De huwelijksspeech
Een fantastische dag in het vooruitzicht. Een bruiloft van een dierbare. Samen beginnen twee mensen aan iets wat hopelijk een feest blijft. En u (verder noem ik je je, anders wordt het zo stijf) mag iets moois zeggen in een huwelijksspeech.
Maar hoe geef je een goede speech tijdens een bruiloft of op een trouwfeest? Bravoure achtige types doen het onvoorbereid, uit het hoofd. Misschien lukt dit een op de duizend. Een beetje. Voor alle anderen onder ons, gewone stervelingen, is goed voorbereiden het sleutelwoord.
In dit artikel lees je welke stappen je neemt om tot een goede speech te komen.
Een huwelijksspeech is bijzonder
Een huwelijksspeech verschilt in één opzicht van alle andere speeches. Het bijzondere van een huwelijksspeech is dat je de relaties van de bruid kunt verbinden met de wereld van de bruidegom, of andersom.
Vrijwel alle aanwezigen kennen één van de twee beter en kennen de ander een stuk minder. Het is je dochter of zoon, broer of zus, beste vriend of beste vriendin die gaat trouwen met een meestal minder bekende ander. De aanwezigen behoren tot jouw wereld of tot de wereld van de ander.
Hier ligt je kans en je taak. Je hebt de unieke mogelijkheid om die werelden iets meer te verbinden. Gewoon door uit je hart te vertellen wat jij weet over de man of vrouw die jij zo goed kent.
Vertel over de ontroerende momenten
Door verhalen te vertellen uit jouw wereld (uit de ene helft dus) verbind je. Verhalen over de bruid of bruidegom in allerlei situaties, van klein naar groter, wat opviel, wat je je herinnert. Anekdotes uit alle fases van dat leven.
Ga er op zoek in je geheugen. Ga hiervoor wandelen, fietsen, sporten, dan komt je geheugen in beweging en komen de verhalen als vanzelf. Zet ze op een rij. Je kunt deze verhalen ook vinden door het volgende zinnetje: “Als ik aan…. denk, dan komt als eerste naar boven….”
Praat er met anderen over, zodat je meer verhalen te pakken krijgt. Kijk naar foto’s, loop door een oude kamer. Het gaat niet om jaartallen, maar om verhalen. Noteer wat bijzonder is, typerend, ontroerend, opmerkelijk en misschien ook wel hilarisch. Kijk met zachte ogen.
Geef details wanneer je spreekt op een bruiloft
Als luisteraars willen we het verhaal voor ons kunnen zien. Hiervoor hebben we details nodig. De strooppot op de tafel, de posters met motoren aan de muur, de zonnebloemen voor het huis.
Geef je verhaal kleur en leven. Beschrijf de plek, Wat gebeurt er? Dat is het verhaal. Niet ‘En toen en toen en toen’. Wel ‘Een ander typerend verhaal is…’
Zoek de rode draad voor de toespraak op de bruiloft
Zorg ervoor dat de ene helft van het publiek in een zachte wolk van herkenning belandt. En dat de andere helft een kleurrijk beeld krijgt van de wereld waaruit de bruid of bruidegom komt. Hou het persoonlijk. Maak er geen ijdeltuiterij van, maar wees wel trots.
Een kind opvoeden en vervolgens gelukkig de wereld zien ingaan, daar doe je het voor als ouder! Je zus of broer die trouwt, de sprong in het diepe, dat is geweldig. Je beste vriend of vriendin die verliefd is, hoe fijn is dat?
Probeer door al die verhalen heen een rode draad te vinden. Wat is de kracht van iemand? Wat vind jij bijzonder? Meteen voorbeelden erbij, het bewijs, de verhalen. Waar was het, hoe zag het eruit, welke details heb je. Hierdoor wordt het verhaal levend. Ontdek de rode draad en benoem deze rode draad een paar keer in je verhaal en sluit er ook mee af.
Zo ontwikkel je de inhoud. Verhalen verzamelen en hier een rode draad in aanbrengen.
Hoe orden je je verhalen en hoe onthoud je ze?
Het maken van een mindmap helpt je. Het is maar een paar minuten werk en het dwingt je om een goed raamwerk op te zetten. Maak er een paar en kijk of ze hetzelfde zijn. Orden je verhalen op thema en niet zozeer chronologisch.
En dan wordt het tijd om hardop te gaan oefenen. Liefst met iemand erbij. Dat mag nog wel van papier, maar schrijf je verhaal het liefst niet helemaal uit. De steekwoorden uit de mindmap helpen je.
Probeer het ook eens zonder papier, uit je hoofd. Een goede speech, ook van een professional, is altijd hardop gerepeteerd.
Kant en klare speech bruiloft?
Het klinkt misschien makkelijk, ook omdat er vaak spanning bij komt kijken om een speech te geven. Maar het schrijven van een speech kost tijd. Je moet er wel een aantal dagen voor uittrekken. Niet om continue aan de speech te werken, maar je verhaal moet groeien.
Je moet tijd hebben om het er met anderen over te hebben en hardop te oefenen. Je wilt er nog eens een nachtje over slapen. Dat kost allemaal tijd, gun jezelf en je luisteraars die tijd. De wereld wordt er mooier van. En een goede voorbereiding zorgt ook voor meer vertrouwen in het geven ervan.
Uit het hoofd of van papier?
Een vraag die we vaak krijgen van deelnemers aan onze trainingen is “Als ik presenteer, kan ik dan mijn papier erbij houden?” Het allerbelangrijkst is om het vanuit je hart te doen.
Het verhaal komt goed in je hoofd en je kunt het grotendeels zonder papier als je:
- voldoende hardop oefent, bij voorkeur ook met mensen erbij;
- een of meerdere mindmaps maakt (ook gelijk een handig spiekbriefje);
- een stuk van het verhaal een keer uitschrijft en voorleest;
- ditzelfde verhaal ook uit je hoofd probeert.
Uit het hoofd is een stuk directer, spontaner, meer in contact, levendiger, speelser en warmer dan voorlezen. Je hebt meer vrijheid en kunt beter inspelen op de werkelijke situatie. Goed voorlezen is bovendien een hele kunst. Ook dat moet je oefenen.
Essentieel is dat je hardop repeteert. Alle profs repeteren, vaak én hardop. Goed voorbereiden is het halve werk. Dat betekent vooral ook meerdere keren hardop repeteren. Zo krijg je kwaliteit.
Hoe houd je je zenuwen in bedwang?
Bijna iedereen heeft een issue met spreken in het openbaar. Je bent hier dus niet alleen in.
Wat helpt:
- Heel goed voorbereiden.
- Een slokje water drinken.
- Lekker sporten of bewegen van te voren, buiten wandelen, frisse lucht, je lichaam ontspannen en even je stem opwarmen.
- Je intentie om de bruid of de bruidegom zo goed mogelijk over het voetlicht te brengen.
- Van te voren hardop repeteren.
- Optimaal voorbereiden, maar het daarna ook loslaten. Meer kun je immers niet doen.
- Het besef dat vooral persoonlijke verhalen raken. Nog samen in bad gezeten? Vertel. Samen op vakantie geweest? Vertel. Een paar tranen zijn niet erg, geen emotie is veel erger.
Als je vanuit liefde vertelt, komen de mensen in de zaal dichterbij elkaar. Dus voel vanuit je hart welke verhalen er komen. Zo komen we meer te weten over de bruid of bruidegom. Daar helpt je echt mee!
Hoe lang mag je huwelijksspeech duren?
Verhalend, levendig, echt, uit het hart, hier gaat het om. Beter vijf ontroerende minuten dan tien saaie. Je hebt Chronos en Kairos. Chronos is de kloktijd, Kaïros is je kansen benutten op het juiste moment.
Je kunt ook zeggen de mooie tijd en de echte tijd. Want een fantastisch uur vliegt voorbij, in kloktijd. Dus maak er iets geweldigs van en denk aan het Duitse gezegde: “In die Beschrankung zeigt sich den Meister en het Engelse “Less is more”.
Jouw taak: de wereld van bruid en bruidegom verbinden
Een huwelijksspeech verschilt dus vooral door de toehoorders van een gewone speech. De aanwezigen komen of uit de wereld van de bruid of uit de wereld van de bruidegom. Het is je unieke kans om deze werelden met je verhalen te verbinden.
Ik wens je succes en een prachtige dag!
Roeland Schweitzer
(Ik mocht twee van onze kinderen trouwen als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.)
Hulp bij huwelijksspeech
Heb je behoefte aan een beetje (of juist een boel) hulp bij het schrijven en voorbereiden van huwelijksspeech? Volg een training of neem contact op voor persoonlijke coaching. Zodat je vol vertrouwen een prachtig verhaal zult houden!
Gerelateerde artikelen
Een mindmap als voorbereiding bij presenteren
Presenteren? Maak een mindmap over je presentatie. Een mindmap helpt je om je verhaal te ordenen en goed te leren kennen. Lees hier hoe je dit doet.
Lees meerHoe word je een succesvol spreker?
De weg naar een succesvolle spreker is een mooie weg. Lees hoe je in zeven stappen een succesvol spreker wordt....
Lees meerOnze top 3 tips bij presentatie zenuwen
Presentatie zenuwen komen veel voor. Fijn om te weten. Want op het moment dat jij staat te zweten en je...
Lees meerGeef een korte presentatie (in 5 minuten)
Een korte presentatie geven vraagt een slimme aangepaste voorbereiding. Focus op je kernboodschap.
Lees meerJezelf voorstellen, zó doe je dat op een originele manier
Veel mensen ervaren stress als ze zichzelf moeten voorstellen. Sommige mensen ervaren op zo’n moment presentatie- of spreekangst. Of dit...
Lees meerStemoefeningen
Stemoefeningen zijn nodig, nuttig en leuk, voor je gaat presenteren. Doordat zo warm je stem opwarmt, klink je lekker als je aan je presentatie begint. Hier staan een aantal eenvoudige oefeningen.
Lees meerInformatie
Adres
Postadres en coaching:
P. Lieftinckstraat 16
1067 VX Amsterdam
Trainingslocatie:
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam