Een mindmap als voorbereiding van een presentatie

Het maken van een mindmap is een belangrijk hulpmiddel bij het schrijven van een presentatie of speech. Noodzakelijk misschien wel. Het helpt je om je verhaal te ordenen en om het je helemaal eigen te maken. Een mindmap maken is een razendsnelle manier om tot de kern van je presentatie te komen. En geeft je bovendien veel houvast.

Mindmap = snelle voorbereiding voor presentatie of speech

Uren werken aan een Powerpoint of Prezi presentatie is echt niet nodig. Een mindmap is effectief en kan vlug. Het maken kost je maximaal drie keer tien minuten. Daarna nog één of meerdere keren hardop repeteren en je verhaal zit gebeiteld.

Voorbeeld van een mindmap over presenteren

Een mindmap als voorbereiding in 5 stappen

  1. Meer dan een A4-tje en wat gekleurde stiften heb je niet nodig. Je begint met je kernboodschap in het midden van het papier. Kort en krachtig. De kernboodschap is het antwoord op de vraag wat mensen moeten onthouden? Waar gaat je presentatie echt over? Je kernboodschap mag je gerust een paar keer herhalen. Noem deze in ieder geval aan het begin en aan het einde van je verhaal.
  2. Schrijf associatief deelonderwerpen en steekwoorden bij de kernboodschap. Wat speelt er allemaal een rol? Gebruikt zoveel mogelijk woorden in plaats van zinnen. Zo hou je je mindmap overzichtelijk.
  3. Breng met pijlen de dwarsverbanden tussen de woorden aan.
  4. Leg deze eerste mindmap weg en maak op een later moment opnieuw een mindmap. Dit doe je zonder naar de eerste versie te kijken.
  5. Zijn je beide mindmaps ongeveer gelijk? Als dat het geval is, dan zitten de pijlers van je speech al goed in je hoofd. Werk een of twee pijlers eens uit, weer in de vorm van een mindmap. Spreek je presentatie hardop uit, aan de hand van je mindmap.
    Zijn er echte verschillen tussen je mindmaps? Dan moet je even goed nadenken en een derde mindmap maken.

Uiteraard is het maken van een mindmap ook onderdeel van onze presentatietrainingen. We bieden trainingen van een, twee en drie dagen. De presentatietraining “Goed leren presenteren” is onze toptraining. Daarna kun je gegarandeerd bovengemiddeld presenteren.

some

Adres

Postadres:
P. Lieftinckstraat 16
1067 VX Amsterdam

Trainingslocatie:
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam

Nieuwsbrief

Graag ontvang ik regelmatig gratis tips en overwegingen die me helpen met mijn presentaties.

Toestemming
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.