Voorbereiden sollicitatiegesprek: Tips voor minder stress

Spanning vooraf aan een sollicitatiegesprek is heel normaal. Bijna iedereen heeft daar last van. Het betekent vooral ook dat je de baan of de opdracht graag wilt hebben. En het geeft je de juiste energie om je voor te bereiden en het gesprek te voeren. De stress voor sollicitatiegesprekken wordt minder door de juiste voorbereiding.

Voorbereiden sollicitatiegesprek

Oké, het voorbereiden van een sollicitatiegesprek kan je dus helpen. Maar wat werkt, dat verschilt per persoon. Zaak om te ontdekken hoe jouw ideale voorbereiding eruit ziet. Onze aanwijzingen kun je dus zien als opties zodat je kunt kiezen wat bij je past.

Besteed in elk geval aandacht aan de volgende 4 onderdelen:

  1. Mentale voorbereiding
  2. Emotionele voorbereiding
  3. Spirituele voorbereiding
  4. Fysieke voorbereiding

Spanning kan ervoor zorgen dat je de voorbereiding het liefst voor je uit schuift. Open deur misschien. Maar je doet jezelf echt een plezier om op tijd te beginnen.

Mentaal voorbereiden

Uiteraard heb je allereerst aandacht voor wat je gaat zeggen. Wat wil je in elk geval duidelijk maken. Het maken van een mindmap is hierbij een handig hulpmiddel. Door te associëren breng je de inhoud in kaart. Je kunt er de structuur mee bepalen. En je maakt er je verhaal helemaal eigen mee.

Natuurlijk ben je bij een sollicitatiegesprek nogal afhankelijk van de vragen die gesteld worden. Maar wat als voor jou belangrijke zaken niet aan bod komen?

Zorg dat je echt belangrijke punten sowieso kunt inbrengen. Bijvoorbeeld tijdens het voorstellen van jezelf of bij het stellen van je eigen vragen.

Mentaal voorbereiden sollicitatiegesprek

Wel oefenen, niet alles uit je hoofd leren. Het lijkt misschien veilig om hele antwoorden op de meest gestelde vragen bij sollicitaties uit je hoofd te leren. Het is een misverstand dat zo de kans op fouten kleiner is. Daarnaast is het risico dat je niet overkomt als jezelf.

Een goed alternatief is om wél van te voren te oefenen zodat je weet wat je wilt zeggen, maar om in het moment ruimte over te laten voor spontaniteit.

Emotioneel voorbereiden

Emotionele voorbereiding gaat over de relatie aangaan. Ten eerste de relatie met jouw verhaal. Maak duidelijk waarom je graag deze baan wilt. Waar raakt het verhaal van het bedrijf of de functie jouw verhaal?

Ten tweede de relatie met jezelf; zodat je voelt wat er te voelen is, de spanning, de stress, je ademhaling, je voeten, je rug. Dit komt ook aan de orde bij de fysieke voorbereiding.

En ten derde de relatie met je gesprekspartner. In je voorbereiding doe je dit door je te verplaatsen in hem of haar. Waar is deze persoon naar op zoek, hoe voelt hij/zij zich en hoe kun je ook non verbaal contact maken.

Probeer het ijs te breken met een korte anekdote of iets grappigs dat je hebt meegemaakt. Op weg naar het gesprek of tijdens de voorbereiding bijvoorbeeld. Dit vraagt van jou dat je de komende tijd stilstaat bij welke momenten je hiervoor kunt gebruiken.

Spiritueel voorbereiden

Spiritueel klinkt al snel zweverig. Maar in werkelijkheid valt dat wel mee. In de voorbereiding van een sollicitatie kijk je hierbij naar het grotere geheel en de plek van jouw verhaal hierin.

Maak je contact met jouw droom, het waarom van jouw verhaal en wat jij belangrijk vindt. Dit gaat over je plek in de wereld innemen. Weten waar je naartoe wilt bewegen. Hierbij stilstaan geeft je meer stevigheid in het gesprek. Het geeft je de ruimte om zichtbaar te maken wat jij allemaal te bieden hebt.

Fysiek voorbereiden

Je verwacht het misschien niet, maar lichaamstaal is het belangrijkste ingrediënt bij een sollicitatiegesprek. Als je lichaamstaal niet overeenkomt met wat je zegt geloven mensen eerder je lichaam dan je woorden.

Het is dus van groot belang dat je voldoende tijd besteed aan het voorbereiden van je lijf. Ga van te voren sporten of een rondje wandelen. Doe rek- en strekoefeningen op het toilet. Maak onderweg je stem los op de fiets of in de auto.

Dit zorgt ervoor dat je lichaam wordt opgewarmd. En dat er zuurstof naar je hersenen stroomt. Allebei erg welkom..

Fysiek voorbereiden sollicitatiegesprek

Je kunt ook veel doen met ademhaling. Misschien heb je wel eens gehoord van de nervus vagus? Dit is een van de belangrijkste zenuwen in je lichaam. Deze zenuw zorgt voor communicatie tussen je hersenen en organen en heeft een grote invloed op zenuwen en stress.

Uit onderzoek is gebleken dat deze zenuw je kan helpen ontspannen onder andere door liefdevolle aanraking en ademhalingsoefeningen.

Een simpele oefening kun je doen bijvoorbeeld vlak voor je naar binnen gaat. De belangrijkste opdracht is om langer uit te ademen. Bijvoorbeeld door een soort “ffffffff” klank te maken. Ga daarna met iets zachts over je handpalm. Je zult echt merken dat je meer ontspannen raakt.

Tips tijdens het sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprek Tip 1: Geef jezelf de tijd

Dit is de belangrijkste tip. Neem de tijd om te landen op de plek waar je zit. Voel actief je voeten en je rug. Neem de ruimte in je op. Neem je gesprekspartner waar. Haal nog een paar keer rustig adem.

Zodra er een vraag gesteld wordt ben je geneigd om meteen te willen antwoorden. Maar ook nu mag je je tijd nemen. Lukt het om te voelen wat de vraag met je doet? Wat gebeurt er als je de vraag even op je in laat werken? Je gesprekspartner zal uit de rust opmaken dat je je op je gemak voelt. Ondertussen geeft het jou de ruimte om ook je hart mee te nemen in je antwoord in plaats van alleen je hoofd.

Sollicitatiegesprek Tip 2: Maak contact

Door contact te maken met je gesprekspartner stel je je systeem gerust. In het contact wordt het veilig. De makkelijkste manier is oogcontact. Kijk eens in de ogen van je gesprekspartner. Ervaar wat er gebeurt in het contact. Wellicht kun je er zelfs iets over terug geven.

Ditzelfde geldt voor de woorden. Maak contact met wat je gesprekspartner zegt en geef te kennen dat je het snapt, voelt, ervaart. Maak contact met jezelf, voel je rug zo nu en dan. En sta stil bij wat jij allemaal te geven hebt.

Sollicitatiegesprek Tip 3: Gebruik verhaaltjes

Storytelling is hot, en terecht. Verhalen worden onthouden en verbinden. Verhalen zijn makkelijk te delen. Kijk of je vragen kunt beantwoorden door middel van anekdotes of voorbeelden in verhaalvorm.

Jezelf voorstellen tijdens een sollicitatiegesprek

Vaak is jezelf voorstellen het eerste ongemakkelijke moment van een sollicitatiegesprek. “Vertel, wie ben je?”, is een veelgebruikte vraag om mee te starten. Het helpt dan om bovenstaande drie tips toe te passen.

Voorbereiden sollicitatiegesprek

Ook het inzetten van een mini verhaaltje om het ijs te breken helpt. Dit gaat bij voorkeur over iets ogenschijnlijk onbenulligs wat toch waardevol is om te delen. Misschien iets over hoe jij de ontvangst hebt ervaren. Wat je opviel aan de gevel. Of iets leuks dat je overkwam op de reis naar het gesprek.

De ideale structuur voor dit verhaaltje is beeld-emotie-boodschap. Je neemt de ander mee door het beeld te beschrijven van dat moment. Vervolgens deel je iets over jouw emoties op dat moment. En tot slot vertel je wat dat moment je bracht/leerde/deed realiseren. Als het ijs gebroken is, ga je over op het voorstellen van jezelf.

Dit kun je goed voorbereiden. Wat wil je binnen deze context bloot geven? Wil je iets vertellen over je privé-situatie? Over wat belangrijk voor je is? Of je levensmotto? Het is in ieder geval mooi om alvast een bruggetje te maken naar waarom jij graag op deze plek wil werken.

Spanning bij solliciteren

Spanning vooraf aan een sollicitatiegesprek heeft ook een positieve functie. Deze houdt je vooraf en tijdens het gesprek gefocust. Sommige mensen zien echter enorm op tegen het voeren van een sollicitatiegesprek. Zij kunnen last hebben van spreekangst en willen spreken in het openbaar liever zoveel mogelijk vermijden. Trillen, zweten, buikpijn. Een lichaam kan op verschillende manieren flink protesteren.

Als je merkt dat angst vooraf aan solliciteren een issue voor je is, adviseren wij onze training Spreekangst wordt Stemkracht. Tijdens deze training is veel aandacht voor het omgaan met spanning rondom (jezelf) presenteren.

Nog even op een rijtje

Het artikel geeft je tips om stress voor een sollicitatiegesprek te verminderen door een goede voorbereiding. Deze voorbereiding is onderverdeeld in vier onderdelen: mentaal, emotioneel, spiritueel en fysiek.

Mentaal voorbereiden omvat het maken van een mindmap om je gedachten te ordenen en je verhaal eigen te maken. Het is belangrijk om je antwoorden te oefenen zonder ze uit je hoofd te leren, zodat je spontaan blijft. Emotionele voorbereiding richt zich op het verbinden van jouw verhaal met dat van de functie en het bedrijf. En op het verbinden met je gesprekspartner door je in hem of haar te verplaatsen.

Spirituele voorbereiding draait om het nadenken over je grotere doelen en hoe deze baan daarbij past. Dit geeft je stevigheid en maakt duidelijk wat je te bieden hebt. Fysieke voorbereiding benadrukt het belang van lichaamstaal en het gebruik van ademhalingstechnieken om te ontspannen. Sporten en rek- en strekoefeningen kunnen helpen je lichaam voor te bereiden.

Tijdens het gesprek is het essentieel om rustig te reageren, contact te maken met je gesprekspartner door oogcontact en reacties. Je kunt verhalen en anekdotes gebruiken om je antwoorden te versterken. Spanning is normaal en kan positief werken. Maar als je stevige angst ervaart, is een training zoals ‘Spreekangst wordt Stemkracht’ een echte aanrader.

Gerelateerde artikelen

Blog start presentatie

Hoe begin je je presentatie?

Het allermooiste begin: een volmondig ‘JAAH’. Een uitnodigend ‘ja, kom binnen, kom luisteren’. Een meelevend ‘ja, ik luister’. Start met...

Lees meer
Hoe word ik een succesvol spreker - kind met roeptoeter

Hoe word je een succesvol spreker?

De weg naar een succesvolle spreker is een mooie weg. Lees hoe je in zeven stappen een succesvol spreker wordt....

Lees meer
Jezelf voorstellen

Jezelf voorstellen, zó doe je dat op een originele manier

Veel mensen ervaren stress als ze zichzelf moeten voorstellen. Sommige mensen ervaren op zo’n moment presentatie- of spreekangst. Of dit...

Lees meer
Spreekangst tip krachtzinnen

Onze top 3 tips bij presentatie zenuwen

Presentatie zenuwen komen veel voor. Fijn om te weten. Want op het moment dat jij staat te zweten en je...

Lees meer
Speech schrijven in tekstbalonnen

Zelf een speech schrijven in zeven stappen

Zelf een speech schrijven in zeven stappen.

Lees meer
5 minuten presentatie in meeting

Geef een korte presentatie (in 5 minuten)

Een korte presentatie geven vraagt een slimme aangepaste voorbereiding. Focus op je kernboodschap.

Lees meer

Adres

Postadres en coaching:
P. Lieftinckstraat 16
1067 VX Amsterdam

Trainingslocatie:
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam

Nieuwsbrief

Ik ontvang graag inspiratie rondom spreken & presenteren in mijn mailbox!

We wijzen je op ons privacybeleid.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

up