Een presentatie voorbereiden

Een presentatie is een belangrijk moment, dat vraagt om een optimale voorbereiding. Je publiek steekt er kostbare tijd in en een goede presentatie kan mensen de ogen openen, een keerpunt zijn en jarenlange orders en relaties opleveren. Maar hoe doe je dat? Je presentatie goed voorbereiden.

De voorbereiding is de helft van het feest

Allereerst is een goede presentatie een fysieke en mentale prestatie. Lichaamstaal en enthousiasme zijn zeker net zo belangrijk als inhoud. Je moet dus lekker in je vel zitten als je presenteert.

Als het goed is, dan lijkt het op het voorbereiden van een feest, want een goede presentatie is een feest, een inspirerende ervaring voor luisteraar én spreker.

Voorbereiden is allereerst een uurtje buiten wandelen en sporten. Hierdoor kun je de gedachten in je hoofd de ruimte geven en ordenen. Wat wil je eigenlijk zeggen? Wat is je kernboodschap, wat moet je publiek onthouden? Hierna maak je een mindmap. Kernwoord opschrijven in het midden en daar associatief woorden omheen die erbij horen, inclusief de onderlinge verbanden.

Voorbereiden is kennis opfrissen, vergelijken, wat googlen rondom het onderwerp.

Meteen na de afspraak, maak ik al een informatieslag, zodat ik de tijd heb mijn kennis te actualiseren. Bovendien ben ik hierdoor van meet af aan met het onderwerp en de presentatie bezig.

Voorbereiden is mijn eigen geest helder krijgen

Waarmee kan ik mijn publiek helpen? Waar hebben ze wat aan? Weg met je ijdelheid, weg met je leuke vondsten. Zorgen dat er ruimte is voor een optimaal verhaal.

Voorbereiden is je verdiepen in het publiek

Wie komen er? Welke andere sprekers zijn er?  Welke gebeurtenissen zijn er rondom het project? Wat wil het publiek? Wat is het doel?

Voorbereiden is ook een opening vinden, een metafoor, een treffend beeld

Interactie bedenken. Vragen aan je publiek. Een demo geven, een cadeau aanbieden. Metaforen en anekdotes om je verhaal te ondersteunen.

Voorbereiden is een warming-up

Vaak al ‘s ochtends vroeg, soms nog even kort van tevoren in een kleedkamer. Stemoefeningen, mondspieroefeningen, dat kan ook heel goed in de auto erheen.

Voorbereiden is ruim van tevoren aanwezig zijn, zodat je kunt wennen en tot rust kunt komen. Misschien nog even iets verbeteren aan zaal en opstelling? Gasten de hand schudden.

Voorbereiden is rustig gaan staan, vóórdat je begint te praten. Eerst even de stilte horen en dan pas beginnen.

En gaat het dan gegarandeerd goed?

Nee, maar het het gaat wel gegarandeerd een stuk beter met een goede voorbereiding. En zelfs als het niet zo goed gaat, dan heb je er tenminste alles aan gedaan! Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Zet een presentatiecoach in of volg een presentatietraining.

Gerelateerde artikelen

Speech schrijven in tekstbalonnen

Zelf een speech schrijven in zeven stappen

Zelf een speech schrijven in zeven stappen.

Lees meer
Mindmap als voorbereiding bij presentatie

Een mindmap als voorbereiding bij presenteren

Presenteren? Maak een mindmap over je presentatie. Een mindmap helpt je om je verhaal te ordenen en goed te leren kennen. Lees hier hoe je dit doet.

Lees meer
Hoe word ik een succesvol spreker - kind met roeptoeter

Hoe word je een succesvol spreker?

De weg naar een succesvolle spreker is een mooie weg. Lees hoe je in zeven stappen een succesvol spreker wordt....

Lees meer
Bruidspaar bruiloftspeech

De huwelijksspeech

Hoe maakt en geef je een goede huwelijksspeech? Wat is het verschil met een gewone speech? Dit stappenplan helpt je op weg.

Lees meer
Presenteren tip kernboodschap

Je kernboodschap als rode draad

Je kernboodschap heel goed weten is essentieel voor een goede presentatie. De kernboodschap is het antwoord op de kernvraag van je betoog!

Lees meer
Jezelf voorstellen

Jezelf voorstellen, zó doe je dat op een originele manier

Veel mensen ervaren stress als ze zichzelf moeten voorstellen. Of dit nu meer of minder op jou van toepassing is,...

Lees meer

Adres

Postadres en coaching:
P. Lieftinckstraat 16
1067 VX Amsterdam

Trainingslocatie:
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam

Nieuwsbrief

Ik ontvang graag inspiratie rondom spreken & presenteren in mijn mailbox!

We wijzen je op ons privacybeleid.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
up