Je kernboodschap als rode draad

Een kernboodschap is de belangrijkste boodschap die je wilt overbrengen in je speech of presentatie. Wat moet je publiek in ieder geval onthouden?

De kernboodschap is de rode draad die door je verhaal loopt. Die ervoor zorgt dat je publiek begrijpt waar het over gaat. Het is daarom belangrijk deze op een heldere en overtuigende manier te communiceren. In deze blog lees je waarom een kernboodschap belangrijk is en hoe je deze het beste kunt formuleren en presenteren.

Waarom is een kernboodschap belangrijk?

Presenteren tip kernboodschap

Een kernboodschap is belangrijk omdat het de essentie van je boodschap weergeeft. Het helpt jezelf om focus aan te brengen in je verhaal.  En zorgt ervoor dat je publiek begrijpt wat je wilt overbrengen.

Een kernboodschap zorgt er ook voor dat je publiek jou en je boodschap beter onthoudt. Mensen kunnen slechts een beperkte hoeveelheid informatie verwerken en onthouden. Een kernboodschap zorgt ervoor dat je boodschap blijft hangen en dat je publiek weet waar het over gaat.

Hoe formuleer je een kernboodschap?

Een goede kernboodschap is kort en krachtig en vat de belangrijkste boodschap van je verhaal samen in één zin. Hier zijn enkele tips om een effectieve kernboodschap te formuleren:

  1. Bedenk wat de belangrijkste boodschap is die je wilt overbrengen. Wat is de essentie van je verhaal?
  2. Denk na over de doelgroep en wat voor hen belangrijk is. Wat willen ze weten? Wat willen ze horen?
  3. Formuleer de kernboodschap als een eenvoudige zin. Gebruik geen vakjargon of ingewikkelde woorden.
  4. Zorg ervoor dat de kernboodschap positief geformuleerd is.
  5. Houd de kernboodschap kort en krachtig, bij voorkeur niet langer dan één zin.

 

Kernboodschap of onderwerp

Een kernboodschap en onderwerp zijn beide belangrijke elementen van een presentatie of toespraak, maar hebben verschillende functies en betekenissen.

Het onderwerp verwijst naar het bredere onderwerp of de hoofdgedachte waarover je gaat spreken. Dit is het onderwerp dat je publiek interesseert en wat ze verwachten te horen. Je kernboodschap is daarentegen de belangrijkste boodschap die je wilt overbrengen over het onderwerp. Het is de essentie van je presentatie en het is wat je publiek zou moeten onthouden nadat de presentatie is afgelopen.

Het onderwerp kan bijvoorbeeld gaan over het belang van gezond eten, het belang van effectief leiderschap of de voordelen van duurzame energie.

Je kernboodschap kan bijvoorbeeld zijn dat het belangrijk is om dagelijks groenten en fruit te eten om je fit te voelen, dat goede communicatie essentieel is voor effectief leiderschap of dat het gebruik van duurzame energie essentieel is voor een duurzamere toekomst.

Kernboodschap onderwerp

Kortom, het onderwerp is wat je gaat bespreken en de kernboodschap is de belangrijkste boodschap die je wilt overbrengen over het onderwerp.

Hoe presenteer je een kernboodschap?

Het presenteren van een kernboodschap is net zo belangrijk als het formuleren ervan. Hier zijn enkele tips om een kernboodschap op een effectieve manier te presenteren:

  1. Maak gebruik van storytelling: Mensen houden van verhalen en kunnen zich gemakkelijker identificeren met verhalen dan met droge feiten en cijfers. Vertel een verhaal dat de kernboodschap ondersteunt en maakt het daardoor interessanter en memorabel.
  2. Gebruik de kracht van herhaling: Herhaal de kernboodschap op verschillende momenten in je presentatie. In elk geval aan het begin en het einde van je verhaal. Door dit te doen, zorg je ervoor dat de boodschap blijft hangen bij het publiek en het versterkt het belang van de boodschap.
  3. Maak oogcontact: Kijk je publiek aan tijdens het presenteren van de kernboodschap. Door oogcontact te maken, voel je meer verbinding met het publiek en het zorgt ervoor dat je meer overtuigend overkomt.
  4. Gebruik lichaamstaal: Je lichaamstaal is een belangrijk onderdeel van je presentatie. Gebruik handgebaren, gezichtsuitdrukkingen en loop rond om je boodschap kracht bij te zetten. Dit kan helpen om de aandacht van het publiek vast te houden en je boodschap beter te communiceren.
  5. Pas je tempo aan: Als je de kernboodschap presenteert, zorg ervoor dat je langzamer praat en stiltes laat vallen om de boodschap beter over te brengen. Dit geeft het publiek de tijd om de boodschap te verwerken en het maakt het gemakkelijker voor hen om de boodschap te begrijpen.

Met deze tips kun je een krachtige en overtuigende presentatie geven waarbij de kernboodschap helder overkomt bij het publiek. Onthoud dat een kernboodschap de rode draad is die door je presentatie loopt en die ervoor zorgt dat je publiek begrijpt waar het over gaat en wat je wilt overbrengen.

Presentatietraining

Uiteraard leer je het formuleren en presenteren van een kernboodschap ook tijdens onze presentatietrainingen. De presentatietraining “Goed leren presenteren” is onze meest gekozen training. Na deze training spreek je vrijuit en overtuigend. Je brengt jezelf in en laat hiermee jouw kwaliteiten en ambities zien. Dit zorgt voor persoonlijke contact met je publiek en maakt dat je kunt verbinden met een sterk verhaal.

Gerelateerde artikelen

Speech schrijven in tekstbalonnen

Zelf een speech schrijven in zeven stappen

Zelf een speech schrijven in zeven stappen.

Lees meer
Tekst voice

Stemoefeningen

Stemoefeningen zijn nodig, nuttig en leuk, voor je gaat presenteren. Doordat zo warm je stem opwarmt, klink je lekker als je aan je presentatie begint. Hier staan een aantal eenvoudige oefeningen.

Lees meer
Spanning sollicitatiegesprek

Voorbereiden sollicitatiegesprek: Tips voor minder stress

Spanning vooraf aan een sollicitatiegesprek is heel normaal. Bijna iedereen heeft daar last van. Het betekent vooral ook dat je...

Lees meer
5 minuten presentatie in meeting

Geef een korte presentatie (in 5 minuten)

Een korte presentatie geven vraagt een slimme aangepaste voorbereiding. Focus op je kernboodschap.

Lees meer
Presenteren tip kernboodschap

Je kernboodschap als rode draad

Je kernboodschap heel goed weten is essentieel voor een goede presentatie. De kernboodschap is het antwoord op de kernvraag van je betoog!

Lees meer
Blog start presentatie

Hoe begin je je presentatie?

Het allermooiste begin: een volmondig ‘JAAH’. Een uitnodigend ‘ja, kom binnen, kom luisteren’. Een meelevend ‘ja, ik luister’. Start met...

Lees meer

Adres

Postadres en coaching:
P. Lieftinckstraat 16
1067 VX Amsterdam

Trainingslocatie:
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam

Nieuwsbrief

Ik ontvang graag inspiratie rondom spreken & presenteren in mijn mailbox!

We wijzen je op ons privacybeleid.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

up