Plankenkoorts? Zo kom je er vanaf
Plankenkoorts, ook bekend als podiumvrees, kan een enorme invloed hebben op mensen. Het gevoel van angst en nervositeit kan ervoor zorgen dat je niet kunt slapen en dat het angstzweet je uitbreekt.
Het staan op een podium met knikkende knieën, het kwijtraken van je tekst en en het gevoel van onvermogen kan nogal overweldigend zijn. Toch is podiumkoorts eigenlijk heel normaal om te ervaren, bijna iedereen om je heen heeft er op een bepaald moment last van.
Zelfs beroemdheden als Adèle, Barbara Streisand en Johny Depp hebben last van plankenkoorts.
Aan plankenkoorts is gelukkig veel te doen. Een derde van alle mensen met deze angst doet er inderdaad ook wat aan in de loop van zijn of haar leven.
Kun je van plankenkoorts afkomen?
In essentie zijn er twee wegen om van plankenkoorts af te komen. De harde weg die veel energie kost en uiteindelijk kan leiden tot teleurstelling, en de zachte weg die je echt helpt.
Plankenkoorts wordt ook wel spreekangst genoemd. Bijna iedereen kan er voor het grootste deel van deze angst afkomen. Hoe je dit stap voor stap aanpakt, lees je in het ebook Spreekangst overwinnen – de ultieme handleiding.
Kwetsbaarheid
Het voelen van kwetsbaarheid tijdens een presentatie kan moeilijk zijn, vooral als je midden op het podium staat.
Regelmatig geven deelnemers van onze trainingen dit ook aan. ‘Het voelt alsof ik hier naakt sta, zo eng vind ik dit.’ Soms wordt ook als oplossing genoemd om je voor te stellen dat iedereen in de zaal in zijn of haar blootje zit. Dan zijn we tenminste weer gelijk.
Er is een belangrijke stroming in de psychologie die stelt dat je kwetsbaar opstellen je onkwetsbaar maakt. Dat klopt. Als je zegt dat je plankenkoorts hebt, dan lucht dat meteen op en hier is ook alle begrip voor in de zaal. De meeste mensen hebben immers plankenkoorts.
Het is belangrijk om te beseffen dat kwetsbaarheid ook dapper, mooi en ontroerend kan zijn. Als een presentatie kwetsbaar is, dan zijn we stil, dan raakt het ons, dan luisteren we ademloos! Zie Berne Brown in haar TED talk over kwetsbaarheid.
Plankenkoorts overwinnen?
Plankenkoorts gaat meestal over iets fundamenteels. Je angst om te falen kan ook een rol spelen. We hebben allemaal krassen op onze kinderziel en deze angst raakt aan de kern van je zijn. Het overwinnen van plankenkoorts vergt tijd en moeite, maar er zijn concrete stappen die je zelf kunt nemen om het te overwinnen.
Vijf tips om meteen iets te doen aan je plankenkoorts
Je komt er van plankenkoorts af door erover te leren en te lezen, door oefening, training, feedback en ervaring. Al doende leer je om met je plankenkoorts om te gaan. Hier vijf concrete tips:
- Zorg dat je zo ontspannen mogelijk bent
Ga wandelen in de natuur, yoga, mindfulness, Tai Chi, fietsen, buiten spelen. - Doe meer met expressie
Ga bijvoorbeeld zingen, op toneel, schilderen, schrijven, dansen, koken. - Van klein naar groter
Gewoon in de allerkleinste zaaltjes beginnen, bijvoorbeeld thuis in de keuken. Hardop repeteren. Alle profs repeteren niet voor niets. - Bereid je zo goed mogelijk voor
Fysiek – doe een warming up voor je lijf en je stem.
Mentaal – laat los.
Inhoudelijk – maak een mindmap. - Accepteer jezelf en je fouten
Goed geprobeerd, dapper geweest. Volgende keer een nieuwe kans
Training podiumangst overwinnen
Wil je je plankenkoorts of podiumangst definitief overwinnen, maar zie je het niet zitten om zelfstandig aan de slag te gaan?
In onze toptraining Spreekangst wordt Stemkracht kom je in vier dagen van angst af. Na deze training spreek je onderscheidend en overtuigend voor een groep. Je durft jezelf te zijn en weet dat je kunt vertrouwen op je improvisatievermogen.
Gerelateerde artikelen
Onze top 3 tips bij presentatie zenuwen
Presentatie zenuwen komen veel voor. Fijn om te weten. Want op het moment dat jij staat te zweten en je...
Lees meerGeef een korte presentatie (in 5 minuten)
Een korte presentatie geven vraagt een slimme aangepaste voorbereiding. Focus op je kernboodschap.
Lees meerZelf een speech schrijven in zeven stappen
Ontdek de zeven stappen voor het schrijven van een krachtige speech. Van het verzamelen van bouwstenen tot het oefenen van je speech: maak indruk met jouw boodschap en boeiende voorbeelden!
Lees meerWat is je plek en je houding bij presenteren?
De juiste houding bij een presentatie en de juiste plek zijn van groot belang voor een goede presentatie.
Lees meerVoorbereiden sollicitatiegesprek: Tips voor minder stress
Spanning vooraf aan een sollicitatiegesprek is heel normaal. Bijna iedereen heeft daar last van. Het betekent vooral ook dat je...
Lees meerEen mindmap als voorbereiding bij presenteren
Presenteren? Maak een mindmap over je presentatie. Een mindmap helpt je om je verhaal te ordenen en goed te leren kennen. Lees hier hoe je dit doet.
Lees meerInformatie
Adres
Postadres en coaching:
P. Lieftinckstraat 16
1067 VX Amsterdam
Trainingslocatie:
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam