Over zelfvertrouwen en communicatie

Zelfvertrouwen helpt je communicatie.

Kijk eens naar de Roos van Leary en zie wat er gebeurt als je onzeker communiceert. Mensen gaan je helpen. Dat is heel mooi, maar je blijft in de hulpvragende hoek, totdat je in beweging komt.

Totdat je vanuit zekerheid en zelfvertrouwen gaat communiceren.

Een weg om te gaan.

Ik mag mijn leven hierin oefenen. En ik geef er trainingen over, van spreekangst naar stemkracht.

De zender is het voorbeeld.

Er is nog iets rondom communicatie. Als ik als zender onzeker ben, dan word jij als ontvanger ook onzeker. Als ik bang ben, dan jaag ik jou ook angst aan. Dat wil ik absoluut niet. Bange mensen communiceren beroerd.

Het is dus de kunst niet bang te zijn, maar ook weer niet door te slaan richting arrogantie, ijdelheid en hoogmoed.

 Zenden zonder angst.

Allereerst gaat het ontwikkelen van zelfvertrouwen in je communicatie over het kwijtraken van angst. Dat is een weg. Ga op zoek naar wie je echt bent. Cursussen in overvloed en ze helpen allemaal meer of minder, puur omdat jij op weg bent gegaan

‘Home is the way, there is no way home’.

Vervolgens zegt de Boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh het heel mooi:‘Home is the way, there is no way home’. Dus ik kan een leven lang op weg blijven, een oneindige wereldreis maken, maar uiteindelijk gaat het erom dat ik thuis kom bij mezelf. Ik ben mijn eigen mooie huis. Die zekerheid, mijn mooie hart dat iedere dag voor mij klopt, dat onbegrijpelijk knappe totaal dat dit kan schrijven, ja dat is geweldig! Voor jou als lezer geldt dit net zo goed.

Die zekerheid diep in mij en in jou, ja die geweldige, bevrijdende schat kun je ontdekken. Die zekerheid heb je echt, anders ben je dood omdat de vonk die je vuur laat branden er niet meer is.

 Zelf een eigen thuis beginnen.

Toen ik in de twintig was maakte ik met een vriend een wereldreis. In het Afghaanse Bamyan genoten we van de pakweg 1500 jaar oude Boeddhabeelden in Romeinse toga’s (!) die in 2001 door de Taliban zijn opgeblazen. Daar in Bamyan besloten we om terug te gaan, om een eigen plek, een eigen thuis te beginnen. Je kunt niet altijd toerist blijven. De terreur van de Taliban doet me zeer. Angst zaaien ondermijnt alles. Op 12 augustus, op wereld jongerendag, was er een hoopvol signaal, een muziekfestival op de plek waar de beelden stonden. Ik kreeg er een brok van in mijn keel.

Sleutelwoorden naar zelfvertrouwen in je communicatie.

Plezier is een sleutelwoord. Plezier in wat ik doe. Nieuwsgierigheid is een sleutelwoord. Hoe zit het? Wat zie ik? Wat beweegt mij? Ontroering en schoonheid, die twee horen bij elkaar, ook dat zijn sleutelwoorden. Sleutelwoorden naar mezelf, naar zelfvertrouwen en communicatie.

Voorwaarden voor communicatie.

Communiceren is een sport. Je moet wat spelregels kennen, dan gaat het gemakkelijker omdat je het spel beter speelt. Dit kun je leren op allerlei trainingen. Je moet spelinzicht ontwikkelen, dat is een kwestie van ervaring, vallen en opstaan. En tot slot heb je conditie nodig. Fysiek (duidelijk spreken) en mentaal (net zo goed duidelijk spreken). Ook dit is een kwestie van doen.

Zelfvertrouwen en communicatie.

Volg je hart, ga aan de slag.
Zing, sport, beweeg, werk aan de vrede in de wereld, want dat is je eigen vrede.

Je zelfvertrouwen groeit met iedere stap, je communicatie groeit mee.