En vooral hardop oefenen!

Zelf een speech schrijven.

Fijn dat u een speech gaat houden. Laat het een goede speech zijn!  U kunt het prima als u zich aan een paar spelregels houdt. Allereerst: Waar wordt uw publiek gelukkig van? Mag ik u helpen? Van vreugde, liefde, aandacht en betrokkenheid. Van erkenning en warmte. Dus u verhaal kan het beste deze kant op. Ik hoop dat mijn ervaring U helpt.

Zo schrijf je een goede speech.

Neem er ruim de tijd voor. U moet er een nachtje over slapen en u moet een paar keer hardop oefenen. Alle professionals repeteren en dat doen ze hardop! Moet u ook doen. Het is echt een kwestie van zeer goed voorbereiden.

Ga als eerste een uurtje buiten wandelen, fietsen, frisse lucht, de natuur in en bedenk wat u wilt zeggen. Wat is uw kernboodschap? Wat wilt u met uw verhaal bereiken?

Verzamel bouwstenen

In dit beginstadium is alles welkom: foto’s, herinneringen, verhalen. Gesprekken met anderen oer je onderwerp. Boeken, gedichten, krantenknipsels. Kortom lees je in en leef je in, in je onderwerp. Kijk er van zoveel mogelijk kanten naar.

Maak een mindmap

Om de boel te ordenen schrijft u op een A4tje allereerst uw Kernboodschap. Wat moeten de mensen onthouden? Uw kernboodschap is de spil in uw speech, dus maar u echt even goed over na denken. Associatief in steekwoorden schrijft u er omheen wat er nog meer een rol speelt. Niet te veel woorden en ook niet teveel lagen. Zo’n A4tje met Kernboodschap in het midden en trefwoorden er omheen is een mindmap. Een mindmap maken is weinig werk en zo zet u het raamwerk op papier. Eerst de grote lijnen, dan de details.
Maak een poosje later nog een mindmap en kijk of deze twee ongeveer hetzelfde zijn. Als dat zo is, dan zitten de peilers van uw speech al goed in uw hoofd. Werk een of twee peilers alvast eens uit, weer in de vorm van een mindmap. Ga staan en oefen een zo’n stukje hardop: “Mijn kernboodschap is: …. ” Hoe klinkt het?

Door hardop te oefenen leert u uw verhaal kennen en ontdekt u wat goed klinkt, wat werkt. Al doende ontstaan er voortdurend verbeteringen. Doen, doen, doen.

Verzamel voorbeelden en anekdotes

Een goede speech zit vol (voor)beelden, waardoor de mensen het verhaal voor zich kunnen zien. Des te concreter, des te beter. U kunt uw verhaal het beste illustreren met uw eigen ervaringen en met anekdotes. U heeft al wat bouwstenen verzameld. Zijn er nog meer? Praat met anderen over wat u wilt gaan zeggen, aan de hand van uw mindmap. Wat zouden zij zeggen. Dit levert u veel extra informatie op.

Gebruik metaforen

Een goede speech is een geweldig huis, met een entree, een grote gezellige woonkamer, een keuken, een werkplaats. Een huis ook met intieme hoekjes, badkamer en slaapkamer. Het is er levendig, soms zelfs spannend en er is ook nog een rommelzolder vol verrassingen. Door de ramen zie je een wijds uitzicht, of juist een drukke straat vol stadslawaai. In sommige kamers wordt hard gewerkt, in andere kun je lekker ontspannen, er staat zelfs een vleugel.

Een goed huis heeft vaak een naam. Moet u zich misschien even voorstellen aan het begin van uw speech? Wie is dit huis? Waar is het van gemaakt? En de straat en het huisnummer? Ja, waar zijn we eigenlijk? Geef uw verhaal een plek, laat het landen. Hier ben ik, hier speelt het zich af. Maak het haardvuur aan, zodat uw luisteraars zich aan de warmte van het vuur kunnen koesteren.

Waarom vertelt u dit?

Waar komt uw verhaal vandaan? Waarom vindt u dit belangrijk? Waarom wilt u dit eigenlijk vertellen? Wat is uw motief? Waarom kunt u, ja juist u, dit verhaal het beste vertellen? Door de antwoorden op deze vragen wordt het verhaal logisch voor uw publiek.

Stop er voortdurend voorbeelden in, illustraties, ervaringen en denk goed na over uw kernboodschap, wat wilt u dat de mensen onthouden, dat mag u gerust een paar keer zeggen, in ieder geval aan het begin en aan het eind als.

Hoe kan ik helpen?

De achterliggende gedachte van een succesvolle kernboodschap is: Waar kan ik, vanuit mijn unieke kennis en ervaring, jullie het beste mee helpen, wat kan ik bijdragen, waar komen jullie verder mee? Maak nog eens een mindmap. Hoe dragen de verschillende bouwstenen bij aan uw kernboodschap.

Rode draad en thema

Wat is de rode draad in uw verhaal? Het thema? Iets dat door het hele verhaal heen speelt en telkens terugkeert. ‘I have a dream.’ ‘Yes we can’.

Citaten verrijken uw speech.

Een mooi gedicht, een citaat van een Albert Einstein, iets bijzonders dat u onlangs las. Hou het kort, dan draagt het bij.

Uit je hoofd of van papier?

Een uitgeschreven speech is zeker verstandig als alles heel gevoelig ligt, als je heel zenuwachtig bent, of als je er niet op vertrouwt dat je het uit je hoofd kunt. Zie onze pagina over Plankenkoorts.

Een speech van tevoren uitschrijven is bovendien ook een vorm van voorbereiding en handig voor (digitale) distributie na afloop. Een verhaal echt goed voorlezen, dat is overigens nog een hele kunst. Afwisseling, spanningsboog, levendigheid, het zijn zaken die al improviserend gemakkelijker gaan. Altijd geldt: hardop oefenen.

Hardop oefenen, meerdere keren. Dat helpt om te ontdekken waar het te lang is, of saai wordt. Overdrijf eens flink, dat helpt. Experimenteren met de toon, eerst poeslief, dan heel boos.  Alle profs doen dit soort experimenten om de juiste toon te vinden! Iemand als proefpubliek die commentaar mag geven, dat helpt ook. Oefen daarom met publiek, ook al is het maar een enkeling, partner, kinderen, huisgenoten, mensen uit uw team.

Zinnen letterlijk uit je hoofd leren, dat is iets voor professionele toneelspelers. Zolang u dat niet bent, kunt u het beter niet doen, want het klinkt meestal heel beroerd en onnatuurlijk. Een klein beetje onhandigheid, dat mag en kan best. Het is heel vaak zelfs ontroerend en charmant. Mits u het maar wel goed hebt voorbereid, anders is het pijnlijk en genant.

Mijn voorkeur gaat uit naar een paar steekwoorden in een mindmap op papier en vervolgens hardop zo vaak mogelijk oefenen. Niet alles compleet uitschrijven. Wel je mindmap en je kernboodschap goed kennen. Wat wil je zeggen? De beste speeches zijn een combinatie van heel zorgvuldige voorbereiding en improvisatie ter plekke. Zonder je kernboodschap uit het oog te verliezen.

Hardop repeteren is puur leren

Goed voorlezen en presenteren vraagt altijd om repeteren. Alle profs repeteren, vaak met een regisseur. Visualiseer uw speech, het moment, de plek straks, het publiek. Presenteer staand en oefen al snel met een of meer luisteraars. Repeteren, zoals profs het doen. Van klein naar groter. De zinnen nestelen zich al een beetje in uw hoofd. Bij passief lezen vanaf een beeldscherm onthou je slechts een fractie. Hardop repeteren is de beste manier om te ontdekken hoe het klinkt en hoe het voelt. Hardop repeteren is de manier om te leren wat werkt, om op nieuwe tekstideeën te komen en om zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Hoe lang mag uw speech zijn?

Beter vijf spannende minuten, dan tien saaie. Rustig praten is ongeveer 100 woorden per minuut. Te snel praten gaat richting 300 woorden per minuut. Rustig praten is heel belangrijk. Naarmate er meer mensen zijn, moet het rustiger, met meer pauzes tussen de zinnen en de woorden. Opnieuw: hardop oefenen, opnemen en afluisteren. Dan weet je alles. Was het beeldend genoeg? Waar was het goed, waar nog zwak. Verbeteren, schaven, testen.

Basisschema van een goede speech

In essentie bestaat iedere speech uit een eenvoudig schema.

Interactie: Stel vragen, laat vragen stellen.

Begin met een kort verhaaltje over iets opmerkelijks dat u net heeft meegemaakt. Iets positiefs, een ijsbreker, een pareltje. Daarna een toelichting wie u bent en waarom u hier staat. Dan de kernboodschap! Wat wilt u bereiken? Zonder heldere kernboodschap is uw verhaal doelloos. Waarom vertelt u dit verhaal? Als u iets wilt verkopen, zeg het dan. Zo geven wij trainingen presenteren, we coachen mensen met hun speeches en we bieden u het Handboek Presenteren.

Je kernboodschap is iets anders dan je onderwerp. Voetballen is het onderwerp, ‘alle ballen over links’, dat kan de kernboodschap zijn.

Zoek interactie. Stel vragen aan je publiek. Die vragen kun je van tevoren bedenken. Luister naar de antwoorden en reageer erop. Hoe denken jullie erover? Vinden jullie dit ook? Wat is jullie ervaring? Zijn jullie het hier mee eens? Nodig mensen ook uit om vragen te stellen.

Goede speeches herhalen vaak een kernzin (I have a dream). Zoek eens naar zo’n zin.

Bij een begrafenisspeech is interactie minder snel aan de orde, maar bij de meeste andere gelegenheden is het heel waardevol en leuk.

Fysieke en mentale voorbereiding

Een goede speech ontwerpen en uitwerken dat is een. Deze vervolgens ook zelf geven, dat vraagt om een goede fysieke en mentale voorbereiding. Ga sporten van tevoren, buiten wandelen, maak uw hoofd leeg, ontspan. Warm uw stem op door wat te zingen. We leren u graag om u goed voor te bereiden op uyw speech in onze trainingen presenteren of in een coaching..

Goed presenteren gaat over aanwezig zijn, mentaal, fysiek, over contact maken en over inspireren.

Plankenkoorts en spreekangst

Maak u geen zorgen, de meeste mensen zijn knap zenuwachtig als ze gaan speechen. Je moet het juiste moment vinden, de juiste plek, de juiste woorden. En dan sta je daar tegenover een zaal met mensen. Aan plankenkoorts en spreekangst is heel veel te doen. U kunt er op deze site veel over lezen, maar het is vooral ook een kwestie van doen. Toneelles volgen, gaan zingen, een training presenteren volgen.

 Samenvatting en tips voor een goede speech

 • Ga eerst even wandelen om ontspannen na te denken over wat u wilt zeggen.
 • Zoek bouwstenen, foto’s, verhalen, herinneringen, citaten.
 • Maak een mindmap over uw presentatie. Centraal staat uw kernboodschap.
 • Bedenk een goede titel of een metafoor. Zoek bijvoorbeeld een mooi, passend gedicht.
 • Begin met voorbeelden, ijsbrekers en anekdotes.
 • Hou het dicht bij uzelf. Uw ervaring, uw gevoel.
 • Geef voorbeelden. Maak het beeldend en concreet.
  Dit betekent dat je het kunt zien en dat je beschrijft wat je ziet.
 • Korte zinnen, in eenvoudige taal.
 • 100 rustig uitgesproken woorden duren 1 minuut. 300 woorden / minuut is zeer snelle radiotaal.
 • Tien minuten is al best lang, beter vijf mooie minuten, dan tien saaie, 500 woorden kan genoeg zijn.
 • Uw luisteraars moeten antwoord krijgen op de volgende vragen:
  • Waarom vertelt u dit?
  • Wat komt u brengen?
  • Welk perspectief biedt u? Een goede speech biedt hoop, lichtpunten en vertrouwen.
  • Doe een lekkere warming up van tevoren.
 • Als u uw verhaal uitschrijft, druk uw speech dan af in grote letters.

 • Wees zuinig met  PowerPoint en andere toeters en bellen, het leidt meestal af.
 • Neem uw luisteraars mee op een spannende reis.
 • Het gaat om echte verhalen! Gewoon, wat je hebt meegemaakt.
 • Doe wat bijzonders, maak er een mooi moment van.
 • Oefen een paar keer hardop, met publiek.
 • Bedenk dat alle professionals flink repeteren. U heeft dat ook nodig.
 • Dit kan bijvoorbeeld heel goed tijdens een individuele coaching.
 • Lees als inspirerend begin het Handboek ‘Presenteren is een feest’.

Een speech schrijven over / voor iemand

Lees onze pagina’s over een begrafenisspeech, of over een speech bij een trouwerij.

Voorbereiden kost tijd. Spreek met bekenden van degene(n) over wie het gaat. Doe dit met behulp van foto’s, dan gaan mensen gemakkelijker verrtellen. Wat is kenmerkend voor iemand? Verzamel de info en probeer thema’s te herkennen, de rode draad, terugkerende patronen. Vertrouw op je intuïtie. Wat heb jij meegemaakt rondom deze mens.

Bij een trouwerij ken jij meestal de geschiedenis van één van de twee. Dat geldt voor de meeste aanwezigen, ze kennen een van de twee meestal veel beter. Voor de andere helft is het meeste nieuw en voor hen heb je dus altijd al een interessant verhaal!

Bij een begrafenis gaat het er vooral om wat ontroert aan iemand, wat bijzonder was aan de levensweg van deze mens. Kleine, mooie details, de momenten die je je herinnert.

Het beste presenteert u in contact met uw publiek. Spontaan, niet teveel van papier, interactief, deskundig, speels, met humor en zonder uit het hoofd geleerde zinnen.
Presenteren is een prachtige kunst, we oefenen graag met u.

Kijkt u veertig seconden naar deze Ghanese minister en hoor nog net het applaus in de laatste seconden: https://www.youtube.com/watch?v=fcAINaMaHdc

Goed presenteren is een prachtige (top)sport.

Geniet ook van de hele reis. Van bouwstenen verzamelen, via ordenen en hardop gaan oefenen tot en met de speech zelf. Geniet van de contacten rondom uw speech, geniet van de woorden, een passend gedicht erbij, al dan niet gelukte grapjes. Een speech geven is een unieke kans om een mooi moment te maken.

Het is een spel dat u mag spelen en het is een eer. Om succesvol te sporten moet je de spelregels kennen, je moet trainen en conditie opbouwen. Zo krijg je zelfvertrouwen en kwaliteit.

Het Handboek ‘Presenteren is een feest’ biedt u alle informatie die u nodig heeft. We leren u graag de spelregels, u krijgt spelinzicht en u doet al heel wat ervaring op. U bent van harte welkom om bij ons hardop te oefenen. Honderden mensen gingen u voor. We kunnen u ook helpen met het ontwerp van uw verhaal. zie de pagina individuele coaching. Ook bent u welkom op onze trainingen presenteren van een dag, twee dagen of drie dagen.

Ervaringen over presentaties vinden we altijd leuk om te horen.

Succes met uw speech.

Hartelijke groet,
Roeland Schweitzer

Trainer, spreker, coach