Over presenteren en Powerpoint

Presenteren en PowerPoint zijn twee verschillende zaken. Presenteren, dat doe jij. PowerPoint is een middel dat je er eventueel bij kunt gebruiken. Maar pas er mee op, want het kan nogal een valkuil zijn.

Presenteren doe je met heel je lichaam, je stem, je emotie, je enthousiasme, je geloof in je verhaal. Dat is iets totaal anders dan het vertonen van PowerPoint-teksten of zelfs plaatjes. Kortom er is en flinke lijst met nadelen van PowerPoint, het lijstje met voordelen is een stuk korter.

In onze presentatietrainingen leren we je presenteren zonder PowerPoint. Als je dit kunt, dan kun je het ook mét PowerPoint in situaties waarin dat bijdraagt.

Nadelen van Powerpoint

 • Als je publiek naar je sheets kijkt, ben jij het contact met je publiek kwijt. Geen contact, dat betekent geen communicatie.
 • Mensen kijken naar een verlicht scherm. Als spreker sta je relatief in het donker aan de zijkant. Je komt als minder belangrijk over. Als jij in het midden staat, in de rol van natuurlijk leider, dan krijg je het gezag dat je nodig hebt om succesvol te presenteren.
 • Mensen komen voor een mens van vlees en bloed met een begeesterd verhaal. Eerlijk is eerlijk,  sheets bekijken kunnen mensen ook in hun mail.
 • Als spreker ben je ook ontspanner, verbinder, gastheer of gastvrouw, kapitein van het schip, regisseur. Allemaal andere rollen dan een bak informatie leegkiepen.
 • PowerPoint leidt vaak tot te veel en te ingewikkelde sheets. Saai en het schept afstand.
 • De verleiding om sheets toch voor te lezen is dodelijk en is bijna onvermijdelijk… Je bent met je sheets bezig in plaats van met je toehoorders. Er zijn twee zenders (scherm en spreker) en je publiek gaat kiezen. Telkens switchen tussen sheet en spreker, dat kost energie en betekent telkens een stukje missen.
 • Mensen kunnen niet tegelijkertijd lezen én luisteren. Als mensen je sheets lezen, dan luisteren ze dus niet. Je kunt het beste even je mond houden als mensen je sheets lezen.
 • Nadat je als toehoorder de sheet hebt gelezen, ga je niet meer zo goed luisteren, want je weet het immers al. Of je gaat over de sheet nadenken, in plaats van naar de spreker luisteren. Met PowerPoint maak je je eigen concurrent.
 • Mensen willen kijken en luisteren. Wat zegt je lichaamstaal en hoe klinkt het? Hoe breng je het? Het gaat om jouw betrokkenheid. Daar zie je allemaal niets van op een sheet.

Kortom, je staat op de verkeerde plek, de mensen zien je slecht, ze luisteren slecht, ze worden afgeleid, jij wordt afgeleid, je hebt geen contact, het wordt een rommeltje en je publiek valt in slaap.

Dame geeft presentatie met PowePoint

Powerpoint-voordelen.

Eerlijk is eerlijk, er zijn ook voordelen.

 • PowerPoint voelt als houvast voor de opbouw en structuur van je verhaal.
 • PowerPoint is heel geschikt om andere mensen mooi uit te lichten, bijvoorbeeld op huwelijken en begrafenissen, jubilarissen, jarigen
 • Het kan er heel gelikt en professioneel uitzien en geeft je hierdoor wat zelfvertrouwen.
 • Handige hand-out, na afloop van je verhaal. Zeker als je cijfers presenteert.
 • Het voelt misschien veiliger. Camouflage van je spreekangst, want PowerPoint leidt sowieso af.

Powerpoint is wel geschikt voor een enkele foto of grafiek.

In principe komen we voor jou en voor een verhaal van vlees en bloed, jouw ervaring. We willen jouw enthousiasme zien en horen, je lichaamstaal, je klank, jouw overtuigingskracht, je dynamiek, je emoties, het trillen van je stem. We willen een geweldig verhaal, good story-telling.

En inderdaad, een beeld zegt meer dan duizend woorden. Een beeld, geen 32 sheets 😉

Succesvol presenteren is dus iets anders dan PowerPoint sheets laten zien. Filmpjes of prachtige foto’s, dat kan wel. Maar het gaat allereerst om een goed en persoonlijk verhaal. Contact maken. Ervaringen delen. Communiceren.

Waarom dan toch overal Powerpoint?

Bijna iedereen heeft een vorm van spreekangst. Met PowerPoint hoef je het contact met je publiek niet aan te gaan. PowerPoint lijkt veilig en risico beperkend. Alles goed voorbereid, denk je, en onder controle.

Na afloop heb je een geweldige kans gemist: contact met je publiek.

Hoe moet het dan? Goed en overtuigend presenteren

De basisprincipes van (goed) presenteren vind je via onderstaande links.

Presenteren is net als met zwemmen. Je kunt het heel goed leren. In het pierenbadje beginnen, op zwemles gaan en daarna je conditie opbouwen en onderhouden.