Je handen dragen je verhaal.

Wat doe je met je handen tijdens je presentatie?

Wil je defensief en gesloten overkomen?
Of liever open en communicatief?

Wat doe je met je handen, waar laat je ze?

Is het veilig als jij je verhaal vertelt, of toch niet?

Kijk 2 minuten naar de handbewegingen van Wim Pijbes, voormalig directeur van het Rijksmuseum en Obama, voormalig president van de VS:

http://nos.nl/l/627325

Fantastisch zoals Wim Pijbes zijn handen inzet. Eerst hele grote gebaren, waardoor hij alle aandacht krijgt, dit terwijl zijn verhaal niet in het draaiboek stond. Vervolgens lukt het hem om Obama zijn bewegingen over te laten nemen. Ook Rutte doet nog één moment mee. Dan begint Rutte dat ze verder moeten, maar Pijbes gaat enthousiast door en draagt zo belangrijk bij aan het wereldberoemd geworden fotomoment, Obama in het Rijksmuseum.

Een beter voorbeeld van goed handengebruik dan Wim Pijbes kan ik u niet geven. Open en communicatief. Handen als verlengstuk van zijn woorden.

Los en ontspannen naast je lijf.

De basishouding is ontspannen naast je lijf.
Voor onervaren sprekers is dit lastig.
Maar toch is het de enige goede optie want:

  • Je handen in elkaar gevouwen, dat is gesloten.
  • Op je rug, dat is gesloten en het vertraagt je.
  • Voor je buik of nog lager, dat is ook gesloten.
  • Voor je mond, dat is onverstaanbaar.
  • Voor je keel, dat grijpt je publiek ook bij de keel.
  • Met je handen in je haar zitten, kent u die uitdrukking?
  • Iets in je hand, pen of papier, dat leidt vooral af.
  • In je zak, lekker nonchalant, en arrogant.

Al deze houdingen vormen een communicatiemuur want ze hinderen je in het contact met je publiek. Totdat jij goed begint te worden. Dan ga je het spel met allure spelen, zoals Wim Pijbes. Je weet wat je wilt en je bent moedig.
Maak eens een uitnodigend gebaar, alsof er ene klein kind naar je toe rent. Het is een gebaar waaruit blijkt dat dat kind welkom is en iedereen welkom is. Je publiek is toch welkom? Zorg dan dat ze het ook zien. Met je handen en je lichaam. Zorg dat ze het horen met je stem en je klank. Zorg dat ze het voelen, met je uitstraling. Je publiek raakt echt overtuigd als jij één congruent, samenvallend geheel bent.

Je handen rustig en ontspannen naast je lijf, dat voelt onwennig in het begin. Fietsen heb je ook moeten leren. Als jij rustig bent, en dat zien we aan je houding waaronder je armen en handen, dan wordt je publiek rustig en gaan we naar je luisteren. Dus eerst zo goed mogelijk ontspannen.

Het dwingt je ook om er mooi rechtop bij te gaan staan. Je verhaal is immers de moeite waard, toch? Als het eenmaal rustig is, dan kun je je handen gaan gebruiken om je verhaal te ondersteunen.

We willen zien wat je zegt. Dus we kijken naar je mond, naar je lippen en naar de uitbreidingen van je lippen met je armen en aan het eind ervan die wonderbaarlijk knappe handen. Je kunt ze openen en draaien. Je kunt uitnodigen en luisteren, met je handen.

Je handen zeggen het zo goed: welkom.

Je handen zijn er om je verhaal te versterken, te duiden en aan te vullen. Om uit te nodigen, voor de mooie reis die je verhaal biedt. Ze zijn niet voor zenuwachtig gewapper, maar juist voor extra helderheid.

Oefen in het ontspannen van je handen naast je lijf, oefen in de toegevoegde waarde van je handen in je verhaal. (ja dat leer je op onze trainingen.)

Tot slot gaat het ook over je neutraliteit als presentator, belangrijk voor je rol als natuurlijk leider.
Je handen ontspannen naast je, dat is neutraal én kwetsbaar. Niet agressief, niet defensief, maar accepterend. Dit moment is zoals het is en ik draag zo goed mogelijk bij.

Presenteren kun je leren!

En door je handen goed te gebruiken zet je ook nog eens je zuurstofpomp aan, waardoor je scherp en alert gaat presenteren.

Zie ook lichaamstaal.

Een gedachte over “Wat doe je met je handen tijdens je presentatie?

Reacties plaatsen niet mogelijk.