Jezelf voorstellen, zó doe je dat op een originele manier

Veel mensen ervaren stress als ze zichzelf moeten voorstellen. Of dit nu meer of minder op jou van toepassing is, jezelf voorstellen aan onbekenden vaak een onrustig moment. Herken je dit? Jezelf voorstellen. Je bedenkt nog snel wat je precies gaat zeggen. Hierdoor kun je zelf niet meer goed naar de ander(en) luisteren.

Hoe zorg je er toch voor dat wat jij zegt, blijft hangen? Dat mensen jou onthouden? En wat wil je dan dat mensen onthouden? Dat kun je sturen door jezelf op een originele manier voor te stellen. In dit blog geven we je 5 manieren om dit op een originele manier te doen.

Een waanzinnige eerste indruk maken

Je kunt maar één eerste indruk maken. Dat klopt. Net zoals je maar één keer een tweede indruk of een derde indruk kunt maken.

Jezelf voorstellen

Maken we de impact van een eerste indruk niet een beetje te groot? Door te geloven dat alles (of in elk geval veel) van de eerste indruk afhangt, maken we er zelf een  ‘alles-of-niets’ moment van.

Natuurlijk is het fijn een goede eerste indruk te maken. Dit maakt het pad vrij voor de rest van de indruk die je achterlaat.

Maar behalve met woorden kun je ook indruk maken met je uitstraling en lichaamstaal. Kijk de ander(en) eerst even aan voor je begint met spreken. Haal vervolgens een paar keer adem. Zo maak je al indruk nog voor je bent begonnen met spreken. Dat scheelt weer. 

Gratis videocursus: Jezelf voorstellen zonder stress

Ontdek hoe je omgaat met eventuele spanning rondom jezelf voorstellen. Meld je aan en ontvang video’s en opdrachten in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

5x een originele manier om jezelf voor te stellen

Jezelf voorstellen. Elke keer als je nieuwe mensen tegenkomt weer een nieuwe mogelijkheid. Het kan op een verjaardag zijn. Op een netwerkevent. Vooraf aan een sollicitatiegesprek. In een training met nieuwe mensen. Of misschien zelfs voor publiek waar jij als spreker je verhaal mag doen. Hieronder 5 manieren op jezelf op een originele manier voor te stellen.

Manier 1: Breek het ijs met een anekdote

Een kleine anekdote met een goed gevoel en een positieve gedachte is hiervoor ideaal. Een gouden momentje dat jij mee maakte. Doe dit in drie stappen. Je beschrijft eerst het beeld van het moment. Vervolgens neem je mensen mee in het bijbehorende gevoel en je eindigt met de gedachte die daaruit voortkwam. 

IJs breken bij jezelf voorstellen

Voorbeeld:
“Ik kwam vanmorgen iemand tegen die ik lang niet echt had gesproken. Door een afspraak die niet doorging, had ik onverwachts tijd om te kletsen. We stonden heerlijk in het zonnetje naast een prachtige paarse sering die tot bloei was gekomen. Daarna liep ik vrolijk weer naar huis, ik bedacht me dat het zo fijn was haar weer even te spreken. Echt een goed begin van de dag.” 

Het hele verhaaltje hoeft niet meer dan 30 seconden te duren en breekt meteen het ijs. Voor jezelf en de ander. 

Manier 2: Jezelf voorstellen met een bruggetje

Met een beetje mazzel stelt een ander zich als eerste voor. Of vertelt deze al iets over zichzelf. Een kadootje, want nu kun jij twee vliegen in één klap slaan. Laten zien dat je goed kunt luisteren én jezelf makkelijker voorstellen

Bruggetje bouwen jezelf voorstellen

Maak gebruik van wat de ander net gezegd heeft door een bruggetje te bouwen. Bijvoorbeeld door te benoemen wat jij herkent. Of hoe jij juist het tegenovergestelde doet. 

Voorbeeld:
Marleen: “Sorry dat ik te laat ben, maar de jongste wilde vandaag absoluut niet naar school waardoor het vertrek veel tijd kostte”.  Nu kun je aanhaken op 1. te laat komen, 2. een kind naar school brengen, 3. een kind dat niet naar school wil.

Jij: “Wat je vertelt doet me denken aan die keer dat ik te laat kwam voor een sollicitatiegesprek. Ik moest mijn beide jongens achterlaten bij de crèche. Voor de jongste was het pas de derde keer. Hij bleef maar huilen en ik bleef maar knuffelen. Totdat ik letterlijk naar buiten werd geduwd door de leidster. Oververhit kwam ik aan bij het gesprek. Dat werd hem niet. Gelukkig, want het bleek het begin van mijn ondernemerschap”.


Manier 3: Zet informatie over de situatie in

De persoon(en) aan wie jij je moet voorstellen zijn samen met jou in dezelfde (digitale) ruimte. Jullie zijn daar met een reden. Wat de locatie ook is, jullie delen deze op dit moment. 

Dat is een ideaal vertrekpunt om jezelf voor te stellen. Wat heb jij met deze plek, het onderwerp, de organisatie of de meeting? 

Bijvoorbeeld:
Je hebt een meeting over de toekomststrategie van een bedrijf in een voormalig postkantoor dat nu gebruikt wordt als bibliotheek.
“Ik ben Jaap en ik krijg energie van het zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Bovendien kan ik het niet laten om me tegen dingen aan te bemoeien, zeker als ik ze belangrijk vind. Ik heb naar deze afspraak uitgekeken en toen ik vanmorgen zag waar we deze meeting hadden werd ik nog enthousiaster. Mijn vader werkte vroeger bij PostNL en vertelde hier altijd veel over. Ik ga hem op de terugweg zeker even bellen.

Zo gebruik je de setting en de locatie waarin we elkaar ontmoeten als haakje om jezelf voor te stellen. Zonder dat we in saaie feitjes en cijfers belanden.  

Manier 4: Jezelf voorstellen met een metafoor

Een metafoor geeft een duidelijk herkenbaar beeld. Hierdoor kan iets abstracts concreet worden. Je prikkelt de verbeelding van je luisteraar doordat je met het beeld iets zegt over iets dat je niet zegt. 

Dat lijkt omslachtig, maar dat is precies de kracht van metaforen. Onbewuste beïnvloeding. Metaforen en verhalen beïnvloeden mensen zonder dat ze het doorhebben. Wanneer je met metaforen werkt, wordt de weerstand van je toehoorders automatisch verlaagd.

  Bijvoorbeeld: 

  • “Ik ben van de zevenmijlslaarzen” – als je met mij samenwerkt dan weet je dat we grote stappen zetten en snel thuis zijn. 
  • “Ik ben als de maan” – ik geef licht wanneer het donker wordt.
  • “ik ben een spons” – ik absorbeer alles voor wanneer het nodig is.

Bedenk zelfs eens een paar metaforen waarmee jij kwaliteiten van jezelf direct duidelijk maakt.

Manier 5: Zet een ezelsbruggetje in

Het is een bekende truc om bij iedereen die zich aan je voorstelt meteen een ezelsbruggetje te bedenken. Zo zorg je ervoor dat je namen beter onthoudt. Als je wil dat mensen vooral je naam onthouden, geef ze dan zelf alvast een ezelsbruggetje. 

Dus kun jij ze helpen. Denk eens na over welk ezelsbruggetje jij kunt gebruiken voor jouw naam? Voorbeeld:
“Majlis, Smaily zonder S omdat je het met S schrijft die je niet uitspreekt. Ik lach bovendien graag” 

Dikke kans dat mensen daarna heel snel deze naam weten te reproduceren. Ondanks dat een weinig gehoorde naam is.

Jezelf voorstellen in 1 minuut

Zandloper elevator pitch

Je kent het wel, de elevator pitch. Je staat in de lift en je hebt precies één minuut om de ander een indruk te geven van wat jij te bieden hebt. Geen tijd voor interactie, je zult het helemaal uit jezelf moeten halen.

 Het doel van zo’n korte pitch is de ander zo te prikkelen dat die graag meer van je wil weten. Je hoeft dus niet volledig te zijn. Sterker nog, open eindjes maken alleen maar nieuwsgierig. De zogenoemde “kliffhanger” is een prima afsluiting.

Hoe kun je nu in 1 minuut op een creatieve manier duidelijk maken voor welk probleem jij de oplossing hebt? Door met storytelling je boodschap in een verhaal te verwerken. 

Hier een voorbeeld van wat presentatietrainer Majlis Schweitzer zou kunnen zeggen: “Vorige week hadden we de vierde dag van onze training voor mensen met spreekangst. Het zal je verbazen wie daar aan mee doen. Mensen die succesvol ondernemen, directeur zijn, leidinggeven aan verschillende teams. Zo ook deze deelnemer. Vlotte babbel, maar toch bijna dood gaan als hij moest presenteren. Tijdens de laatste oefening presenteerde hij de sterren van de hemel. Alle technieken paste hij toe. Maar het belangrijkste, het was moeiteloos, spontaan, pakkend, geloofwaardig. Op zo een moment heb ik een brok in mijn keel over wat wij kunnen bereiken met deelnemers. Weer een bewijs dat iedereen kan leren presenteren. En ook hoe belangrijk het is dat we hier serieus werk van gaan maken. Alle verhalen doen ertoe.”

Jezelf sterk neerzetten

Jezelf voorstellen en daarbij jezelf profileren komt ook uitgebreid aan bod in onze presentatietrainingen. Bijvoorbeeld in de presentatietraining Goed leren presenteren of de training Spreekangst wordt Stemkracht. Tijdens deze trainingen leer je vol vertrouwen spreken en presenteren. Je leert anderen te inspireren en te raken met een pakkend verhaal. 

Gerelateerde artikelen

Spreekangst tip krachtzinnen

Onze top 3 tips bij presentatie zenuwen

Presentatie zenuwen komen veel voor. Fijn om te weten. Want op het moment dat jij staat te zweten en je...

Lees meer
Hoe word ik een succesvol spreker - kind met roeptoeter

Hoe word je een succesvol spreker?

De weg naar een succesvolle spreker is een mooie weg. Lees hoe je in zeven stappen een succesvol spreker wordt....

Lees meer
Online presenteren met plezier

Online presenteren: 7 sleutels voor succes en 3 valkuilen

Online meetings faciliteren en online presenteren is in feite een nieuw vak. Als we hier iets over geleerd hebben de...

Lees meer
Spanning sollicitatiegesprek

Voorbereiden sollicitatiegesprek: Tips voor minder stress

Spanning vooraf aan een sollicitatiegesprek is heel normaal. Bijna iedereen heeft daar last van. Het betekent vooral ook dat je...

Lees meer
Boekentips presenteren spreken

Boekentips van presentatietrainer Majlis

Boeken die elke spreker zou moeten lezen. Nou moet je natuurlijk helemaal niets. Maar als je meer wilt lezen over...

Lees meer
Mindmap als voorbereiding bij presentatie

Een mindmap als voorbereiding bij presenteren

Presenteren? Maak een mindmap over je presentatie. Een mindmap helpt je om je verhaal te ordenen en goed te leren kennen. Lees hier hoe je dit doet.

Lees meer

Adres

Postadres en coaching:
P. Lieftinckstraat 16
1067 VX Amsterdam

Trainingslocatie:
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam

Nieuwsbrief

Ik ontvang graag inspiratie rondom spreken & presenteren in mijn mailbox!

We wijzen je op ons privacybeleid.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
up