Een succesvolle elevator pitch: 1 minuut om indruk te maken

Een elevator pitch is een korte, krachtige presentatie van jezelf, je idee, of je bedrijf. Het doel is om in korte tijd (ongeveer 1 minuut) indruk te maken op je gesprekspartner en hem/haar te overtuigen van je ideeën of vaardigheden. De term is afkomstig van het idee dat je de pitch zou kunnen geven in de tijd die je in een lift met iemand doorbrengt.

Wanneer gebruik je een elevator pitch?

Een elevator pitch kan op verschillende momenten van pas komen. Bijvoorbeeld tijdens een netwerkborrel, een sollicitatiegesprek, of een informeel gesprek met een potentiële klant. Zorg dat je altijd een elevator pitch paraat hebt, zodat je op elk moment en op elke plek jezelf of je idee kunt presenteren.

Waarom is een goede elevator pitch belangrijk?

Pitch netwerkborrel

Een goede elevator pitch kan het verschil maken tussen het krijgen van een baan, het vinden van een investeerder, of het verkrijgen van nieuwe klanten. Het is dus essentieel om een overtuigende pitch te hebben die de aandacht trekt en blijft hangen.

De perfecte elevator pitch

Een perfecte elevator pitch bestaat niet, maar er zijn wel een aantal elementen die je in je verhaal kunt verwerken om indruk te maken. Een goede elevator pitch bevat informatie over wie je bent, wat je doet, wat jou uniek maakt en waarom jouw idee de moeite waard is om in te investeren. Daarnaast kun je storytelling gebruiken om jouw verhaal kracht bij te zetten en emoties op te roepen bij je luisteraar.

Maar wat zeg je dan precies in zo’n pitch? Hier zijn enkele tips:

  • Breng jezelf in: begin met een korte introductie van wie je bent en wat je doet.
  • Vertel een verhaaltje: gebruik storytelling om het boeiend te maken.
  • Focus op het probleem dat je oplost: leg uit hoe jouw idee of vaardigheden het probleem van je gesprekspartner kunnen oplossen.
  • Houd het kort: zorg dat je pitch niet langer dan 1 minuut duurt.
  • Wees authentiek: gebruik je eigen woorden en wees jezelf.

Een elevator pitch in vijf stappen

Een goede pitch heeft een vaste opbouw. Hier zijn vijf stappen die je kunt volgen:

  1. Begin met een pakkende opening om de aandacht te trekken.
  2. Geef een korte introductie van jezelf of je idee.
  3. Vertel een verhaal om je idee of vaardigheden te presenteren.
  4. Leg uit hoe jouw idee of vaardigheden het probleem van je gesprekspartner kunnen oplossen.
  5. Sluit af met een duidelijke call-to-action, bijvoorbeeld het uitwisselen van contactgegevens.

Voorkom veelgemaakte fouten in een elevator pitch

Er zijn veelgemaakte fouten die je moet vermijden bij het geven van een elevator pitch. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om te praten in vakjargon of om te veel informatie te geven. Houd het simpel en begrijpelijk. Zorg dat je gesprekspartner geïnteresseerd blijft. Daarnaast moet je niet te hard van stapel lopen en niet teveel druk uitoefenen op je luisteraar. Houd het kort, krachtig en duidelijk.

Elevator pitch

Persoonlijke (elevator) pitch voorbeelden

Het kan helpen om voorbeelden te bekijken van succesvolle pitches. Zoek online naar voorbeelden van pitches die je aanspreken en probeer te ontdekken wat maakt dat deze pitch zo overtuigend is.

Zenuwen voor pitchen

Het kan heel spannend zijn om een pitch te geven, vooral als je niet gewend bent om in het openbaar te spreken. Als je veel last hebt van zenuwen, zijn er verschillende technieken die je kunt gebruiken om deze onder controle te houden.

Ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en visualisatie-oefeningen kunnen helpen om je te ontspannen en je zelfverzekerder te voelen. Bijna iedereen kan er voor het grootste deel van deze angst afkomen. Hoe je dit stap voor stap aanpakt, lees je in het gratis e-book Spreekangst overwinnen – de ultieme handleiding.

Tips bij een online elevator pitch

In de huidige tijd van remote werk en videovergaderingen kan het geven van een online pitch een belangrijke vaardigheid zijn. Enkele tips voor het geven van een online pitch zijn onder meer: houd het kort en bondig, zet storytelling in, zorg voor interactie en reduceer afleidingen. Meer over deze tips lees je in ons blog Online presenteren: 7 sleutels voor succes en 3 valkuilen.

Pitchen en presenteren: overeenkomsten en verschillen

Hoewel een elevator pitch vaak als een korte presentatie wordt gezien, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen pitchen en presenteren. Bij een pitch gaat het vooral om het overtuigen van de luisteraar, terwijl bij een presentatie de focus meer ligt op het informeren van het publiek. Toch zijn er ook overeenkomsten, zoals het belang van een goede voorbereiding, het gebruik van storytelling en het aandacht trekken van je publiek.

Nog even op een rijtje

Een elevator pitch is een krachtig onderdeel van je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Met een goede pitch kun je indruk maken op je gesprekspartner en deuren openen naar nieuwe kansen en mogelijkheden. 

Gebruik de tips en richtlijnen die in dit artikel zijn beschreven om een overtuigende elevator pitch te ontwikkelen en te geven. Vergeet niet dat oefening kunst baart, dus blijf oefenen en verfijn je pitch naarmate je meer ervaring opdoet. Succes!

Gerelateerde artikelen

Mindmap als voorbereiding bij presentatie

Een mindmap als voorbereiding bij presenteren

Presenteren? Maak een mindmap over je presentatie. Een mindmap helpt je om je verhaal te ordenen en goed te leren kennen. Lees hier hoe je dit doet.

Lees meer
5 minuten presentatie in meeting

Geef een korte presentatie (in 5 minuten)

Een korte presentatie geven vraagt een slimme aangepaste voorbereiding. Focus op je kernboodschap.

Lees meer
Presenteren tip kernboodschap

Je kernboodschap als rode draad

Je kernboodschap heel goed weten is essentieel voor een goede presentatie. De kernboodschap is het antwoord op de kernvraag van je betoog!

Lees meer
Spreekangst tip krachtzinnen

Onze top 3 tips bij presentatie zenuwen

Presentatie zenuwen komen veel voor. Fijn om te weten. Want op het moment dat jij staat te zweten en je...

Lees meer
Jezelf voorstellen

Jezelf voorstellen, zó doe je dat op een originele manier

Veel mensen ervaren stress als ze zichzelf moeten voorstellen. Of dit nu meer of minder op jou van toepassing is,...

Lees meer
Online presenteren met plezier

Online presenteren: 7 sleutels voor succes en 3 valkuilen

Online meetings faciliteren en online presenteren is in feite een nieuw vak. Als we hier iets over geleerd hebben de...

Lees meer
some

Adres

Postadres en coaching:
P. Lieftinckstraat 16
1067 VX Amsterdam

Trainingslocatie:
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam

Nieuwsbrief

Ik ontvang graag inspiratie rondom spreken & presenteren in mijn mailbox!

We wijzen je op ons privacybeleid.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
up