Waarom een cursus online presenteren niet werkt

De afgelopen tijd is er online een wereld voor ons open gegaan. Alles lijkt online te kunnen. Zo ook veel verschillende trainingen. Maar dit geldt niet voor een presentatietraining. Het is een groot misverstand in trainingsland dat leren presenteren ook wel online kan.

Echt goed presenteren leer je niet online

Online presentatietraining – theorie versus praktijk

Natuurlijk kun je theorie prima aanleren van achter een scherm. Maar de theorie beheersen, maakt iemand nog geen goede spreker.

Het succes van een goede presentatietraining zit in de praktijk, zoals:

  • veel (!) in het echt oefenen,
  • ervaren wat het met je doet om je plek in te nemen,
  • je eigen stem horen,
  • je publiek zien, contact maken en feedback ontvangen,
  • oefenen met verschillende strategieën.

Dat lukt niet in een online presentatietraining. Iemand die online leert presenteren, kan niet automatisch ook goed offline presenteren. Andersom gaat dat wel op. Als je offline goed leert presenteren, kun je online ook wonderen verrichten.

Presentatie zenuwen zijn anders

Het belang van een offline presentatietraining wordt nog duidelijker als je je realiseert dat bijna iedereen een issue heeft met spreken in het openbaar. Van presentatie zenuwen tot spreekangst.

Spreken zonder fysiek publiek geeft bij lange na niet dezelfde spanning. Het gevoel van zenuwen achter een beeldscherm is lager dan wanneer iemand voor een volle zaal staat.

Dat lijkt misschien mooi meegenomen. Maar dat is het niet.

Man achter beeldscherm

Mensen met zenuwen kunnen deze niet overwinnen als ze ze niet op dezelfde manier kunnen ervaren. Ook na een online presentatie cursus kan de stap naar presenteren voor fysiek publiek nog steeds heel groot zijn. Achter een beeldscherm ervaren we immers een soort van schijnveiligheid.

Hier komt nog bij dat we met z’n allen erg aan online presenteren zijn gaan wennen. De stap naar offline spreken in het openbaar wordt voor iedereen groter. Door het gebrek aan oefening en ervaring roept fysiek spreken ineens meer zenuwen op dan voor deze bijzondere tijd.

Als je het bovenstaande tot je door laat dringen besef je je waarom je niet echt goed leert presenteren in een online presentatietraining.

Niet bij Speechen.nl

Wat wij als Speechen.nl dus niet doen is mensen alleen via een beeldscherm de theorie aanleren. Om een goede spreker te worden, is absoluut live oefening nodig. Wij kiezen voor een offline training die werkt.

In onze trainingen geven wij mensen de kans om te voelen hoe het is om voor een groep te staan en hun plek in de ruimte in te nemen. We geven mensen de kans om te oefenen, te oefenen en nog meer te oefenen. Geen quick fix maar wel gegarandeerd succes.

Nieuwe realiteit

Natuurlijk kunnen we niet om online presenteren heen. Thuiswerken raakt steeds meer verankerd in onze cultuur. En is (in elk geval voorlopig nog) het nieuwe normaal.

In onze trainingen besteden we daarom wél aandacht aan online presenteren. Want van achter een beeldscherm presenteren vraagt om andere aandachtspunten.

Echt goed online presenteren is zelfs nog lastiger dan mét fysiek publiek

Je mist een deel van jouw waarneming en daarmee de vele subtiele signalen van je publiek. Online presenteren is presenteren met maar de helft van de informatie. Je bent helemaal op jezelf aangewezen. En als je ook nog zenuwen hebt, is dat een extra uitdaging. Alle reden dus om in een goede presentatietraining te investeren.

Alvast twee tips waar je meteen mee aan de slag kunt:
Zet storytelling in en maak werk van interactie zodat je publiek geboeid blijft.