Waar en hoe ga je staan bij een presentatie?

Op de juiste plek staan en op de juiste manier. Dat is van cruciaal belang voor je presentatie.
Sta je op de verkeerde plek, dan zal je publiek een stuk minder luisteren. Klopt je houding niet, dan wordt je niet gelooft.

In het midden staan

Waar  ga je staan bij een presentatie? Het midden klinkt logisch, maar veel mensen laten zich toch in de hoek drijven. In het midden kun je je publiek het beste overzien, in het midden krijg je alle aandacht, omdat je de plek van de natuurlijke leider inneemt. En dat ben je, als je goed presenteert, de natuurlijke leider die zich als zodanig gedraagt.

De natuurlijke leider

Als je niet in het midden staat, dan ben je niet de natuurlijke leider. Dat is een uitnodiging aan een ander om te proberen de natuurlijke leider te worden, want iedere groep kent een natuurlijk leider. Dus niet in het midden gaan staan, dat leidt absoluut tot opstand in de zaal.

Als je niet in het midden staat krijgen sommige mensen in je publiek meer aandacht dan anderen. Die anderen voelen dat en ze voelen zich als snel minder belangrijk, raken gefrustreerd en gaan zich hiernaar gedragen. Door niet in het midden te staan creëer je weerstand en die richt zich tegen jou.

PowerPoint in het midden?

Hoe zit dat als je PowerPoint gebruikt? Meestal is het projectiescherm in het midden en gaat het dus direct fout met je leiderschap. En daarnaast mensen luisteren niet, maar kijken naar het scherm dat wel in het midden staat. Als je presenteert moet je dus echt zo goed mogelijk in het midden staan.

Waarom staat zo’n beamer dan meestal (bijna) in het midden? Tja, dat is niet door een presentatiedeskundige bedacht.. Prima als het de hoofdfilm is. Maar als het om een PowerPoint presentatie gaat om jouw verhaal te ondersteunen, gaat is de plek in het midden voor jou.

De juiste houding

Hoe ga je staan bij een presentatie? Rechtop, schouders ontspannen. Er loopt een denkbeeldig touwtje vanuit je kruin naar de hemel. En de andere kant op naar het middelpunt van de aarde. Jij staat er tussen in, bewust van je plek. Je handen ontspannen naast je. Zet je handen nooit vast. Je blokkeert zelfs je denken.

Je voeten iets uit elkaar, op schouderbreedte en precies gelijk. Geen voet naar voren of naar achteren. Dat komt meteen agressief over (je komt naar voren, je valt aan). Of het is defensief (je wilt weg, je bent bang).

Gewicht iets op je voorvoet, daar zit je veerkracht. Een natuurlijk leider is niet bang, die is rustig. Zich bewust van zijn of haar taak om de hele kudde naar een veilige en goede plek te leiden. Een natuurlijk leider is niet agressief, dat is niet nodig.  Als het publiek je kan vertrouwen, zullen ze  luisteren.

Uiteraard komt houding uitgebreid aan bod in onze presentatietrainingen. We bieden trainingen van een, twee, drie en vier dagen. De presentatietraining “Goed leren presenteren” is onze toptraining. Hierna kun je gegarandeerd bovengemiddeld presenteren.

some

Adres

Postadres:
P. Lieftinckstraat 16
1067 VX Amsterdam

Trainingslocatie:
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam

Nieuwsbrief

Graag ontvang ik regelmatig gratis tips en overwegingen die me helpen met mijn presentaties.

Toestemming
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.