Hoe krijg je magie in je verhaal

De moed om te luisteren tijdens je presentatie

De basisregels van presenteren kun je leren

De basisregels van presenteren kan iedereen leren.
Hoe bereid je je voor? Waar ga je staan? Hoe ga je staan? Wat doe je met je handen? Hoe begin je? Hoe schep je een open en communicatieve sfeer? Allemaal hoe en wat vragen. In een training heb je dit al spoedig geleerd.

De waarom- en waartoe-vragen

Waarom vertel je dit verhaal? Worden we als publiek er rijker van, gelukkiger? Wat draagt je presentatie bij? Als we er niet gelukkig van worden, dan gaat je verhaal uiteindelijk niet werken. En als je deze vragen niet goed beantwoordt, dan gaan we je niet vertrouwen. Dit is de volgende stap in je presentatie. Deze vragen moet je beantwoorden, anders is je verhaal minder geloofwaardig.

Samen op reis gaan

Zodra je publiek je vertrouwt, kun je ze meenemen op je reis. Dat is de bedoeling van een presentatie, dat je je publiek naar een aanlokkelijk, inspirerend nieuw vergezicht leidt, vandaar het woord leider. Het is altijd over de heuvel en het is aan jou om je medereizigers over die hobbel heen te helpen. Beweging is nodig, anders gebeurt er niets. Maar wel vanuit rust.

Stilte toelaten, is de volgende dimensie

Het bovenstaande programma brengt ons al dicht bij een magisch goede presentatie. Er is ook nog moed voor nodig. Hiervoor kan ik uitsluitend bij mezelf zijn. Ik heb moed nodig. Dat kan ‘simpelweg’ door de stilte toe te laten tijdens mijn presentatie, dan kan ik bij mezelf te rade gaan of dit mijn mooiste bijdrage is. ‘Is dit goed? Klopt dit?’ Is dat niet het geval, dan moed ik de moed hebben om ter plekke te verbeteren. Door te luisteren, naar mezelf en naar mijn publiek. Door op mijn intuïtie te vertrouwen. Doen wat nodig is, niet meer en niet minder. Valt niet mee, weet ik uit ervaring. De moed om niet alles vol te praten, glad te strijken. De moed om te durven kijken naar wat er in het moment zelf gebeurt. Hier begint ook de reis.

Zijn er ook trainingen om moediger te worden? Ja, die zijn er. Google er maar op. In onze trainingen heeft het deel stemexpressie hier alles mee te maken en als je spreekangst hebt, dan is iedere stap op een podium al moedig!

Praktische conclusie: ga tijdens je presentatie experimenteren met stilte, dan komt de magie.

Hier hoort nog één opmerking bij. Gelikte presentaties zijn gelikt, maar niet moedig omdat alle risico’s zijn afgedekt. Wie moedig is, loopt risico. daar worden je presentaties beter en spannender van. En soms lukt het helemaal en soms, helaas, dan val je. Net als met topsporters, goede presenteren is topsport. Overigens ontslaat dit niemand van de plicht om optimaal voor te bereiden. Presenteren is geen blinde gok, maar een goed voorbereide en dappere poging om een uniek moment te maken en te delen. Des te beter de voorbereiding, des te meer zelfvertrouwen, des te gemakkelijker kun je luisteren. .

Succes.
Hartelijke groet,

Roeland Schweitzer