De dragers van je verhaal

Je handen tijdens je presentatie?

Wat doe je met je handen als je presenteert? Waar laat je ze?
Wil je defensief en gesloten overkomen?
Of liever open en communicatief?

Kijk 2 minuten naar de handen van Wim Pijbes, directeur Rijksmuseum en Obama:

http://nos.nl/l/627325

Fantastisch zoals Wim Pijbes zijn handen gebruikt. Eerst heel groot, waardoor hij alle aandacht krijgt, dit terwijl zijn verhaal niet in het draaiboek stond. Vervolgens lukt het hem om Obama zijn bewegingen over te laten nemen. Ook Rutte doet nog één moment mee. Dan begint Rutte dat ze verder moeten, maar Pijbes gaat enthousiast door en draagt zo belangrijk bij aan het wereldberoemd geworden fotomoment.
Zoals Wim Pijbes zijn handen gebruikte, een beter voorbeeld kan ik u niet geven. Open en communicatief. Handen als verlengstuk van zijn woorden.

Handen ontspannen naast je lijf.

Waar laat je je handen tijdens je presentatie.
De basishouding is je handen ontspannen naast je lijf.
Voor onervaren sprekers is dit lastig.
Maar toch is het de enige goede optie want:

  • Je handen in elkaar gevouwen, dat is gesloten.
  • Op je rug, dat is gesloten en het vertraagt je.
  • Voor je buik of nog lager, dat is ook gesloten.
  • Voor je mond, dat is onverstaanbaar.
  • Voor je keel, dat grijpt je publiek ook bij de keel.
  • Met je handen in je haar, kent u die uitdrukking?
  • Iets in je hand, pen of papier, dat leidt vooral af.

Al deze houdingen vormen de communicatiemuur want ze hinderen je contact met je publiek. Totdat jij goed begint te worden. Dan ga je het spel met allure spelen, zoals Wim Pijbes. Je weet wat je wilt en je bent moedig.
Maak eens een uitnodigend gebaar met je handen? Een gebaar waaruit blijkt dat iedereen welkom is. Zo si dat toch bij je presentatie? Je publiek is toch welkom? Zorg dan dat ze het ook zien. Met je handen en je lichaam. Zorg dat ze het horen met je stem en je klank. Zorg dat ze het voelen, met je uitstraling. Je publiek raakt echt overtuigd als jij één congruent, samenvallend geheel bent.

Je handen rustig en ontspannen naast je lijf, dat voelt onwennig in het begin. Fietsen heb je ook moeten leren. Als jij rustig bent, en dat zien we aan je houding waaronder je armen en handen, dan wordt je publiek rustig en gaan we naar je luisteren. Dus eerst je handen ontspannen. Vervolgens mag je ze gaan gebruiken om je verhaal te ondersteunen.

We willen zien wat je zegt. Dus we kijken naar je mond, naar je lippen en naar de uitbreidingen van je lippen: je armen en tot slot die wonderbaarlijk knappe handen. Je kunt ze openen en draaien. je kunt uitnodigen en luisteren, met je handen.

Je handen zeggen het zo goed: welkom.

Je handen mag je gebruiken om je verhaal te versterken, te duiden en aan te vullen. Daar zijn je handen voor. Ze zijnniet voor zenuwachtig gewapper, maar juist voor extra helderheid.

Oefen in het ontspannen van je handen naast je lijf, oefen in mooi gebruik van je handen.

Tot slot gaat het ook over je neutraliteit als presentator, belangrijk voor je rol als natuurlijk  leider.
Open handen is neutraal en kwetsbaar. Niet agressief, niet defensief, maar accepterend. Dit moment is zoals het is en ik draag zo goed mogelijk bij.

Presenteren kun je leren!

Zie ook lichaamstaal.

Een gedachte over “Je handen tijdens je presentatie?

Reacties plaatsen niet mogelijk.