Gelijkwaardig en verbonden

Presenteren in een cirkel

Vanuit een cirkel presenteren werkt beter!

Heel letterlijk: presenteren in een cirkelvorm werkt beter. Zoals we vroeger verhalen vertelden rondom het kampvuur. In essentie is een presentatie hiervan afgeleid. Dus als je van tevoren de stoelen kunt draaien in een cirkelvorm, dan wordt het leuker en gaat het dus beter met je presentatie.

Presenteren vanuit een cirkelconcept staat tegenover presenteren vanuit een lineair concept, zoals Powerpoint. Dit is een heel fundamenteel verschil, ook letterlijk in je denken. Je kernboodschap centraal, midden in de cirkel, of ergens aan het eind of begin. Ook onze mindmap-techniek als voorbereiding op je presentatie gaat uit van een cirkel met je kernboodschap in het midden.

Opstelling in een cirkelvorm.

Als je in een kring presenteert, dan sta je niet tegenover je publiek maar vorm je meer een geheel met je publiek. Een kring, wij samen, dat is een warme deken. Wij samen, dat mag ook de sfeer van je presentatie zijn. Lineair, jij tegenover je publiek dat neigt al snel naar jij tegenover de rest, dat ga je verliezen en het is een bedreigende gedachte tijdens een presentatie. Er ontstaat angst én wij/zij denken. Dit is nooit constructief. Bovendien heb je in een cirkel evenveel afstand tot iedereen. Het is gelijkwaardiger.

Presenteer met iemand samen.

Als je samen met iemand presenteert, is er ook een cirkel, gebaseerd op drie punten: jij, je collega-presentator en jullie publiek. Het voelt gemakkelijker en het gaat ook gemakkelijker dan alleen presenteren, mits je elkaar vertrouwt. Het is leuker en voor het publiek is er twee keer zoveel te zien. Je hebt steun aan elkaar. Als de een iets vergeet, kan de ander het oppakken. Je kunt elkaar de bal toespelen, je kunt elkaar vragen stellen, kortom het oogt ook veel speelser dan een door angst bedreigde presentator. De leukste duo presentaties zijn de Laurel en Hardy filmpjes.
(Duo-presentaties oefenen we tijdens de meerdaagse presentatietrainingen.)

Voorstelrondjes

Iedereen kent de vaak onhandig verlopende voorstelrondjes. Die zijn weliswaar in een cirkel, maar omdat het nog niet veilig en vertrouwd is voor de deelnemers is er wat regie nodig van de voorzitter om er meer uit te halen dan ‘Ik heet Piet en ehh, het is wel nog wat vroeg,’

Bijvoorbeeld: twee rondes van één halve minuut per persoon. Het tweede rondje is om toe te voegen, waar je in het eerste rondje nog niet aan dacht.

Kernboodschap – middenspel – kernboodschap.

Begin met je kernboodschap. Dan is iedereen nog wakker. En eindig met je kernboodschap. Dat is wat je publiek in ieder geval mee naar huis moet nemen. Zo is de cirkel rond, een duidelijke structuur met in het midden een vrij speelveld voor de spreker, bijvoorbeeld in de vorm van verleden, heden, toekomst, of probleem, analyse, oplossing.

PowerPoint-teksten vormen een lineair drama. Je moet van sheet 1 naar 2, enzovoorts. Een mindmap met je kernboodschap in het midden, bied je de mogelijkheid om vanuit iedere situatie terug te keren naar het midden.

In cirkels presenteren voor toppers.

Denk aan de kringloop van het leven en van de seizoenen. Het yin/yang-teken is een prachtig cirkelvormig symbool.

Het Yin/Yang-teken.

Yin/Yang

Denk aan hoe de rivieren naar de zee stromen, daar weer verdampen tot wolken die vervolgens met hun regen de rivieren voeden. Realiseer je dat je een veilige, omhullende sfeer moet scheppen in je presentatie, dan pas is communicatie mogelijk. Dat is een cirkelvormig gebaar met je armen. Het gaat niet om de buitenkant, de uiterlijke verschijnselen. Het gaat om de binnenkant, de ongrijpbare essentie.

Zie ook de eerste Tao-tekst en daarvan de versie voor kinderen.