Het grote belang van kleine verhalen in je presentatie

Het ijsbrekertje

Ja, een prachtig en onmisbaar vogeltje, de ijsbreker aan het begin van je presentatie.

Gisteren vertelde een vrouw op een training over haar zoon van 7 jaar. Er waren wel vijf meisjes op hem verliefd. Ze vroeg of hij dan ook verliefd was? Nee, zuchtte de jongen, liefde is zo veel.

Een boerenvrouw vertelde dat zij als kind naar de kerk ging met de andere gezinsleden. Het was moeilijk om stil te blijven zitten, zeker tijdens een lange preek. Dan deed haar moeder iets geweldigs. Uit haar handtas haalde ze een flesje Boldoot, eau de cologne. Ze schroefde de dop eraf en alle kinderen mochten er even aan ruiken. Dan waren ze weer rustig.

Kleine verhaaltjes aan het begin van je presentatie om het ijs te breken. Pareltjes. Ze zijn onmisbaar om het veilig en vertrouwd te maken voor je luisteraars. Want als het niet veilig en vertrouwd is, wat wil je dan? Ik wil dan weg, dus ga ik niet luisteren. Pas als ik me op mijn gemak voel, pas dan kan ik jouw boodschap horen.
Er zijn allerlei methoden om je publiek te ontspannen. IJsbrekertjes vertellen, een grapje maken, vragen stellen, en vragen laten stellen. Je kwetsbaar opstellen met een persoonlijke noot.
Ik heb vorige week mijn schoenen laten verzolen. Het voelde onwennig toen ik ze voor het eerst weer aan had. Vreemdelingen aan mijn voeten.

Tip:

Heel goed werkt het om van te voren rond te lopen door de zaal en iets dat je opvalt als onderwerp van je ijsbreker te nemen. Je kunt er dan naar wijzen en het beschrijven, daardoor trek je ieders aandacht de zaal in. Daarna kun je vertellen waarom het je opviel, waar het je aan doet denken, welk verhaal er aan vastzit.

Een ijsbreker is dus een verhaaltje. Een goed verhaal bevat een eenheid van tijd, plaats en handeling (kerk, kerkdienst, flesje open schroeven.)

Vanochtend ging ik hardlopen en kwam ik bij twee paarden in een wei. Erg veel interesse voor mij hadden ze niet. Totdat ik ze toe ging zingen, stemexpressie. Opeens draaiden hun oren en kwamen ze naar me toe.

Een pareltje / ijsbreker kan heel kort zijn. Het opent de deur naar contact.
Na wat oefenen vindt u ze overal.
Wat is uw pareltje?

Lees meer over hoe je je presentatie kunt beginnen.
Hartelijke groet,
Roeland Schweitzer