Over presenteren en Powerpoint

Stop met Powerpoint. Ga presenteren!

Presenteren doe je met heel je lichaam, je stem, je emotie, je enthousiasme, je geloof in je verhaal. Dat is iets totaal anders dan het vertonen van Powerpoint-teksten. Goed presenteren kun je leren. Zodra je kunt presenteren zonder powerpoint, kun je het ook met.

Nadelen van Powerpoint-tekstdia’s.

 • Mensen kijken naar een helverlicht scherm waarop weinig gebeurt. Slaapverwekkend. Het leidt af van de spreker. We komen voor mensen van vlees en bloed met een verhaal van vlees en bloed en niet voor saaie sheets. .
 • Het scherm is meestal in het midden en jij staat terzijde, relatief in het donker. Een gemiste kans. De spreker is, als het goed is, het centrale punt. Het draait om jouw uitstraling, enthousiasme, plezier en moed. Als jij in het midden staat, in de rol van natuurlijk leider, dan krijg je het gezag dat je nodig hebt om succesvol te presenteren.
 • PowerPoint leidt tot te veel, te ingewikkelde sheets.
 • De verleiding om sheets toch voor te lezen is dodelijk en is bijna onvermijdelijk. Je bent met je sheets bezig in plaats van met je toehoorders. Je gaat uit het contact.. Er zijn twee zenders (scherm en spreker) en je publiek gaat kiezen. Een helverlicht scherm in het midden wint het al snel van de spreker.
 • Als mensen lezen, dan luisteren ze niet. Probeer maar je e-mail te lezen en een telefoongesprek te voeren. Dat gaat ook niet goed. Terwijl mensen je sheets lezen, luisteren ze dus niet naar je. Hoe gaat het met je gezag als spreker? En daarna moet je publiek de aansluiting weer zien te vinden. Je kunt het beste even je mond houden als mensen je sheets lezen.
 • Nadat je als toehoorder de sheet hebt gelezen, ga je niet meer zo goed luisteren, want je weet het immers al of je gaat over de sheet nadenken, in plaats van naar de spreker luisteren. Met Powerpoint maak je je eigen concurrent.
 • PowerPoint is statisch en lineair, je moet bij sheet 1 beginnen en de volgorde aanhouden, anders wordt het meteen al rommelig. Hierdoor wordt interactie met de zaal beperkt. Je flexibiliteit neemt af. Je kunt niet goed leveren wat het moment vraagt. Dus je gaat springen tussen je sheets en je gaat sheets overslaan wegens tijdproblemen, of omdat dat je beter lijkt. Het wordt een rommeltje.
 • Verduisterde zaaltjes worden warm en mensen dommelen in slaap, terwijl je ze juist enthousiast wilt maken. Je wilt energie toevoegen en laten ontstaan in plaats van weg laten stromen.
 • Mensen kijken en luisteren. Wat zegt je lichaamstaal en hoe klinkt het? Hoe breng je het? Het gaat om jouw betrokkenheid. Daar zie je allemaal niets van op een sheet.

Kortom, je staat op de verkeerde plek, de mensen zien je slecht, ze luisteren slecht, ze worden afgeleid, jij wordt afgeleid, je bent uit het contact, het wordt een rommeltje en je publiek valt in slaap.

Powerpoint-voordelen.

Eerlijk is eerlijk, er zijn ook voordelen.

 • PP voelt als houvast voor de opbouw en structuur van je verhaal.
 • Het kan er heel gelikt / professioneel uitzien en geeft je hierdoor wat zelfvertrouwen.
 • Handige handout, na afloop van je verhaal. (maar deel het dan ook achteraf!)
 • Camouflage van je spreekangst, want Powerpoint leidt sowieso af. Echter, communicatie, nou nee.

Powerpoint is ideaal voor foto’s, of een grafiek en als illustratie bij jouw verhaal.

In principe komen we voor jou en voor een verhaal van vlees en bloed, jouw ervaring. We willen jouw enthousiasme zien en horen, je lichaamstaal, je klank, jouw overtuigingskracht, je dynamiek, je emoties, het trillen van je stem. Niemand komt voor PowerPoint-teksten. Die kun je ook in je mail lezen.

Zelfs de maker van Powerpoint, Robert Gaskins, is er niet gelukkig mee. “PowerPoint maakt lui en het leidt tot krachteloze presentaties.”
Zie een artikel hierover in Management Team.

Het Amerikaanse leger noemt Powerpoint zelfs de vijand! Lees het verhaal uit de New York Times.

Succesvol presenteren is dus iets anders dan Powerpoint-teksten gebruiken. Filmpjes of prachtige foto’s, dat kan wel. Maar het gaat allereerst om een goed en persoonlijk verhaal. Contact maken. Ervaringen delen. Communiceren.
Dat kan alleen een levend wezen. Jij moet het doen.

Waarom dan toch overal Powerpoint?

Bijna iedereen heeft spreekangst. Met Powerpoint hoef je het contact met je publiek niet aan te gaan. Powerpoint lijkt veilig en risicobeperkend. Alles goed voorbereid, denk je, en onder controle.
Maar het wordt dus ook niets. Geen contact, geen communicatie. Geen interactie, geen dialoog, geen spanning en emotie. Niets, behalve tijd verknoeit en een geweldige kans gemist: contact met je publiek.

Hoe moet het dan? Goed presenteren.

Het artikel Praktische tips voor uw presentatie helpt u op weg. En het is net als met zwemmen. Je kunt het heel goed leren. In het pierenbadje beginnen en een goede training volgen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *