Je kernboodschap is het antwoord op je kernvraag!
Wat moet je publiek in ieder geval onthouden?
Waar gaat het echt over?
Dat is je kernboodschap.
Je hele verhaal in maximaal twee zinnen. Je kernboodschap is niet je onderwerp, maar het is de kern van je betoog. Voorbeelden:
- Je verhaal gaat over voetballen, dat is het onderwerp. Maar je kernboodschap is dat alle ballen het beste over links kunnen worden gespeeld. Je verhaal gaat over een betere wereld en je kernboodschap kan zijn ‘begin bij jezelf’.
- Samen met Willem Wansink schreef ik een boek met als titel ‘Iedereen journalist’. De kernboodschap is: ‘Als de twee miljard mensen met een smartphone de basisprincipes van goede journalistiek hanteren, dan is de crises in de journalistiek omgezet in een giga-overwinning voor de journalistiek én voor de democratie.’
- Het Handboek presenteren gaat uiteraard over presenteren. De kernboodschap is: Succesvol presenteren doe je vanuit betrokkenheid en vanuit de vraag: hoe kan ik helpen?
- Het onderwerp zijn de vluchtelingen uit het midden-oosten en het voortdurende drama. De uiteindelijke kernvraag hierachter is: hoe creëren we vrede in de wereld, zodat mensen niet hoeven te vluchten en kinderen zich kunnen ontwikkelen.
Kernvraag?
Zojuist las je het woord ‘kernvraag’, in plaats van kernboodschap. Ja, die twee hebben met elkaar te maken. Kernvraag: hoe leer ik presenteren? Antwoord: door te oefenen. Met een goede training leer je sneller en wordt het iets minder ‘trial and error’.
De kernvraag van het boek ‘iedereen journalist’ luidt: Hoe maak je van die 2 miljard smartphone gebruikers bonafide journalisten? En kan dat eigenlijk wel? Daar zitten weer vragen achter. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de journalistiek van de opkomst van internet en de mobiele telefoon? Zo u wilt een SWOT analyse, Strongness, Weaknesses, Opportunities and Threats. Kracht, zwaktes, kansen en bedreigingen.
Achter ieder goed betoog zit dus ook een kernvraag.
Probleem, analyse, oplossing, een van onze presentatiemodellen.
Hoe krijgen we de ballen in de goal? Door over links te spelen.
Een goed betoog heeft een kernboodschap. Dat is min of meer het antwoord op de kernvraag!
Kernvraag en intentie
De kernvraag in een goed verhaal ligt dicht bij de beste intentie, hoe kan ik helpen?
Kernboodschap minstens twee keer noemen
Goed presenteren doe je op je eigen manier, maar het is best slim om je kernboodschap minstens twee keer te benoemen, aan het begin en tot slot.
Aan het begin, dan is iedereen nog wakker en is dat meteen duidelijk.
Daarna ga je je kernboodschap logischerwijs uitleggen. Je kernvraag helpt hierbij.
Afsluiten met je kernboodschap, dat is de juiste manier en het werkt fantastisch. Wat we in ieder geval onthouden, dat is vaak het laatste dat we meekrijgen. Beginnen en eindigen met je kernboodschap, dat maakt de cirkel keurig rond. Het is een presentatiestructuur die maar zo wordt beloond met een daverend applaus.
Gerelateerde artikelen
Stemoefeningen
Stemoefeningen zijn nodig, nuttig en leuk, voor je gaat presenteren. Doordat zo warm je stem opwarmt, klink je lekker als je aan je presentatie begint. Hier staan een aantal eenvoudige oefeningen.
Lees meerVoorbereiden sollicitatiegesprek: Met deze tips 100% zeker minder stress
Spanning vooraf aan een sollicitatiegesprek is heel normaal. Bijna iedereen heeft daar last van. Het betekent vooral ook dat je...
Lees meerJouw vijf minuten presentatie
Een korte presentatie geven vraagt een slimme aangepaste voorbereiding. Focus op je kernboodschap.
Lees meerJe kernboodschap is het antwoord op je kernvraag!
Je kernboodschap heel goed weten is essentieel voor een goede presentatie. De kernboodschap is het antwoord op de kernvraag van je betoog!
Lees meerHoe begin je je presentatie?
Het allermooiste begin: een volmondig ‘JAAH’. Een uitnodigend ‘ja, kom binnen, kom luisteren’. Een meelevend ‘ja, ik luister’. Start met...
Lees meerInformatie
Adres
Postadres:
P. Lieftinckstraat 16
1067 VX Amsterdam
Trainingslocatie:
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam