Samenwerken is het enige antwoordWat wil ik met mijn presentatie? Wat verwacht mijn publiek?
Ik heb het goed voorbereid, ik weet mijn kernboodschap, ik heb voorbeelden. Maar het lukt toch niet, er ontstaat geen verbondenheid, geen energie, we gaan niet samen op reis. Hoe kan dat?

In dit filmpje van 6 minuten over kwetsbaarheid geeft Brené Brown het antwoord.
Kwetsbaarheid en empathie horen bij elkaar. Zonder betrokkenheid / empathie bereik je die ander nooit. Kwetsbaarheid is bovendien de bron van creativiteit en innovatie. Wetenschapper Brené Brown toont het in verschillende Ted Talks overtuigend aan.

Aan de ene kant kun je jezelf beschermen door muren op te bouwen. Aan de andere kant kun je de ander uitsluitend echt bereiken als er geen muren zijn. Dat is zo in iedere ontmoeting, in ieder gesprek, in iedere presentatie.
Er spelen allerlei schijnbare tegenstellingen. Als je niet goed voor jezelf zorgt, dan kun je onmogelijk goed voor een ander zorgen, alleen al je voorbeeldfunctie. Het is bijna een bijbelse discussie over de andere wang toekeren of niet. Je kwetsbaar opstellen is bovendien niet op voorhand succesvol, want dan zou het onkwetsbaar zijn. Het ís ook echt kwetsbaar om mijn onzekerheid te laten zien, mijn angst en mijn falen. Maar uiteindelijk is het de belangrijkste conditie voor contact. Ga er maar aan staan.

Wij geven communicatie- en presentatietrainingen. Deelnemers komen hierdoor beter uit de verf en leren beter samenwerken. 170 reviews op trainingensite Springest, gemiddeld een 9. Dat zegt iets. https://www.springest.nl/schworks

Is onze communicatie perfect? Nou nee, ik kan naast innemend en emphatisch ook korzelig zijn, onrustig, slordig, te kort door de bocht, bot, afwijzend, defensief. Van mijn angsten en wantrouwen ben ik nog lang niet bevrijd. Loslaten is ook niet gemakkelijk voor mij. Toch is dat het al mijn muren loslaten. Jan Bommerez, een van mijn leraren, zei het mooi:

How does one open the door to heaven? Breathe, relax, let go, allow, enjoy. The major roadblock? Disbelief that it is that easy…

—————————–

Presentatietrainingen van 1, 2 en 3 dagen en individuele (presentatie)coaching.

Mediatraining 2 juni. Omgaan met de pers, met camera en drie trainers.

Teamtraining over samenwerken, 2 dagen, twee trainers. in company.

Op donderdag 26 mei een starttraining Deep Democracy

Stemexpressie. Je klank als bevrijding van jezelf. Zie ook Marius Engelbrecht

Ons boek over communicatie en presenteren: Presenteren is een feest

Een ding staat vast: je presenteert altijd jezelf, in alles wat je doet én niet doet.

Ik wens u een mooie kwetsbare, ontroerende en creatieve dag. (Zie filmpje Brené Brown)

Roeland Schweitzer