Als presentator ben je ook journalist

Journalistiek en presenteren, de overeenkomsten

Een journalist presenteert een verhaal. U ook?

Het verschil is niet zo groot. Een journalist moet er voor zorgen dat zijn of haar verhaal goed overkomt. Net als u. Eerst even een definitie:

“Journalistiek is het deskundig doorgeven van relevante informatie in een delicate balans tussen feiten en belangen.”

Kort door de bocht is goed presenteren wel ongeveer hetzelfde. Vooral die ‘delicate balans tussen feiten en belangen’ is interessant. En hier ook open over zijn.

Iedereen die berichten via Facebook of Twitter de wereld in stuurt, die is een soort van journalist. Ooit ben ik opgeleid als journalist. Het is een vak met spelregels. Het zijn er maar een paar en ik deel ze graag met alle presentatoren van vandaag.

De spelregels

1 Feiten scheiden van fictie, emoties en meningen.

Wat staat vast, wat zijn de speculaties? Wat denkt u. Een journalist schuwt de persoonlijke noot niet, maar probeert tegelijk het verhaal te onderbouwen.

2 Hoor en wederhoor.

Niet zomaar een verhaal toeteren, maar het zorgvuldig van alle kanten onderzoeken, Een verhaal heeft vaak meerdere kanten. Bij voorkeur komen ze allemaal aan bod. Het leidt tot genuanceerde verhalen en meer vertrouwen in de zender.

3 Het verhaal herkenbaar maken.

Voorbeelden, illustraties, ervaringen, herkenbare verhalen uit de praktijk en geen abstracties. Zo concreet mogelijk. Wij moeten het voor ons zien, anders gaan we zelf invullen en fantaseren.

4 Respect voor je bronnen, je lezers en je onderwerp.

Als je het over iemand hebt, doe het dan zorgvuldig vanuit de simpele regel: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

5 Transparantie.

Laat zien hoe je aan de info komt, wie je bronnen zijn, check ze. Ga niet anoniem te werk, maar bescherm je bronnen ook.

6 Wie, wat, waar, wanneer, waarom, hoe en waartoe.

De basisvragen uit de journalistiek, wie, wat, waar, wanneer, waarom, hoe en waartoe. Heel goed als al deze vragen in een presentatie aan bod komen.

 7 Luisteren.

Luisteren is nr 1 en nr 2 tot en met 8. Hier gaat het om. Een goede presentator en een goede journalist, ze kunnen allereerst goed luisteren. Je hoort  / ontdekt hierdoor waar het over gaat en je ontdekt wat je publiek nodig heeft. Zo kun je een goede bijdrage leveren.

Succes,

Roeland Schweitzer.

Complexe wereld

Eenvoudige oplossing

De merel horen

 

 (haiku, 5, 7, 5 lettergrepen)