some

Spreekangst - 8 tips en de ultieme handleiding

Spreekangst. Ook wel presentatie angst genoemd. Herken je een van deze situaties? Je ziet enorm op tegen het geven van een presentatie. Je voelt weerstand om te spreken tijdens een vergadering. Het geven van een speech of een belangrijk gesprek zorgt voor spanning. Trillen, zweten, buikpijn. Je lichaam protesteert. Je probeert deze situaties dan ook zoveel mogelijk te vermijden. Bij spreekangst gaat de spanning niet over niet over het spreken zelf, maar over het spreken voor toehoorders. 

Ben je op zoek naar tips om je zenuwen voor spreken in het openbaar te bedwingen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Check dit blog voor je met 8 tips om direct aan de slag te gaan met spreekangst of presentatie angst. Daarnaast kun je gratis onze ultieme handleiding over spreekangst downloaden. Hierin vind je achtergrond informatie over spreekangst, een checklist en een plan van aanpak.

Gratis e-book Bekijk spreekangst training

Leren spreken zonder angst

Gezonde zenuwen vooraf aan spreken in het openbaar zijn heel normaal. Zo ongeveer iedereen voelt deze spanning. Maar spreekangst kan je enorm hinderen in je werk en je ontwikkeling.

Goed nieuws. Het is echt mogelijk om deze presentatie angst te overwinnen. De angst zelf gaat nooit 100% weg, dat hoeft ook niet. Als het angstniveau maar voldoende daalt om er goed mee om te gaan.

Spreekangst betekent letterlijk angst om te spreken in het openbaar. Andere woorden voor dezelfde angst:

  • presentatie angst
  • plankenkoorts
  • glossofobie
  • podiumvrees

Spreekangst - de ultieme handleiding

Meer over spreekangst en hoe je er vanaf komt lees je in het gratis e-book Spreekangst overwinnen – de ultieme handleiding.

E-book aanvragen

8 tips bij spreekangst

Op zoek naar tips om je zenuwen voor het spreken voor publiek te bedwingen? Hier 8 tips om direct mee aan de slag te gaan bij spreekangst of presentatie angst. 

Tip 1: Observeren zonder oordeel

Tip 1: Observeren zonder oordeel

De makkelijkste manier om angst te overwinnen, is door jezelf te observeren. Simpelweg waarnemen wat je jezelf ziet doen, qua gedachten, houding, ademhaling, gedrag. Je hoeft er niets van te vinden, alleen maar te constateren. Hierdoor ontstaat bewustwording. Dit alleen al zorgt voor meer acceptatie. De presentatie angst kan hierdoor al minder worden.

Tip 2: Relativeer het belang van je presentatie

Tip 2: Relativeer het belang van je presentatie

Natuurlijk wil je het liefst een inspirerend verhaal houden waar mensen over napraten. Maar mocht er tijdens het spreken iets misgaan, dan gaat er in de meeste gevallen niemand dood. Vraag jezelf eens af wat het ergste is dat kan gebeuren.

Tip 3: Durf je publiek te vertrouwen

Tip 3: Durf je publiek te vertrouwen

Vaak zijn we bang voor ons publiek. We willen immers niet falen ten overstaan van bekende of onbekende toeschouwers. Maar meestal is er niemand in het publiek die graag wil dat jij staat te blunderen. Sterker nog: het publiek voelt juist met je mee. Zij kennen ook dezelfde angst.

Tip 4: Visualisatie

Tip 4: Visualisatie

De vierde tip om spreekangst te overwinnen is een krachtig hulpmiddel, namelijk visualisatie. Denk bewust aan een situatie waarbij je spreekt in het openbaar. En zie daarbij jouw ideale beeld voor je over hoe je staat, wat je doet, wat je zegt. Hoe gedetailleerder je het voor je ziet hoe beter.

Zweverig? Dat valt echt mee, er is genoeg wetenschappelijk onderzoek dat dit ondersteund.

Tip 5: Krachtzinnen

Tip 5: Krachtzinnen

Presentatie angst heeft een grote en negatieve invloed op onze gedachten. Echter voor het overwinnen hiervan heb je positieve gedachten nodig! Aan de slag dus. Formuleer concrete zinnen voor jezelf die je helpen. Kies voor bekrachtiging van jezelf waarbij je echt een klik voelt. Door deze met regelmaat te herhalen, raakt je systeem hiermee vertrouwd. Je gaat er zo vanzelf in geloven.

Bijvoorbeeld de zin: ‘Oefening baart kunst’.
Of ‘Het is moedig dat ik spreek, dat geeft anderen ook moed’.

Tip 6: Spelen met focus

Tip 6: Spelen met focus

Tijdens het spreken kun je oefenen met focus.  Verleg je focus van jezelf naar anderen. Hoe voelt de persoon naast je zich? Wat wil je publiek horen? Door hiermee te spelen, ontstaat er ruimte.

Ook kun je focussen op zijn in plaats van op denken. Als je je lijf voelt, heb je minder last van stress. Dit doe je door actief aandacht te besteden aan je zintuigen (hoe voelen je voeten, welke geluiden hoor je, wat ruik je). Je kunt ook je focus verleggen naar de ruimte om je heen en alle hoeken van de zaal. Het werkt echt.

Tip 7: Oefening baart kunst

Tip 7: Oefening baart kunst

Lekker cliché, maar daarom niet minder waar. Je hebt namelijk oefening nodig om de spanning te laten afnemen. De deelnemers aan onze spreekangst training benoemen dit ook vaak. Het belangrijkste dat ze deden is spreken, spreken en nog eens spreken.

Neem kleine stapjes. Als oefenen in echte situaties een (te) grote stap is, kun je ook overwegen om jezelf te filmen en terug te kijken.

Tip 8: De ideale voorbereiding bij spreekangst overwinnen

Tip 8: De ideale voorbereiding bij spreekangst overwinnen

Een goede voorbereiding maakt het verschil. Ga op zoek naar de meest ideale voorbereiding. Denk hierbij aan het opwarmen van je lichaam en je stem. Rust in je hoofd. Jezelf de gelegenheid geven om echt aan te komen op de plek waar je gaat spreken. Gun jezelf tijd. Deze voorbereiding doe je bij voorkeur zowel mentaal, emotioneel, spiritueel als fysiek.

Meer over elk van deze tips lees je in het gratis e-book Spreekangst overwinnen – de ultieme handleiding.

Spreekangst training

Wil je je spreekangst definitief overwinnen, maar zie je het niet zitten om zelfstandig aan de slag te gaan? In onze training Spreekangst wordt Stemkracht kom je in vier dagen van je presentatie angst af.

Na deze training spreek je overtuigend en authentiek voor een groep. Je durft jezelf te zijn en weet dat je kunt vertrouwen op je improvisatievermogen.

Training presentatie angst- trainster Majlis vertelt

Veel gestelde vragen over spreekangst

Wat te doen bij presentatie angst?

Gelukkig is het mogelijk om de angst voor het geven van een presentatie te overwinnen. Echter de angst zelf gaat nooit 100% weg, dat hoeft ook niet. Als het angstniveau maar voldoende daalt om er mee om te gaan.

Besteed van te voren tijd aan je lichaam ontspannen in plaats van aan de inhoud. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een wandeling, de spanning er uit schudden of ademhalingsoefeningen. Hierdoor vermindert de spanning, in plaats van dat die hoger wordt door de kortsluiting op de inhoud.

Wat zijn symptomen van spreekangst?

Wat zijn symptomen van spreekangst?

De meest voorkomende symptomen zijn fysieke reacties zoals kriebels in je buik, een verhoogde hartslag, een hoge en versnelde ademhaling, klamme handen, overmatig transpireren, kloppende knieën, een droge mond, leerachtige tong, stotteren, een black-out, rood worden, misselijkheid of duizeligheid.

Angst of zenuwen?
Ervaar je milde symptomen en belemmeren ze je niet? In dat geval heb je geen last van spreekangst, maar van presentatie zenuwen. Lastig? Zeker. Echter er zit ook een positieve kant aan. Zenuwen zetten je op scherp en halen het beste in jezelf naar boven.

Bij echt heftige spreekangst kan paniek ertoe leiden dat je gaat hyperventileren, braken of zelfs flauwvalt. Wees gerust, ook dit kun je overwinnen.

Hoe ontstaat spreekangst?

Er is geen eenduidig antwoord te vinden op de vraag hoe spreekangst ontstaat. Vaak spelen er persoonlijke factoren mee. Zoals erfelijkheid en/of iemands karakter.

Daarnaast zijn er andere aspecten die allemaal kunnen bijdragen aan het ontstaan spreekangst. We stippen de belangrijkste voor je aan:

  • Angst voor afwijzing
  • Negatieve ervaringen
  • Ingrijpende gebeurtenissen
  • Ondermijnende interne dialoog
  • Beperkende overtuigingen
  • Beperkende gedragspatronen
  • Vermijden van situaties
  • Stress of een verstoorde hormoonhuishouding
Hoe overwin ik angst voor spreken in het openbaar?

Hoe overwin ik angst voor spreken in het openbaar?

Gelukkig zijn er manieren om af te komen van de angst voor spreken in het openbaar. Je kunt er zelf mee aan de slag gaan. Bijvoorbeeld door je te verdiepen in jouw angst en je beperkende overtuigingen. Daarna is het effectief om gericht te oefenen. Meer hierover lees je in het gratis e-book Spreekangst overwinnen – de ultieme handleiding.

Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een training te volgen. Na onze training “Spreekangst wordt Stemkracht” weet je dat deze angst presenteren niet in de weg hoeft te staan.

Waardoor wordt spreekangst erger?

Niets doen
Het klinkt misschien flauw, maar wat niet werkt is ‘niets doen’. Spreekangst gaat niet vanzelf weg. Je doet namelijk geen nieuwe ervaringen op en krijgt geen nieuwe inzichten. Kansloos dus.

De harde weg – door je angst heen
Je doet jezelf onnodig geweld aan door te presenteren zonder dat je aandacht hebt voor je spreekangst. Op wilskracht dwars door angst gaan lijkt heel stoer maar is zelden effectief gebleken. Bovendien vergroot een negatieve ervaring de angst alleen maar.

Presentatie zenuwen onderdrukken met medicatie
We ontmoeten ook mensen die proberen hun angst te onderdrukken met angstremmers. Deze medicatie dempt de angst. Nadeel is dat ook andere emoties worden gedempt. Daarmee is dit een extra harde weg omdat je de verbinding met jezelf kwijt raakt.

Trucjes om van spreekangst af te komen
Er lijken ook trucjes te zijn om van de zenuwen rondom spreken af te komen. Dat klinkt fantastisch, te mooi om waar te zijn. Dat zijn ze ook. Ze werken misschien even, maar op de lange termijn vaak averechts.

Hoeveel procent van de mensen heeft spreekangst?

Hoeveel procent van de mensen heeft spreekangst?

De angst om te spreken in het openbaar wordt vaak genoemd als nummer 1 angst van mensen. Het is moeilijk om een exact percentage te geven, maar weet dat het om behoorlijk wat mensen gaat. Cijfers lopen uiteen van 75% tot 90% van de mensen. Je bent dus zeker niet alleen!

Onze spreekangsttraining is dus niet voor niets onze meest gekozen training. Veel deelnemers geven na afloop aan dat deze training hun leven heeft veranderd. Want spanning om te spreken in het openbaar kan iemand op veel vlakken hinderen.

Dus als je spreekangst hebt, ben je op de juiste plek. We hebben de tools en de expertise om je te helpen die angst te overwinnen.

Wat als je niet durft te presenteren?

Als je niet durft te presenteren, ben je zeker niet de enige. Veel mensen voelen zich ongemakkelijk of angstig bij het idee van voor een groep te staan en hun ding te doen.

Maar hier is het goede nieuws: het is iets waar je aan kunt werken! Er zijn verschillende strategieën en technieken die je kunt leren om je zelfvertrouwen op te bouwen en je angst te overwinnen.

Dus als je niet durft te presenteren, hoef je je niet langer te verstoppen. Er zijn manieren om stap voor stap je comfortzone uit te breiden en jezelf te laten zien. Of het nu gaat om ademhalingsoefeningen, het opbouwen van een positieve mindset of het oefenen met kleine presentaties. Er is altijd een weg vooruit. Meer hierover lees je in het gratis e-book Spreekangst overwinnen – de ultieme handleiding.

Onthoud dat het okay is om een beetje zenuwachtig te zijn. Dat maakt je menselijk! Maar laat die angst je niet weerhouden om je ideeën te delen en je stem te laten horen. Je hebt iets waardevols te zeggen!

Anderen over de training spreekangst

Vol goede moed

“Toen ik de derde dag naar de locatie van de training liep was ik al veel minder zenuwachtig. Ik voelde dat het goed ging komen. Vol goede moed ging ik de laatste twee dagen tegemoet. Dat bleek achteraf terecht, ik heb ontzettend veel geleerd. Ik denk dat ik nu een stuk sterker overkom.”

Joris (Teammanager)
Ik begon het leuk te vinden!

“Een paar weken geleden heb ik de training van Speechen.nl met succes afgerond! Met Majlis als onze geweldige presentatie goeroe. En er gebeurde iets wat ik nooit had verwacht. Ik begon het leuk te vinden om presentaties te geven en informatie te delen voor een publiek! Ik kan deze training van harte aanbevelen aan iedereen die zich niet op zijn gemak voelt bij het geven van presentaties!”

Jacinta (HR manager)
over Spreekangst wordt stemkracht
Training-angst-presenteren

Adres

Postadres en coaching:
P. Lieftinckstraat 16
1067 VX Amsterdam

Trainingslocatie:
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam

Nieuwsbrief

Ik ontvang graag inspiratie rondom spreken & presenteren in mijn mailbox!

We wijzen je op ons privacybeleid.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

up