Aanbevolen voor bedrijfspresentaties en heidagen

Het presentatieformat Pecha kucha

Gisteren was er een Pecha kucha avond in Veenendaal. Pecha kucha (Japans voor gebabbel) is een idealistisch franchise presentatieformat van 20 sheets die elk 20 seconden in beeld zijn. Gericht op het presenteren van originele verhalen. Ik was een van de elf sprekers, waaronder leraren, consultants, ondernemers en de burgemeester. Je hebt dus exact 6 minuut en 40 seconden spreektijd. Niets voor mij, dacht ik van te voren. Ik sta voor presenteren in contact met je publiek. Met interactie, dialoog, open en spontaan, zodat er echt ontmoeting plaats kan vinden, zodat je presentatie echt bij kan dragen tot groei. Dat is mijn verhaal. En van powerpoint hou ik al helemaal niet. Sheets vol tekst voorlezen, met je rug naar de zaal, half in het donker. Maar de uitdaging vond ik leuk. Wat is het, hoe werkt het. Wat heb ik te zeggen en kan ik dat ook in dit format?

Verbeter de wereld en dit doe ik er zelf aan.

Alle elf sprekers spraken vanuit hun idealen. Daar waren we ook op uitgezocht. Vaak gekoppeld aan werk en boterham. We moeten meer naar de natuur kijken, we moeten creativiteit meer de ruimte geven, we richten ons onderwijs meer vanuit het kind in. Complimenten geven aan pubermeisjes helpt tegen anorexia. De dominee wil meer uitkomen voor zijn Christelijke identiteit door vaker zijn boordje te dragen. ‘Steensoep’ draagt bij aan community-building. Stop het wij en zij denken. Dit laatste was de burgemeester die én publiekstrekker was én zich als enige op het format had verkeken. Inspirerende verhalen, soms dapper en ontroerend.

De kortste tentoonstelling van mijn leven

Sheet nr 8 uit mijn Pecha kucha presentatie

Sheet nr 8 uit Pecha kucha presentatie

Hoe kon ik dit publiek iets unieks bieden? Vertellen over communicatie en de trainingen, metacommunicatie, dat wilde ik niet. Het is een klankimprovisatie van 6’40” geworden met minimale tekst. Ik heb geprobeerd uit te drukken wat ik voelde bij een heel kort levensverhaal en de beelden hierover. Twintig aquarellen. Geboren, op weg, puber, de ontmoeting met mijn vrouw Katri, de kinderen en nu, Katri en ik opnieuw samen. Het plezier, maar ook de onzekerheid, de ontroering, de dankbaarheid en de uitdaging. De beelden stonden vast, maar mijn klank niet. Het was aan de rand van het format. Spannend voor mij en verrassend voor het publiek. Goed gelukt, afwisseling, spanning, het publiek klapte, én verbeterpunten ontdekt.

Pecha kucha is een uitdagend format

Alle sprekers moeten zich aan het format houden, dan werkt het. Het dwingt tot kernachtig presenteren. Een minder aansprekend verhaal is snel voorbij. Elf confrontaties op een avond. De dialoog en interactie ontstond in de pauzes. Een goede afwisseling van sprekers is belangrijk. Niet alleen verhalen van wereldverbeteraars, ook humor, onverwachte invalshoeken, toneel, kunst. Zoals ondernemer Joost Nauta zei, het lijkt op TED, maar dit gaat veel sneller en is met plaatjes. De relatie afbeeldingen en spreker is uitdagend. De 20 beeldstappen geven ritme en structuur én ze zijn beklemmend. Te veel, te snel, dat is een valkuil, daarom zou een generale repetitie best verplicht mogen zijn. Toch kwam het verhaal van de burgemeester prima over: Stop het wij en zij denken. Ook heel geschikt voor bedrijfspresentaties en heidagen.