Verrijk de aanwezigen met verhalen

De huwelijksspeech

Fantastische dag, zoon of dochter trouwt, familielid trouwt, vriend of vriendin trouwt.
Samen beginnen ze aan wat hopelijk een feest blijft.

Ze spreken het luid en duidelijk uit: ‘Ja, ik wil.’ In het gemeentehuis, misschien in een kerk, zichtbaar voor iedereen: ‘Ja, ik wil,’

En u mag iets moois, zeggen, iets liefs. Als dierbare dichtbij bruid of bruidegom.Hoe doe je dat?

Bravour-achtige types doen het onvoorbereid, uit het hoofd, met nog een slok op ook. Misschien een op de miljoen lukt dit heel behoorlijk. Voor alle anderen, ons gewone stervelingen, is goed voorbereiden het sleutelwoord.

Het bijzondere van een huwelijksspeech is dat je de relaties van bruid kunt verbinden met de wereld van de bruidegom, of andersom.

Een huwelijksspeech verschilt in één opzicht van alle andere speeches. Vrijwel alle aanwezigen kennen vooral één van de twee en kennen de ander een stuk minder. Dit geldt waarschijnlijk ook voor u. Het is uw dochter of zoon, broer of zus, beste vriend of beste vriendin, die gaat trouwen. De aanwezigen behoren of tot haar wereld of tot zijn wereld, om het simpel te stellen. Hier ligt uw kans en uw taak, breng de anderen naar de plek waar hij of zij vandaan komt.U heeft de mogelijkheid om die werelden iets meer te verbinden. Dat sterkt het kersverse echtpaar. U doe dit door verhalen te vertellen uit uw wereld. Verhalen over de bruid of bruidegom in allerlei situaties, van klein naar groter, wat opviel, wat u zich herinnert. Anekdotes uit alle fases van dat leven. Ga er naar zoeken in uw geheugen. Ga wandelen, fietsen, sporten, dan komt uw geheugen in beweging en komen de verhalen als vanzelf. Zet ze op een rij. Praat er met anderen over, zodat u meer verhalen te pakken krijgt. Zoek op wat bijzonder is, leuk, sterk of misschien ook hilarisch. Zodat de ene helft van het publiek in een zachte wolk van herkenning belandt en de andere helft een goed beeld krijgt van de wereld waaruit de bruid of bruidegom komt. Hou het persoonlijk. Maak er geen ijdeltuiterij van, maar wees wel trots. een kind opvoeden en vervolgens gelukkig de wereld zien ingaan, daar doe je het voor als ouder! Probeer door al die verhalen heen een rode draad te vinden. Noem die een paar keer in je verhaal en sluit er ook mee af.

Zo ontwikkel je de inhoud. Het maken van een mindmap helpt hierbij veel mensen. Het is maar een paar minuten werk en dwingt je om een goed raamwerk op te zetten. Maak er een paar en kijk of ze hetzelfde zijn.

Hoeveel tijd kost het om een goede huwelijksspeech te maken?

U moet er een aantal dagen voor uittrekken. Niet continue, maar uw verhaal moet groeien, u moet hardop oefenen, u moet er nog eens een nachtje over slapen, u moet het er met een paar anderen over hebben. Dat kost allemaal tijd, gun uzelf en uw luisteraars die tijd. De wereld wordt er mooier van.

Uit het hoofd of van papier?

Het aller belangrijkst is uit het hart. Als u voldoende hardop oefent, ook met mensen erbij, als u een paar mindmaps maakt, als u het verhaal een keer uitschrijft en voorleest, als u hetzelfde verhaal ook uit uw hoofd probeert, dan komt het verhaal goed in uw hoofd en kunt u het straks grotendeels zonder papier. Een mindmap is ook een handig spiekbriefje. Uit het hoofd is een stuk directer, spontaner, meer in contact, levendiger, speelser en warmer dan voorlezen. Goed voorlezen is bovendien een kunst. Oook dat moet je oefenen. Essentieel is dat u hardop repeteert. Alle profs repeteren, vaak, hardop. Dat zijn profs. U wilt het ook goed doen toch? Ga hardop repeteren.

Hoe houdt u uw zenuwen in bedwang?

Dat is een kunst, die bovendien tijd kost om onder de knie te krijgen. Wat helpt is veel aan uw tenen denken. Wat helpt is een slokje water drinken. Wat helpt is lekker sporten, van te voren, buiten wandelen, frisse lucht, je lichaam ontspannen. Wat helpt is uw intentie om de bruid of de bruidegom zo goed mogelijk over het voetlicht te brengen. Hierdoor kan de andere helft later gemakkelijker in contact komen, omdat ze meer van hem of haar weten en dus meer aanknopingspunten hebben. Daar helpt u echt mee!

Wat ook helpt is het volgen van een presentatietraining. En we kunnen u het handboek ‘Presenteren is een feest’ sturen. Vol tips en uitleg. Tot slot is een individuele coaching een regelmatig gebruikte mogelijkheid om uw verhaal goed te oefenen.

Een huwelijksspeech verschilt dus met een gewone speech doordat de aanwezigen of uit de wereld van de bruid of uit de wereld van de bruidegom komen. Verbindt deze werelden met uw verhalen. Verder is de voorbereiding hetzelfde als bij een gewone speech.

Ik wens u succes en een prachtige dag.

Hartelijke groet,
Roeland Schweitzer

Roeland Schweitzer mocht twee (van onze drie) kinderen trouwen als ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hij was speechschrijver, is presentatietrainer en coach.