Walk your talk

Je bent wat je presenteert

Vanochtend las ik een definitie van integriteit. Integriteit is wat je doet als er niemand bij is. Als je iets presenteert, speelt dit ook. Het gaat over je geloofwaardigheid als spreker. Wat doe je, waar sta je voor, maak je het waar? Ben jij ook echt wat je in je presentatie laat zien en horen? Walk your talk, doe wat je zegt. Je publiek toetst je integriteit, je doorzettingsvermogen, je moed.

Maak ik het zelf waar?

Voor mij als trainer en presentator geldt uiteraard ook deze hamvraag. Maak ik waar wat ik zeg? Ben ik wat ik presenteer? Eerlijk is eerlijk, niet altijd. Soms ben ik laf, of bang. Het is een weg, gemakkelijk en moeilijk tegelijkertijd. Gemakkelijk omdat ik ‘alleen’ mijn hart hoef te volgen. Moeilijk omdat hier moed voor nodig is. Gemakkelijk omdat ik ook mijn mond kan houden. Moeilijk omdat ik toch van alles zeg. Gemakkelijk omdat ik (weer) leer om naar mijn hart te luisteren. Zelf veerde ik op toen ik deze constructie opschreef. Leren naar mijn hart te luisteren! Hoe dan? Nou onder andere door naar mijn klank te luisteren. Hoe klink ik? Dit doet je publiek ook als je presenteert. Klink je levendig, open, echt? Klink ik open, levendig, echt? Nee, nog niet altijd klink ik 100% uitnodigend, ‘open’. Hoe oefen ik? Hoe train ik? Door naar de natuur te kijken. Door soms stil te zijn. Door op mijn adem te letten. Door ieder moment zo goed mogelijk te zorgen voor mezelf en mijn omgeving. Het is een volledige wisselwerking, een geweldige symbiose, een wonderschoon en uiterst subtiel evenwicht. Adem in en adem uit. Heb geen haast, geniet van het leven. Je kunt het nu op je werk uitproberen door om je heen te vragen voor wie je wat te drinken mag halen.

Van je hoofd naar je hart

Jaren geleden kreeg ik van een deelneemster onderstaande tekst van de monnik David Hodges.

Reis zonder landkaart
Durf te beginnen aan de langste reis in een mensenleven, van je hoofd naar je hart.
Ga de confrontatie aan met weggestopte herinneringen en angsten.
Vertrouw alleen je hart als je de nacht ingaat en de schaduwen van je leven onder ogen ziet
en uit het donker tevoorschijn haalt.

Ontdek dat al je verdriet wordt genezen, al je angst van je wordt weggenomen
en je fantasie weer alle ruimte krijgt door de tedere kracht van de liefde.
Je hart wordt weer een veilige plaats van geluk en schoonheid,
van stil en verborgen verlangen naar het moment dat je ziel vleugels krijgt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *