Wat is je plek en je houding bij presenteren?

Goed staan op de juiste plaats. Jouw plek en houding. Dat is van cruciaal belang voor je presentatie. Sta je op de verkeerde plek, dan zal je publiek minder naar je luisteren. Klopt je houding niet, dan wordt je niet gelooft.

In deze video vertelt trainster Majlis over hoe je plek en houding bijdragen aan een goed verhaal.

In het midden staan

Waar  ga je staan bij een presentatie? Het midden klinkt logisch, maar veel mensen laten zich in de hoek drijven. In het midden kun je je publiek het beste overzien. En in het midden krijg je alle aandacht, omdat je de plek van de natuurlijke leider inneemt. En dat ben jij op dat moment (als je goed presenteert), de natuurlijke leider.

De plaats van de natuurlijke leider

Als jij niet in het midden staat, dan is dat een uitnodiging aan een ander. Aan iemand anders die de rolk van natuurlijke leider kan overnemen. Niet in het midden staan, leidt absoluut tot opstand in de zaal.

Wat er ook gebeurt als je niet in het midden gaat staan, is dat sommige mensen in je publiek meer aandacht krijgen dan anderen. Mensen voelen dat, ze voelen zich minder belangrijk en raken gefrustreerd. Door niet in het midden te staan creëer je weerstand. 

Concurrentie van PowerPoint

Hoe zit dat als je PowerPoint gebruikt? Meestal staat het projectiescherm in het midden. En dan gaat het dus direct fout met je leiderschap. Bovendien luisteren mensen niet, maar kijken naar het scherm. Dat wel in het midden staat. 

Waarom staat zo’n beamer dan meestal in het midden? Tja, dat is niet door een presentatiedeskundige bedacht… Prima als het de hoofdfilm is. Maar als het om een PowerPoint presentatie gaat om jouw verhaal te ondersteunen, gaat is de plek in het midden voor jou.

Spreekster staat te midden van een groep

De juiste houding

Hoe ga je staan bij een presentatie? Rechtop, schouders ontspannen. Er loopt een denkbeeldig touwtje vanuit je kruin naar de hemel. En de andere kant op naar het middelpunt van de aarde. Jij staat er tussen in, bewust van je plek. Je handen ontspannen naast je. Zet je handen nooit vast. Je blokkeert zelfs je denken.

Je voeten iets uit elkaar, op schouderbreedte en precies gelijk. Geen voet naar voren of naar achteren. Dat komt meteen agressief over (je komt naar voren, je valt aan). Of het is defensief (je wilt weg, je bent bang).

Gewicht iets op je voorvoet, daar zit je veerkracht. Een natuurlijk leider is niet bang, die is rustig. Zich bewust van zijn of haar taak om de hele kudde naar een veilige en goede plek te leiden. Een natuurlijk leider is niet agressief, dat is niet nodig.  Als het publiek je kan vertrouwen, zullen ze  luisteren.

Na een training sta je zeker goed

Uiteraard komt plaats en houding tijdens spreken en presenteren uitgebreid aan bod in onze trainingen. We bieden trainingen van een, twee, drie en vier dagen. De presentatietraining “Goed leren presenteren” is onze meest gekozen training. Hierna kun je gegarandeerd bovengemiddeld presenteren.

Gerelateerde artikelen

Spreekangst tip krachtzinnen

Onze top 3 tips bij presentatie zenuwen

Presentatie zenuwen komen veel voor. Fijn om te weten. Want op het moment dat jij staat te zweten en je...

Lees meer
Spanning sollicitatiegesprek

Voorbereiden sollicitatiegesprek: Tips voor minder stress

Spanning vooraf aan een sollicitatiegesprek is heel normaal. Bijna iedereen heeft daar last van. Het betekent vooral ook dat je...

Lees meer
Speech schrijven in 7 stappen

Zelf een speech schrijven in zeven stappen

Ontdek de zeven stappen voor het schrijven van een krachtige speech. Van het verzamelen van bouwstenen tot het oefenen van je speech: maak indruk met jouw boodschap en boeiende voorbeelden!

Lees meer
Tekst voice

Stemoefeningen

Stemoefeningen zijn nodig, nuttig en leuk, voor je gaat presenteren. Doordat zo warm je stem opwarmt, klink je lekker als je aan je presentatie begint. Hier staan een aantal eenvoudige oefeningen.

Lees meer
Plankenkoorts

Plankenkoorts? Zo kom je er vanaf

Plankenkoorts, ook bekend als podiumvrees, kan een enorme invloed hebben op mensen. Het gevoel van angst en nervositeit kan ervoor...

Lees meer
Online presenteren met plezier

Online presenteren: 7 sleutels voor succes en 3 valkuilen

Online meetings faciliteren en online presenteren is in feite een nieuw vak. Als we hier iets over geleerd hebben de...

Lees meer

Adres

Postadres en coaching:
P. Lieftinckstraat 16
1067 VX Amsterdam

Trainingslocatie:
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam

Nieuwsbrief

Ik ontvang graag inspiratie rondom spreken & presenteren in mijn mailbox!

We wijzen je op ons privacybeleid.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

up