Onze top 3 tips bij presentatie zenuwen

Presentatie zenuwen komen veel voor. Fijn om te weten. Want op het moment dat jij staat te zweten en je hart tekeer gaat, weet bijna iedereen dus hoe dat voelt

Ervaar je milde symptomen en belemmeren deze je niet? Dan spreek je van ‘gezonde’ zenuwen. Lastig. Maar er zit ook een positieve kant aan. Zenuwen zetten je op scherp. Ze zorgen dat je het beste in jezelf naar boven kunt halen.

Maar teveel zenuwen kunnen je wel belemmeren. Bijvoorbeeld bij bij het uitvoeren van je werk, het aangaan van een nieuwe functie of in de aanloop naar een nieuwe baan. Gelukkig is er iets te doen aan presentatie zenuwen.

Symptomen van presentatie zenuwen

Als je zenuwachtig bent vooraf aan spreken in het openbaar, kan het zijn dat je last hebt van lichamelijke klachten vooraf of tijdens presenteren. Voorbeelden hiervan:

 • Een snelle hartslag
 • Snel ademhalen
 • Een paniekaanval
 • Transpireren
 • Niet uit je woorden komen
 • Black-out
 • Rood worden als je wat wilt zeggen
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid van de spanning

Spanning zorgt ervoor dat je jezelf gaat overschreeuwen, je het liefst wilt verdwijnen of dat je blokkeert. Inderdaad. Vechten, vluchten of bevriezen.

Tips bij presentatie stress

Heb jij, net als zeker twee op de drie Nederlanders, last van spanning bij presenteren? Hierbij 3 tips over hoe hiermee om te gaan. Deze tips zijn gericht op het leren ontspannen in deze situaties.

Tip 1 bij presentatie zenuwen – Visualisatie

De eerste tip om je zenuwen te overwinnen is een krachtig hulpmiddel, namelijk visualisatie. Visualiseren is eigenlijk niets anders dan bewust aan iets denken en daarbij een beeld voor je te zien.

Spreekangst tip visualiseer

Eigenlijk doen we dit onbewust al de hele dag door. Ook als je je voorstelt dat je presentatie helemaal in de soep loopt. Je snapt dat dit je zenuwen geen goed doet.

Door beelden bewust en op een positieve manier in te zetten, kun je ze voor je laten werken. Je stelt je voor dat je je presentatie geeft en dat het juist goed gaat. Probeer zoveel mogelijk details voor je te zien. Ideaal ook om te oefenen met spreken in het openbaar.

Visualisatie helpt je op drie manieren presentatie zenuwen te verminderen:

 1. Je automatiseert je verhaal in je systeem. Op het moment dat je het dan voor het echie gaat doen kost het veel minder moeite. En daarmee geeft het ook minder stress.
 2. Op de momenten dat je tijdens het visualiseren vastloopt kun je nog wat uitwerken/oefenen/informatie ophalen. In je voorstellingsvermogen kun je direct werken aan een oplossing. De kans wordt dan kleiner dat dit in het echt gebeurt.
 3. Je hersenen zijn niet goed in staat om onderscheid maken tussen visualisatie en werkelijkheid. Voor je brein is het allebei even waar. Door je voor te stellen dat je een succesvolle presentatie geeft, schep je een positieve ervaring. Op momenten dat je echt je verhaal doet, kun je hieruit putten.

Zweverig? Dat valt erg mee 😉 Er is genoeg wetenschappelijk onderzoek dat de invloed van visualisatie onderstreept. Probeer het eens uit, je zult merken dat het werkt.

Presentatie zenuwen overwinnen – de ultieme handleiding

Flinke presentatie zenuwen worden ook wel spreekangst genoemd. Je leest er alles over in het gratis e-book Spreekangst overwinnen – de ultieme handleiding.

Cover e-book spreekangst overwinnen

Tip 2 bij presentatie zenuwen – Krachtzinnen

De tweede tip gaat over gedachten. Zenuwen hebben een grote en negatieve invloed op onze gedachten. Negatieve gedachten zijn daardoor sterk in de meerderheid en daarnaast lijken we die gedachten ook nog eens serieuzer te nemen.

Voor het overwinnen van zenuwen heb je positieve gedachten nodig! Aan de slag. Formuleer concrete zinnen voor jezelf die je vaak kunt oproepen. In feite zijn dit zinnen voor bekrachtiging van jezelf. Ze geven vertrouwen en moedigen je aan zonder dat je overdrijft.

Let wel op: gedachten die haaks staan op wat je gelooft, zullen de negatieve gedachtes juist versterken. Jij kunt het best je eigen krachtzinnen maken. Jij weet wat je nodig hebt.

Spreekangst tip krachtzinnen

Hierbij een paar richtlijnen:

 • Kies een zin die jou kracht, een positieve emotie of energie geeft.
 • Vermijd het woordje ‘niet’ want dat vinden je hersenen lastig te verwerken.
 • Hoe concreter de zin, hoe beter je hersenen er mee uit de voeten kunnen.
 • Formuleer de zin in tegenwoordige tijd, alsof het al zo is.

Maak krachtzinnen waarbij je echt een klik voelt. Door deze met regelmaat tegen jezelf te herhalen, raakt je systeem hiermee vertrouwd. Je gaat er vanzelf in geloven.

Tip 3 bij presentatie stress – Focus

De derde tip gaat over focus en het spelen hiermee. Tijdens het spreken voor een groep kun je oefenen met je focus. Door hiermee te spelen ontstaat er ruimte voor ontspanning.

Focus verleggen van jezelf naar je publiek

Dit kun je doen op drie niveaus; gevoel, visueel en inhoudelijk. een paar voorbeeldvragen om dit te illustreren.
Op gevoelsniveau – Hoe lijkt die man op de eerste rij zich te voelen? Visueel – Hoe ziet die vrouw tegenover je aan tafel eruit? Inhoudelijk – Welk verhaal willen je luisteraars horen. Omarm je publiek!

Spreekangst tip focus
Focus op zijn in plaats van denken

Als je je lijf voelt, voel je je minder zenuwachtig. Dit doe je door actief aandacht te besteden aan je zintuigen. Denk bijvoorbeeld aan hoe je voeten voelen, welke geluiden je hoort, wat je ruikt.

Focus verschuiven van inhoud naar doel

Door vooraf een keer voor jezelf je kernboodschap te herhalen, focus je op het doel van je verhaal. Zorg er voor dat je deze echt laat binnenkomen.

Presentatie zenuwen 1,2,3 opgelost?

Wat zou het fijn zijn als je met het lezen van deze tips direct van je presentatie zenuwen af was. Zo werkt het helaas niet. Sorry. Je hebt absoluut oefening nodig om de spanning te laten afnemen. Meer hierover lees je in ons blog over spreekangst en in het gratis e-book Spreekangst overwinnen – de ultieme handleiding.

Alle mensen die we hebben begeleid in het overwinnen van deze zenuwen zijn het eens. Het belangrijkste dat ze deden is spreken, spreken en nog eens spreken.

In een training grote stappen zetten!

Gerelateerde artikelen

Jezelf voorstellen

Jezelf voorstellen, zó doe je dat op een originele manier

Veel mensen ervaren stress als ze zichzelf moeten voorstellen. Of dit nu meer of minder op jou van toepassing is,...

Lees meer
Spanning sollicitatiegesprek

Voorbereiden sollicitatiegesprek: Tips voor minder stress

Spanning vooraf aan een sollicitatiegesprek is heel normaal. Bijna iedereen heeft daar last van. Het betekent vooral ook dat je...

Lees meer
Mindmap als voorbereiding bij presentatie

Een mindmap als voorbereiding bij presenteren

Presenteren? Maak een mindmap over je presentatie. Een mindmap helpt je om je verhaal te ordenen en goed te leren kennen. Lees hier hoe je dit doet.

Lees meer
some

Adres

Postadres en coaching:
P. Lieftinckstraat 16
1067 VX Amsterdam

Trainingslocatie:
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam

Nieuwsbrief

Ik ontvang graag inspiratie rondom spreken & presenteren in mijn mailbox!

We wijzen je op ons privacybeleid.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
up