fbpx
some

Wat is presenteren?

Wat betekent presenteren? Je doet het vaker dan je misschien denkt. Het verschil tussen een gewoon gesprek en een presentatie is dat de spreker een boodschap wil overbrengen. Een goede presentatie geven is een kunst. 

Presenteren is je eigen visie, ideeën of mening helder, duidelijk  en inspirerend overbrengen op anderen. Met als doel mensen in beweging zetten.

Er zijn twee basisregels bij presenteren:

 1. Als je je presentatie fantastisch voorbereid, behaal je optimaal resultaat.
 2. Als je presentatie puur en spontaan is, behaal je optimaal resultaat. 

Huh? Dit lijkt tegenstrijdig. Toch is dat niet zo… De beste sprekers komen over alsof ze hun verhaal uit hun mouw schudden. Maar dit zegt niets over de tijd die ze erin hebben gestopt.

Bekijk presentatietraining

Soorten presentaties

Er zijn gigantisch veel soorten presentaties. Presenteren kan net zo goed tijdens een-op-een situaties als in een lezing voor 500 mensen. 

Voorbeelden van presentaties zijn:

 • Een pitch: een kort verhaal waarmee je een bepaald doel wilt bereiken. Je stelt jezelf voor of promoot een product of dienst. Kort maar krachtig is hier het motto.
 • Een lezing: een voordracht over een (vakinhoudelijk) onderwerp. Doe je publiek een lol en vertel niet alles wat je weet. Niet nodig. Doseer de informatie. Betrek je publiek bij je verhaal, bijvoorbeeld met voor hen herkenbare voorbeelden.
 • Een speech: een persoonlijk verhaal als welkom, afscheid of bij bijzondere gebeurtenissen. Een speech is alleen boeiend om naar te luisteren als je sterke anekdotes en voorbeelden gebruikt. Spreek niet langer dan 10-15 minuten.
 • Een interne presentatie: een informele presentatie aan collega’s. Vaak kun je hier direct tot de kern komen. Super fijn. Zorg wel dat vooraf het doel duidelijk is en sta open voor feedback. 
 • Een bedrijfs- of verkooppresentatie: hiermee zet je als professional je bedrijf neer. Of je doel nu is de verkoop te stimuleren of om mensen in beweging te krijgen. Het is altijd belangrijk om vanuit de klant te denken, what’s in it for them?
 • Online presenteren: elke vorm van presenteren kan tegenwoordig ook online plaatsvinden. Maar online presenteren is lastiger dan mét fysiek publiek. Je publiek is minder bereid tot luisteren. Storytelling is een goede manier om mensen bij de les te houden.
 • Een netwerkgesprek, een sollicitatiegesprek, etc: eigenlijk elk gesprek met een doel kun je zien als een vorm van (jezelf) presenteren. Jouw aanpak heeft invloed op de uitkomst. En als ls die uitkomst belangrijk voor je is, kun je hier van te voren dus echt bij stil staan. 

Leren presenteren

Iedereen kan leren presenteren. Maar hoe zorg je ervoor dat je een natural speaker wordt? De inhoud van je presentatie is meestal dik in orde. Jij bent immers een expert of heb je goed in het onderwerp verdiept. Hoe jij het verhaal als spreker weet te brengen, daar zit de echte uitdaging.

Leren <span>presenteren</span>

Oefenen
Hardop repeteren maakt je verhaal sterker. Oefenen, oefenen, oefenen. Zo krijg je vat op je presentatie.

Kijk de kunst af
Iets anders waar je beter van leert presenteren is het bekijken van presentaties van inspirerende sprekers. Let hierbij op tempo, opbouw van het verhaal, intonatie, gebruik van anekdotes. Bekijk bijvoorbeeld een speech van Steve Jobs, Obama, Oprah of Brené Brown.

Presentatietechnieken
Er zijn verschillende presentatietechnieken die je kunt trainen:

 • Aandacht vasthouden met beweging
 • Spreektempo en pauzes
 • Spelen met volume
 • Staan op de juiste plek
 • Houding en handen
 • Stimuleren van interactie
 • Creatieve manieren van presenteren

Tips voor een goede presentatie

Op zoek naar tips bij presenteren? Met deze 9 tips geef je een indrukwekkende presentatie.

Tip 1: Voorbereiden met mindmaps

Tip 1: Voorbereiden met mindmaps

Een mindmap maken is een snelle manier om tot de kern van je presentatie te komen. Twee mindmaps samen vormen een goede voorbereiding. Met de eerste breng je je verhaal in kaart. Wat wil je vertellen? De tweede maak je een paar dagen voor je presentatie als check. Zijn beide mindmaps ongeveer gelijk? Dan zit je verhaal goed in je hoofd. Zijn er grote verschillen? Dan heb je nog wat te doen.

Tip 2:  Handel met voorkennis

Tip 2:  Handel met voorkennis

Ieder publiek is anders. Om in te kunnen spelen op je publiek moet je weten tegen wie je het hebt. Sta hier vooraf bij stil. 

Blijf ook tijdens je verhaal in contact met je publiek. Ook (of eigenlijk  juist) als je dat spannend vindt. Blijf kijken naar je publiek, dan zie je wat er gebeurt. Zo kun je op tijd gas terugnemen of je verhaal aanpassen aan hand van de de reacties.

Tip 3: Kernboodschap

Tip 3: Kernboodschap

Je kernboodschap is de kapstok van je verhaal. Het geeft richting aan je presentatie en brengt je uiteindelijk naar afgerond einde. Dus een kernboodschap is essentieel. Bij voorkeur is het een korte krachtige zin die samenvat wat jij je publiek wilt mee geven.

Bij ons bijvoorbeeld: ‘presenteren is verbinden’.  Het helpt om je verhaal eens tegen iemand anders te houden en te vragen wat zij denken dat de essentie is. Dat is een mooi vertrekpunt om mee aan de slag te gaan. 

Tip 4: Warming-up

Tip 4: Warming-up

Maak je lichaam en je stem los. Mensen die ontspannen presenteren, komen beter over. Je lichaam en je stem ontspannen en soepel maken, dat is dus het doel. Hoe? Qua lichaam kun je denken aan losschudden, rekken en strekken. Dansen, wandelen, fietsen, hardlopen, werken heel goed. Voor je stem kun je (toonladders) zingen, je tong en mond bewegen, Feel no shame!

Zodra je publiek binnenkomt, moet je klaar zijn met je voorbereiding. Dan wil je contact maken en gesprekjes voeren. 

Tip 5: Een goede binnenkomer

Tip 5: Een goede binnenkomer

Start met een anekdote, iets persoonlijks, iets wat je de afgelopen dagen/ uren is opgevallen. Stop er iets actueels in, maar hou het dicht bij jezelf. Dat maakt het veilig en vertrouwd.

Zo maak je het allereerst leuk voor jezelf en voor je luisteraar(s). Je hebt de aandacht en kunt door naar je onderwerp. Kom daarna direct met de essentie van je verhaal, je kernboodschap. Iedereen is nu nog scherp.

Tip 6: Vertel niet teveel en herhaal

Tip 6: Vertel niet teveel en herhaal

De verleiding is groot om zoveel mogelijk te geven. Om alles te vertellen wat je over het onderwerp weet. Nee, echt niet doen.

De gemiddelde luisteraar onthoudt maar 3 dingen van alles wat je vertelt. Maak keuzes en kom tot de kern. Zo kan je publiek de focus houden en informatie opnemen. Herhaal je kernboodschap.

Tip 7: Check, check, dubbelcheck

Tip 7: Check, check, dubbelcheck

Bekijk als het mogelijk is de ruimte en de omstandigheden van tevoren. Opstelling, verlichting, geluid, laptop, beamer. 

Staan de stoelen zoals jij het wilt? Kun jij gaan staan of zitten op de plek die prettig is? Test eventuele apparatuur van te voren uit. En let bijvoorbeeld op fel tegenlicht.

Tip 8: Bouw de spanning op

Tip 8: Bouw de spanning op

Zorg voor een goede opbouw van je verhaal. Onze spanningsboog is maximaal een minuut of acht. Eerder zes zelfs. Presentaties die langer duren vragen om een break

Bijvoorbeeld door een grapje, een persoonlijk verhaaltje, een filmpje, korte interactie of even bewegen. Vertrouw op je intuïtie. En ook hier geldt less is more. Beter een spannende presentatie van drie minuten dan een slaapverwekkend kwartiertje.

Tip 9: Inspirerend en authentiek

Tip 9: Inspirerend en authentiek

Alleen als je jezelf laat zien en je eigen verhaal deelt, kom je inspirerend en authentiek over. Dat klinkt niet alleen mooi, dat is de essentie van een presentatie die raakt. Spreek vanuit je hart. Deel persoonlijke voorbeelden, inzichten en ervaringen. Maak contact met je publiek. Laat zien wie je bent en wat je passie is. Hier is moed voor nodig. Vind die moed in jezelf. Of zorg dat je eventuele angsten overwint.

Cursussen presenteren

Wij leren mensen spreken met impact. Bij Speechen.nl ga je niet voor saaie of afstandelijke presentaties maar voor inspirerend en authentiek presenteren. Op zoek naar een bedrijfstraining op maat? Check ons incompany aanbod.

Training-presenteren spreken

Presentatietraining Goed leren presenteren

Leer in drie dagen bevlogen spreken.

Meer info
Training presenteren zelfvertrouwen

Training Presenteren vanuit zelfvertrouwen

Presenteer beter na twee dagen vol oefening en uitdaging.

Meer info
Training-spreekangst

Training Spreekangst wordt Stemkracht

Accepteer en overwin spreekangst in deze vierdaagse training

Meer info

Anderen over Speechen.nl

Zo trots op mezelf

“Het ging onwijs goed. Zo trots op mezelf! Ik kreeg erg leuke reacties, mensen vonden mijn verhaal inspirerend en werden erdoor geraakt. Ze vroegen mij zelfs om trainer te worden en vaker te spreken voor groepen. Dat had ik echt niet verwacht. M’n doel is dus helemaal behaald, mijn dank is zeer groot! Dankzij zorgvuldige coaching en huiswerkopdrachten had ik het vertrouwen om er te staan.”

Yara (Coach)
Mijn eigen rol

“Wat een reis is dit geweest. Ik twijfelde vooraf of het echt mijn ambitie was om anderen te leren presenteren. Tijdens de opleiding werd me duidelijk dat anderen leren presenteren veel meer omvat dan ik had verwacht.

Mijn eigen rol als trainer werd meer en meer helder. Het geloof in mijzelf en in wat ik allemaal te bieden heb, groeide. Deze opleiding neem ik mee voor de rest van mijn leven. Ik durf nu veel meer vanuit de kern te werken. Mijzelf laten zien als trainer en coach helpt mij enorm om passievol te kunnen werken. Mijn energie blijft maar stromen!”

Nathalie opleiding presentatietrainer presentatiecoach
Nathalie Barkmeijer (leefstijltraining en coaching) (Coach)
Een stevige basis

“Tijdens de opleiding ben ik er vol ingedoken. Ik ben af en toe kopje onder gegaan, maar steeds weer boven gekomen. Dit was een fantastische 2-in-1 reis waarin ik heb ervaren hoe leuk ik het vind om mijn verhaal te delen. En daarnaast heb ik nu een stevigere basis voor mijn begeleiding. De theorie en sommige oefeningen heb ik direct toegepast in mijn 1-op-1 coaching. De basis voor een impactvolle training ga ik inzetten om webinars te maken.

Ik heb erg genoten van het hele traject. Majlis heeft zoveel kennis en ervaring in huis, daar kan ik geen genoeg van krijgen. Haar voorbereiding is voelbaar, haar improvisatievermogen briljant. Een ontzettende aanrader!”

Mariska opleiding coach presenteren
Mariska van Dam (lichaamsgerichte traumatherapeut)

Opleiding presenteren

Waarom je een opleiding wilt volgen om te leren presenteren. 

Goed presenteren is een belangrijk ingrediënt van het hebben van succes. Iedereen presenteert dagelijks. Tijdens een gesprek, vergadering of voor een grote groep. En hoe je als spreker overkomt, is van invloed op het halen van het doel dat je hebt.

Investeer in een goede opleiding op het gebied van presenteren. Deze investering heb je zo terugverdiend. Je hebt er de rest van je leven plezier van.

In een opleiding presenteren leer je verschillende presentatietechnieken en creatieve manieren van presenteren. Bovendien heb je er veel aan voor je persoonlijke ontwikkeling. Deelnemers aan onze trainingen vertellen dat hier ze op veel fronten in hun leven profijt van hebben. Ze hebben meer zelfvertrouwen, weten beter wat ze willen en waarom en kunnen makkelijker contact maken. Ga zelf maar na wat je daar allemaal aan hebt. 

Veel gestelde vragen presenteren

Hoe leer je presenteren?
 

Leren presenteren leer je aan de ene kant door je presentatietechnieken te verbeteren. Dat kan zelfstandig of in een presentatietraining. 

Daarnaast is het een kunst om overtuigend te presenteren. Inspirerend en authentiek. De meeste mensen zijn prima in staat om met mensen te praten, helder te communiceren en hun verhaal enthousiast te vertellen. Totdat ze voor een groep mensen staan of een belangrijke boodschap willen overbrengen. 

Om dit te leren is het zinvol te oefenen in een groep met een trainer die feedback geeft. Zo werk je aan je eigen groei en ga je automatiseren wat je leert met zelfvertrouwen als gevolg. Je stopt je onderbewuste vol met tips en trics die je daadwerkelijk ervaren hebt. Ondertussen werk je binnen die setting ook aan je eigen verhaal zodat je met nog meer uitstraling op het podium staat.

Als het tijd is, loop dan rustig naar je plek en wacht tot het stil wordt. Ga stevig staan met je knieën van het slot en een open houding. Je handen ontspannen langs je lijf.

Zorg voor een pakkende opening zodat je publiek een reden heeft om te luisteren. Begin bijvoorbeeld met een persoonlijke anekdote, iets wat je recent hebt meegemaakt. Vervolgens ga je door met je kernboodschap. Wat wil je dat je publiek écht onthoudt?

Presenteren vinden veel mensen spannend. Het ervaren van een beetje spanning houdt je scherp. Maar deze spanning moet natuurlijk niet averechts werken.

Als je merkt dat je niet kunt ontspannen voor je presentatie, let dan op je ademhaling. Rustig in- en uitademen. Voel je adem stromen, dat helpt. Voel je tenen en beweeg ze allemaal even. Doe hetzelfde met je vingers en je polsen, je ellenbogen, je armen, je schouders. Zo voel je je lijf en ontspan je vanzelf.

Als je echt geen vertrouwen hebt, dan heb je misschien last van spreekangst. Ook dat is absoluut te overwinnen.

Wat moet je vooral wel doen bij het geven van een presentatie en wat juist niet?

Do: Zelfverzekerd door een goede voorbereiding
Een paar tips waarmee je zorgt dat je zo weinig mogelijk aan het toeval overlaat: 

 • Maak een keuze voor de opbouw van je verhaal
 • Formuleer een heldere kernboodschap
 • Zorg voor voldoende voorbeelden en anekdotes om in te zetten
 • Werk met mindmaps om de inhoud uit te werken en goed in je op te nemen
 • Houd bij voorkeur minstens één proefpresentatie.

 Don’t: Gebruik geen of minimaal PowerPoint
Presenteren en PowerPoint zijn twee verschillende zaken. Presenteren, dat doe jij. PowerPoint is een middel dat je er eventueel bij kunt gebruiken. Wees spaarzaam, want Powerpoint (of Prezi) kan nogal een valkuil zijn.

Do: Denk aan je lichaamstaal
Woorden worden niet allemaal onthouden, lichaamstaal wel. Denk dus aan je gebaren, emotie en gevoel. Gebruik waar passend gebaren bij je verhaal en praat met enthousiasme. 

Waar je je handen laat is ook belangrijk. Je armen over elkaar heen slaan, zorgt voor een gesloten houding. Houd je armen voor je lichaam, dit zorgt voor een rustige uitstraling. Daarnaast is het belangrijk dat je zelf op je gemak bent en comfortabel staat. Oefen vooraf dus ook even met je houding!

Don’t: Vertel niet teveel
De verleiding is groot om je publiek zoveel mogelijk te geven. Maar less is more. Maak keuzes om te zorgen dat je publiek de focus kan houden.

Do: Maak contact met je publiek
Het is bij een presentatie belangrijk om het publiek op verschillende manieren te prikkelen. Als er contact is, kun je je verhaal delen. Dit contact leg je door:

 • Vragen stellen en vragen laten stellen.
 • Je kwetsbaar opstellen met een open houding.
 • Het bij jezelf houden, persoonlijk maken.
 • Zorgen dat het veilig en vertrouwd is.
some

Adres

Postadres:
P. Lieftinckstraat 16
1067 VX Amsterdam

Trainingslocatie:
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam

Nieuwsbrief

Ja, ik ontvang graag mails met inspiratie rondom spreken en presenteren!

We wijzen je op ons privacybeleid.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
up