Een presentatie voorbereiden

De voorbereiding is de helft van het feest.

Een presentatie is belangrijk moment. Je publiek steekt er kostbare tijd in en een goede presentatie kan mensen de ogen openen, een keerpunt zijn en jarenlange orders en relaties opleveren. Dit vraagt om een optimale voorbereiding. Maar hoe doe je dat? Je presentatie goed voorbereiden.

Allereerst is een goede presentatie een fysieke en mentale prestatie. Lichaamstaal en enthousiasme zijn zeker net zo belangrijk als inhoud. Je moet dus lekker in je vel zitten als je presenteert.

Deze pagina gaat over de algemene voorbereiding.
Er is ook een artikel over de planning van een presentatie.
Voorbereiden is allereerst een uurtje buiten wandelen en sporten.

De gedachten in je hoofd de ruimte geven en ordenen. Kiezen, wat wil je eigenlijk zeggen? Kernboodschap, wat moet je publiek onthouden? Maak een een mindmap. Kernwoord opschrijven in het midden en daar associatief woorden omheen die erbij horen, inclusief de onderlinge verbanden.

Bezoek van tevoren de zaal.

Hoe voelt de zaal, hoe is deze ingedeeld? Wat kan er verbeterd worden aan de opstelling, de inrichting? Voorbereiden is ook uitzoeken wie er komen, welke andere sprekers zijn er, welke gebeurtenissen zijn er rondom het project?

Als het goed is, dan lijkt het op het voorbereiden van een feest, want een goede presentatie is een feest, een inspirerende ervaring voor luisteraar én spreker.

Voorbereiden is kennis opfrissen, vergelijken, wat googlen rondom het onderwerp.

Meteen na de afspraak, maak ik al een informatieslag, zodat ik de tijd heb mijn kennis te actualiseren. Bovendien ben ik hierdoor van meet af aan met het onderwerp en de presentatie bezig.

Voorbereiden is mijn eigen geest helder krijgen.

Waarmee kan ik mijn publiek helpen? Waar hebben ze wat aan? Weg met je ijdelheid, weg met je leuke vondsten. Zorgen dat er ruimte is voor een optimaal verhaal.

Voorbereiden is ook een opening vinden, een metafoor, een treffend beeld.

Interactie bedenken. Vragen aan je publiek. Een demo geven, een cadeau aanbieden.

Voorbereiden is een warming-up.

Vaak al ’s ochtends vroeg, soms nog even kort van tevoren in een kleedkamer. Stemoefeningen, mondspieroefeningen, dat kan ook heel goed in de auto erheen.

Voorbereiden is ruim van tevoren aanwezig zijn, zodat ik kan wennen en tot rust kan komen, zodat ik nog even iets kan verbeteren aan zaal en opstelling, zodat ik gasten de hand kan schudden.

Voorbereiden is rustig gaan staan, vóórdat je begint te praten. Eerst even de stilte horen en dan pas beginnen.

En gaat het dan gegarandeerd goed?

Nee, maar het het gaat wel gegarandeerd stukken beter.
En als het niet zo goed gaat, dan heb je er tenminste alles aan gedaan! Je kunt natuurlijk ook een presentatietraining volgen.