Verrijk de aanwezigen met echte verhalen.

De huwelijksspeech

Fantastische dag, zoon of dochter trouwt, broer of zus, dierbare vriend of vriendin. Samen beginnen twee mensen aan wat hopelijk een feest blijft.

Ze spreken het luid en duidelijk uit: ‘Ja, ik wil.’
In het gemeentehuis, misschien in een kerk, zichtbaar voor iedereen: ‘Ja, ik wil.’

En u (verder noem ik je je, anders wordt het zo stijf) mag iets moois zeggen, iets liefs, iets wat bijdraagt. Jij als dierbare, dichtbij bruid of bruidegom. Maar hoe doe je dat, hoe geef je een goede huwelijksspeech?

Bravour-achtige types doen het onvoorbereid, uit het hoofd, met nog een slok op ook. Misschien een op de duizend lukt dit, een beetje. Voor alle anderen, ons gewone stervelingen, is goed voorbereiden het sleutelwoord.

Het bijzondere van een huwelijksspeech is dat je de relaties van de bruid kunt verbinden met de wereld van de bruidegom, of andersom.

Een huwelijksspeech verschilt in één opzicht van alle andere speeches. Vrijwel alle aanwezigen kennen één van de twee beter en kennen de ander een stuk minder. Het is je dochter of zoon, broer of zus, beste vriend of beste vriendin, die gaat trouwen met een meestal minder bekende ander. De aanwezigen behoren of tot jouw wereld of tot de wereld van de ander. Hier ligt je kans en je taak. Je hebt de unieke mogelijkheid om die werelden iets meer te verbinden. Gewoon door uit je hart te vertellen wat jij weet over de man of vrouw die jij zo goed kent.

Vertel over de ontroerende momenten.

Door verhalen te vertellen uit jouw wereld, uit de ene helft dus, verbind je. Verhalen over de bruid of bruidegom in allerlei situaties, van klein naar groter, wat opviel, wat je je herinnert. Anekdotes uit alle fases van dat leven. Ga er naar zoeken in je geheugen. Ga hiervoor wandelen, fietsen, sporten, dan komt je geheugen in beweging en komen de verhalen als vanzelf. Zet ze op een rij. Praat er met anderen over, zodat je meer verhalen te pakken krijgt. Kijk naar foto’s, loop door een oude kamer. Het gaat niet om jaartallen, maar om verhalen. Noteer wat bijzonder is, typerend, ontroerend, opmerkelijk en misschien ook wel hilarisch. Kijk met zachte ogen. Je kunt deze verhalen ook vinden door het volgende zinnetje: “Als ik aan …. denk, dan komt als eerste naar boven ….”

Des te concreter, des te beter.

Als luisteraars willen we het voor ons kunnen zien. Hiervoor hebben we details nodig. De strooppot op de tafel, de posters met motoren aan de muur, de zonnebloemen voor het huis. Geef je verhaal kleur en leven. Beschrijf de plek, Wat gebeurt er? Dat is het verhaal. Niet ‘en toen en toen en toen’. Wel ‘een ander typerend verhaal is:’.

Zoek de rode draad

Zorg ervoor dat de ene helft van het publiek in een zachte wolk van herkenning belandt en de andere helft een kleurrijk beeld krijgt van de wereld waaruit de bruid of bruidegom komt. Hou het persoonlijk. Maak er geen ijdeltuiterij van, maar wees wel trots. Een kind opvoeden en vervolgens gelukkig de wereld zien ingaan, daar doe je het voor als ouder! Je zus of broer die trouwt, de sprong in het diepe, dat is geweldig. Je beste vriend of vriendin die verliefd is, hoe fijn is dat? Probeer door al die verhalen heen een rode draad te vinden. Wat is de kracht van iemand? Wat vind jij bijzonder? Meteen voorbeelden erbij, het bewijs, de verhalen. Waar was het, hoe zag het eruit, welke details heb je. Hierdoor wordt het verhaal levend.  Ontdek de rode draad en benoem deze rode draad een paar keer in je verhaal en sluit er ook mee af.

Zo ontwikkel je de inhoud. Verhalen verzamelen en hier een rode draad in aanbrengen.

Hoe orden je je verhalen en hoe onthoud je ze?

Het maken van een mindmap helpt je. Het is maar een paar minuten werk en dwingt je om een goed raamwerk op te zetten. Maak er een paar en kijk of ze hetzelfde zijn. Orden je verhalen op thema en niet zozeer chronologisch.

En dan wordt het tijd om hardop te gaan oefenen. Liefst al met iemand erbij. Dat mag nog wel van papier, maar schrijf je verhaal het liefst niet helemaal uit, de steekwoorden uit de mindmap helpen je.

Probeer het ook eens zonder papier, uit je hoofd. Een goede speech, ook van een professional, is altijd hardop gerepeteerd.

Hoeveel tijd kost het om een goede huwelijksspeech te maken?

Je moet er een aantal dagen voor uittrekken. Niet continue, maar je verhaal moet groeien, je moet het er met anderen over hebben, je moet hardop oefenen en je moet er nog eens een nachtje over slapen. Dat kost allemaal tijd, gun jezelf en je luisteraars die tijd. De wereld wordt er mooier van.

Uit het hoofd of van papier?

Het allerbelangrijkst is uit je hart. Als je voldoende hardop oefent, ook met mensen erbij, als je een paar mindmaps maakt, als je een stuk van het verhaal een keer uitschrijft en voorleest, als je ditzelfde verhaal ook uit je hoofd probeert, dan komt het verhaal goed in je hoofd en kun je het straks grotendeels zonder papier. Een mindmap is ook een handig spiekbriefje. Uit het hoofd is een stuk directer, spontaner, meer in contact, levendiger, speelser en warmer dan voorlezen. Je hebt meer vrijheid en kunt beter inspelen op de werkelijke situatie. Goed voorlezen is bovendien een hele kunst. Ook dat moet je oefenen. Essentieel is dat je hardop repeteert. Alle profs repeteren, vaak én hardop. Je wilt het goed doen toch? Goed voorbereiden is het halve werk. Dat betekent vooral ook meerdere keren hardop repeteren. Zo krijg je kwaliteit.

Hoe houdt je je zenuwen in bedwang?

Wat helpt is heel goed voorbereiden. Wat helpt is een slokje water drinken. Wat helpt is lekker sporten van te voren, buiten wandelen, frisse lucht, je lichaam ontspannen en even je stem opwarmen. Wat helpt is je intentie om de bruid of de bruidegom zo goed mogelijk over het voetlicht te brengen. Wat helpt is van te voren hardop repeteren. Wat helpt is optimaal voorbereiden en het dan loslaten. Meer kun je immers niet doen. Wat helpt is het besef dat vooral persoonlijke verhalen raken. Nog samen in bad gezeten? Vertel. Samen op vakantie geweest? Vertel. Een paar tranen zijn niet erg, geen emotie is veel erger. Als je vanuit liefde vertelt, dan komen de mensen in de zaal er dichter door bij elkaar. Voel vanuit je hart welke verhalen er komen. Zo komen we meer te weten over de bruid of bruidegom. Daar helpt je echt mee!

Hoe lang mag je speech zijn?

Verhalend, levendig, echt, uit het hart, hier gaat het om. Beter vijf ontroerende minuten dan tien saaie. Je hebt Chronos en Kairos. Chronos is de kloktijd, Kaïros is je kansen benutten op het juiste moment. Je kunt ook zeggen de mooie tijd, de echte tijd. Een fantastisch uur vliegt voorbij, in kloktijd. Dus maak er iets geweldigs van en denk aan het Duitse gezegde: “In die Beschrankung zeigt sich den Meister en het Engelse “Less is more”.

Samenvatting: de wereld van bruid en bruidegom verbinden.

Een huwelijksspeech verschilt dus met een gewone speech doordat de aanwezigen of uit de wereld van de bruid of uit de wereld van de bruidegom komen. Het is je unieke kans om deze werelden met je verhalen te verbinden. Meer lezen? Zie nog een blog over voorbereiden van een speech.

Meer weten over goed presenteren?

We raden iedereen uiteraard een goede presentatietraining aan.

Het Handboek 'Presenteren is een feest'. 11de druk 2016

Je kunt bovendien het handboek ‘Presenteren is een feest’ lezen. Alles wat je moet weten staat erin, inclusief honderden tips en vier checklists.

Tot slot is een individuele coaching een regelmatig gebruikte mogelijkheid om je verhaal goed te oefenen.

Het Handboek ‘Presenteren is een feest’, 116 pagina’s A5 , 11de druk.

 

Ik wens je succes en een prachtige dag.
Hartelijke groet,
Roeland Schweitzer

Ik mocht twee (van onze drie) kinderen trouwen als ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. ik was o.a. speechschrijver en ben nu presentatietrainer en coach.