fbpx

Geef een korte presentatie (in 5 minuten)

Een korte presentatie geven is een grote uitdaging. Maar als het lukt dan heb je goud in handen 😉 We vervelen elkaar te vaak met ellenlange presentaties. Omdat we niet de moeite nemen om de essentie eruit te halen. Want dat vraagt om een goede voorbereiding en kost tijd.

Korte presentaties ontstaan ook vaak spontaan in het moment. “Kun jij straks nog even ‘kort’ iets zeggen over…?” Of de boodschap ‘We lopen wat uit de tijd’, zodat je opeens slechts vijf minuten krijgt voor je zorgvuldig voorbereide presentatie. Op zo’n moment is er niet echt tijd om je goed voor te bereiden.

Maar altijd geldt: vijf spannende minuten zijn fijner dan een half uur langdradigheid. Het kan helpen om kort en krachtig vertellen als een kunst te zien. In plaats van de kunst om zoveel mogelijk te vertellen.

Denk bijvoorbeeld aan een event met meerdere grote sprekers. Deze sprekers worden goed betaald voor hun verhaal. Ze willen graag zoveel mogelijk waarde leveren en dus vertellen ze veel. Dat is op zich sympathiek. Maar aan de andere kant is het ook jammer. Want daardoor wordt hun verhaal onnodig saai en valt de zaal in slaap. De spreker die aan het einde van de dag 10 minuten het podium pakt met een kort en bondig verhaal krijgt een staande ovatie. Zo kan het ook.

Publiek 5 minuten presentatie

Een korte presentatie maken

Of je nu veel of weinig tijd hebt om je voor te bereiden. De belangrijkste tip is: hou je korte presentatie simpel! Dus geen gedoe met Powerpoint of filmpjes. Dat kost veel tijd en leidt ook nog eens af. 

Hou het simpel gaat ook over de inhoud. Geef niet teveel details. Niet te veel informatie. Dat past immers niet in een vijf minuten presentatie. Kies liever voor één ijzersterke boodschap en onderbouw deze met één goede anekdote.  

De uitdaging is dus de kunst van het weglaten. Jij bent hoogstwaarschijnlijk expert op het gebied waarover je iets wilt zeggen. Voor experts is alle informatie relevant. En dat is gelijk je valkuil. Want voor je publiek is maar een fractie van die informatie relevant. Durf dus onvolledig te zijn. Je publiek zal je dankbaar zijn. 

Stap 1: Mindmap

De eerste stap bij een vijf minuten presentatie is het maken van een mindmap. Wat wil je zeggen? Wat komt daarbij kijken? Formuleer de kernboodschap van jouw korte presentatie. Over hoe je jouw kernboodschap goed kunt formuleren schreven we een aparte blog. 

Een mindmap maken kost je een paar minuten. Het is meteen de roadmap voor je presentatie. Desnoods hou je dit papiertje bij de hand.

Stap 2: Reflecteren

Naar aanleiding van deze mindmap kun je spontaan eens oefenen met je korte presentatie. Bijvoorbeeld door je verhaal op te nemen met je telefoon. Dat geeft een indicatie van de tijd (waarschijnlijk nog veel te lang) maar is tevens ook een reflectiemoment. Zodra je het gaat terugluisteren merk je zelf heel goed waar je afhaakt (dat kan er dus uit). Of waar je smokkelt (dat kan dus beter). Of wat je bij blijft (dat zijn je bouwstenen). 

Stap 3: Aanscherpen

Nu kun je een nieuwe mindmap maken om je verhaal aan te scherpen. Wellicht kun je nog een keer oefenen. Afhankelijk van de setting ben je nu een heel eind op weg met je voorbereidingen.

5 minuten presentatie opbouw

Wat is een goede opbouw voor je presentatie als je maar vijf minuten hebt? 

Onze favoriet is: 
kernboodschap – toelichting – anekdote – kernboodschap

Als toelichting kun je in een aantal zinnen de kernboodschap in de juiste context plaatsen. Dit is tevens het bruggetje naar je anekdote. De anekdote is een beschrijving van een concrete gebeurtenis op een concreet moment op een concrete plaats. Met deze anekdote onderbouw je je kernboodschap met een beeld en een gevoel. 

Daarna rond je je presentatie af met je kernboodschap en wacht je op applaus. Desnoods herhaal je nog een keer je kernboodschap. Deze formule werkt altijd. Het is een gegarandeerd succes en bovendien kinderlijk eenvoudig. Meer over een script voor je verhaal lees je in onze blog over de opbouw van een presentatie.

Korte presentatie 5 minuten

Het onderwerp van een 5 minuten presentatie

Een regelmatig gebruikte zoekterm. Wat is nou het ideale onderwerp voor een korte presentatie?  Eigenlijk best een bijzondere vraag. Alles kan een onderwerp zijn, dus het antwoord op die vraag zou een oneindige lijst opleveren variërend van de 3 kenmerken van een diamant tot aan de 10 meest gemaakte fouten bij voetbal. Om maar iets te noemen. 

Waar het om gaat is dat het onderwerp jou raakt en dat het voor je publiek relevant is. 

Welk onderwerp je ook kiest, de belangrijkste regel is: hou het compact. Hoe korter, hoe beter. Schrappen is het devies. Durf onvolledig te zijn. Dat is al een hele uitdaging. 

Als je dat moeilijk vindt, ga dan terug naar de opbouw. Formuleer een goede kernboodschap, onderbouw deze vanuit een persoonlijke anekdote en je hebt meer dan genoeg. 

Hoe maak je een korte presentatie langer

Je hebt een korte presentatie gegeven en wordt nu gevraagd om er meer over te vertellen. Of je krijgt tien minuten terwijl je met vijf minuten al klaar zou kunnen zijn met wat je wilt zeggen. Hoe pak je dit aan? 

Een presentatie langer maken is niet zo moeilijk. Vaak is de uitdaging juist om het kort en bondig te houden. Geef iemand oneindig veel woorden en alle nuances kunnen worden aangebracht. Maar terwijl je een flink eind de ruimte kletst, haakt je publiek ondertussen wel af 😉

De vraag is dus: moet je je verhaal echt langer maken? Of doe je iedereen (inclusief jezelf) een plezier door het kort en bondig te houden? 

Een hele effectieve manier van tijd winnen is interactie met het publiek. Vragen stellen aan en reageren op de antwoorden. Je kunt de luisteraars ook uitnodigen om vragen aan jou te stellen. Zo breid je je presentatie ‘vraag-gericht’ uit. Lekker makkelijk en altijd raak.

Vertel spontaan, uit je hoofd en toch goed voorbereid. De saaiheid verdwijnt en de essentie blijft over. Succes!

Gerelateerde artikelen

Online presenteren met plezier

Online presenteren: 7 sleutels voor succes en 3 valkuilen

Online meetings faciliteren en online presenteren is in feite een nieuw vak. Als we hier iets over geleerd hebben de...

Lees meer
Spreekangst tip krachtzinnen

Onze top 3 tips bij presentatie zenuwen

Presentatie zenuwen komen veel voor. Fijn om te weten. Want op het moment dat jij staat te zweten en je...

Lees meer
Presenteren tip kernboodschap

Je kernboodschap als rode draad

Je kernboodschap heel goed weten is essentieel voor een goede presentatie. De kernboodschap is het antwoord op de kernvraag van je betoog!

Lees meer
Hoe word ik een succesvol spreker - kind met roeptoeter

Hoe word je een succesvol spreker?

De weg naar een succesvolle spreker is een mooie weg. Lees hoe je in zeven stappen een succesvol spreker wordt....

Lees meer
Blog start presentatie

Hoe begin je je presentatie?

Het allermooiste begin: een volmondig ‘JAAH’. Een uitnodigend ‘ja, kom binnen, kom luisteren’. Een meelevend ‘ja, ik luister’. Start met...

Lees meer
Mindmap als voorbereiding bij presentatie

Een mindmap als voorbereiding bij presenteren

Presenteren? Maak een mindmap over je presentatie. Een mindmap helpt je om je verhaal te ordenen en goed te leren kennen. Lees hier hoe je dit doet.

Lees meer

Adres

Postadres en coaching:
P. Lieftinckstraat 16
1067 VX Amsterdam

Trainingslocatie:
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam

Nieuwsbrief

Ik ontvang graag inspiratie rondom spreken & presenteren in mijn mailbox!

We wijzen je op ons privacybeleid.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
up