Een mindmap is een belangrijke voorbereiding van je presentatie

Maak een mindmap over je presentatie

Een mindmap over je presentatie is een vrijwel noodzakelijk onderdeel van je voorbereiding. Het helpt je om je verhaal te ordenen en om het te leren. Het is een razendsnelle manier om tot de kern van je presentatie te komen. Het geeft je bovendien heel veel houvast.

Uren werken aan een Powerpoint of Prezi presentatie wordt overbodig. Een mindmap maken kost je maximaal drie keer tien minuten. Dan nog een of meer keer hardop repeteren en je verhaal zit gebeiteld.

Een mindmap als voorbereiding van je presentatie

  1. Meer dan een A4-tje en wat gekleurde stiften heb je niet nodig. Je begint met je kernboodschap in het midden. De kernboodschap is het antwoord op de vraag wat mensen echt moeten onthouden? Waar gaat je presentatie echt over?
  2. Schrijf er associatief deelonderwerpen en steekwoorden. Wat speelt er nog meer een rol? Gebruikt zoveel mogelijk woorden in plaats van zinnen. Zo hou je je mindmap overzichtelijk.
  3. Breng met pijlen de dwarsverbanden aan.
  4. Leg deze eerste mindmap weg en maak op een later moment opnieuw een mindmap.
  5. Zijn je beide mindmaps ongeveer gelijk? Dan ben je klaar en zit er een consistent verhaal in je hoofd. Spreek je presentatie hardop uit, aan de hand van je mindmap.
    Zijn er echte verschillen tussen je mindmaps? Dan moet je even goed nadenken en een derde mindmap maken.

Voor de ordening  en selectie van je inhoud zijn er een aantal presentatiemodellen die je kunt gebruiken.

Hieronder een voorbeeld van een mindmap rondom presenteren.