Goed presenteren vraagt om een warming-up

De warming-up voor je presentatie

Het is zo logisch als wat en toch doen vooral profs het: een warming up voor je presentatie. Waarom is dat nodig? En hoe doe je dat goed?

Je kunt een goede presentatie prima vergelijken met topsport. Iedere sporter weet dat je voor een wedstrijd je spieren op moet warmen. Presenteren is ook een fysieke happening. Met je lijf en je stem moet je het doen. Als je lijf niet soepel is, dan wordt het moeilijker. Voor je stem geldt hetzelfde. Zangers oefenen toonladders, veel sprekers zingen voor ze een podium opgaan. Cabaretiers gaan van tevoren een eind wandelen, of hardlopen. Toneelspelers doen een warming up, door nog even een scène flink te repeteren. Alle profs bereiden zich fysiek voor!

Lekker bewegen van tevoren, dan komt er zuurstof in je longen en in je hersenen, je wordt er energiek van en positief. Noodzakelijke voorwaarden voor een goede presentatie.

Doe je geen warming-up, dan lijk je op een dieselmotor die nog warm moet worden op het podium. Tegen de tijd dat de motor warm is, is je beurt voorbij.
Daarom: doe een warming up, voor je stem en voor je lichaam, voor je gaat presenteren.

Ja maar, daar heb ik geen tijd voor!

Tja, dat is je keuze. Hoe belangrijk is je presentatie? Voor een professionals is een presentatie vaak het belangrijkste van die dag. Alles trechtert er naar toe. Als je denkt dat je die presentatie er wel even bij doet, dan kan het haast niet goed gaan. Je mag de energie van je publiek sturen, dat is een voorrecht, een uitdaging, een verantwoordelijkheid, een eer. Doe het serieus, bereid je goed voor, ook met een warming-up.

Waaruit bestaat de warming-up voor een presentatie?

Je moet je lichaam losmaken én je stem. Zodat de spanning minimaal is. Mensen die ontspannen kunnen presenteren, doen het veel beter dan gespannen mensen. Je lichaam en je stem ontspannen en soepel maken, dat is dus het doel. Er zijn allerlei manieren om dit te bereiken.

Warming-up voor je lijf. Doe je aan een sport met een warming-up, dan kun je die oefeningen prima gebruiken. Gewoon al je spieren in je lijf gaan bewegen, daar komt het op neer. Je vingers, je handen, je armen, je schouders, je hoofd, je ruggengraat, je buikspieren, je benen tot en met je tenen. Losschudden, rekken en strekken. Even lekker dansen met je favoriete muziek. Een uur wandelen, fietsen, hardlopen, dat is ook prima. Met zo’n uur (bij voorkeur buiten) sporten ruim je ook de drukte in je hoofd op, je wordt er rustiger van. Uiterst zinvol voor een presentatie, een rustige presentator met een helder verhaal.

Warming-up voor je stem. Zangkoren doen ook aan een warming-up voor de stemmen. Toonladders zingen, je tong extra bewegen, brommen met je lippen, gekke bekken trekken en hierbij geluid maken. Geluid maken sowieso. Je mond op allerlei manieren bewegen. Meezingen met een CD in de auto helpt ook. Zingen! Gaan zingen op een koor. Iedere dag zingen en je wordt een goede presentator!

Focus op je lijf en je stem

De inhoud van je presentatie, dat is meestal dik in orde. Jij bent de expert, anders ga je er niet over presenteren en word je ook niet gevraagd. Hoe het er fysiek uitziet en hoe het klinkt, daar hebben de meeste mensen minder vat op. Daarom is hardop repeteren ook zo belangrijk. Zo krijg je vat op je presentatie. Zie presenteren als een sport, met een warming-up voor je lijf en stem als onmisbare opmaat.

Ja maar, daar heb ik vlak voor mijn presentatie geen tijd voor.

Natuurlijk kun je tien minuten voor een presentatie niet altijd een warming-up doen. De gasten zijn er al en je moet met mensen praten. Je kunt ruim van te voren je warming-up doen. Hardlopers weten dat ze uren later zich nog heerlijk soepel en energiek voelen. Dus het is een kwestie van een goede planning, vóór je presentatie. Ergens in de uren ervoor moet je ruimte maken voor je warming-up. Fietsen naar je werk kan al helpen. Ga met de trap in plaats van met de lift. Benut een pauze voor een ommetje buiten, eet een appel om je mond flink te bewegen. Stop je hoofd vlak van te voren nog even onder de kraan. Er is zoveel dat bij kan dragen aan je warming-up zodat je straks lekker fris kunt presenteren.

Succes en maak er ook een feestje van!

Zie ons handboek ‘Presenteren is een feest’.