Schoonheid is een mensenrecht.

Levendig presenteren

Omdat wij de hele dag van alles presenteren (onszelf, wat we maken of gemaakt hebben, onze gedachten, onze achtergronden, onze meningen) is het ontzettend de moeite waard om dit steeds beter te doen. Steeds beter presenteren. Levendig presenteren. En dit kun je leren.

Levendig presenteren gaat over schoonheid in je presentatie én plezier, over net dat huppeltje dat je presentatie optilt tot een hartverwarmende ervaring.

Hoe ga je huppelen?

Verliefd? Dat gevoel heb je nodig. Een goede presentator is verliefd op het leven. Nieuwsgierig, zonder klef te zijn of over grenzen te gaan. Vertragen, even zorgvuldig stilstaan. Details laten zien, kleur benoemen. Versnellen, een speels tussensprintje. Interactie. Gisteren ook bramen geplukt? Iets anders leuks gedaan?

Schoonheid is een mensenrecht.

Uitspraak van de filosoof Maxim Februari. Hij heeft helemaal gelijk. Zonder schoonheid houdt het op. De schoonheid van een slak met een huis op weg. De schoonheid van een dichtregel als ‘verlaten vuren smeulen na in de nacht, er hangt nog een lach.’ De schoonheid van een schilderij van Chagall. Zo kom je bij de ontroering. Waar schoonheid is, daar is ontroering mogelijk.

Levendig presenteren ontroert.

De stap van schoonheid naar ontroering is klein, de stap naar kwetsbaarheid. Nu gaat het gebeuren. Nu ontstaat de magie, de verbinding. Simpel gesteld gaat de oxytocine stromen. Now we’re  talking.

Wat staat je in de weg?

Laat ik het even bij mezelf houden. Mijn ego, mijn ijdelheid, mijn machtswellust, mijn verslavingen en mijn geldingsdrang. Je komt er een eindje mee (Trump, Poetin c.s.), maar het helpt ons niet.

Levendig presenteren is een keuze.

Die tekst doet zeer. ‘Geluk is een keuze.’ Als je niets hebt, in de schulden bent beland, klem zit, dan is de weg eruit moeilijk. Rijkelui die zeggen dat geluk een keuze is. Au. Dus het gaat ook over betrokkenheid. Levendig presenteren is een keuze. Weg van de stramienen, de formats. Weg van het idee dat het zus of zo moet. Presenteren is vrij. Jij kunt het. Je kunt jouw leven er in brengen, vertellen over je weg, waardoor je verhaal kleur krijgt en gaat sprankelen. Er zijn geen regels, maar als je me, als luisteraar, niet raakt, dan heb je niets bereikt.

Als je me raakt, ben ik je dankbaar.

Als luisteraar wil ik in contact komen met een ander. Ik ga naar een presentatie in de hoop op verbinding. Als dit er is, geloof ik je, vertrouw ik je, ga ik naar je luisteren en ga ik met je mee op reis,

We oefenen het allemaal heel graag met je in onze trainingen.