je houden. Begrippen laden met gevoel. Beter presenteren.

Lees: hoe ga je staan?

Heb je maar vijf minuten, vergeet dan je sheets en je filmpjes. Dat kost tijd, heeft technische risico’s en leidt af. Ga op de goede plek staan, in het midden, wacht tot het stil wordt, concentreer je en breek dan het ijs om vervolgens via je kernboodschap, wat uitleg en als afsluiting nog een keer je kernboodschap binnen vijf minuten het applaus van je publiek te mogen ontvangen.

Volg een training bij ons, boek een individuele coaching of nodig ons uit voor een teamtraining presenteren,

We komen graag want echt, van goed presenteren wordt de wereld mooier.