Verrijk de aanwezigen met verhalen over de bruid of over de bruidegom

De huwelijksspeech

Fantastische dag, zoon of dochter trouwt, broer of zus, dierbare vriend of vriendin. Samen beginnen twee mensen aan wat hopelijk een feest blijft.

Ze spreken het luid en duidelijk uit: ‘Ja, ik wil.’
In het gemeentehuis, misschien in een kerk, zichtbaar voor iedereen: ‘Ja, ik wil,’

En u mag iets moois zeggen, iets liefs, iets wat bijdraagt. U als dierbare, dichtbij bruid of bruidegom. Dat wil je goed doen natuurlijk, zo goed mogelijk. Hoe doe je dat?

Bravour-achtige types doen het onvoorbereid, uit het hoofd, met nog een slok op ook. Misschien een op de miljoen lukt dit. Voor alle anderen, ons gewone stervelingen, is goed voorbereiden het sleutelwoord.De huwelijksspeech is een van de mooiste speeches.

Het bijzondere van een huwelijksspeech is dat je de relaties van bruid kunt verbinden met de wereld van de bruidegom, of andersom.

Een huwelijksspeech verschilt in één opzicht van alle andere speeches. Vrijwel alle aanwezigen kennen één van de twee beter en kennen de ander een stuk minder. Dit geldt waarschijnlijk ook voor u. Het is uw dochter of zoon, broer of zus, beste vriend of beste vriendin, die gaat trouwen. De aanwezigen behoren of tot uw wereld of tot de wereld van de ander. Hier ligt uw kans en uw taak: breng de anderen naar de plek waar hij of zij vandaan komt.U heeft de mogelijkheid om die werelden iets meer te verbinden. Dat sterkt het kersverse echtpaar.

U doe dit door de verhalen te vertellen uit uw wereld, uit de ene helft dus. Verhalen over de bruid of bruidegom in allerlei situaties, van klein naar groter, wat opviel, wat u zich herinnert. Anekdotes uit alle fases van dat leven. Ga er naar zoeken in uw geheugen. Ga wandelen, fietsen, sporten, dan komt uw geheugen in beweging en komen de verhalen als vanzelf. Zet ze op een rij. Praat er met anderen over, zodat u meer verhalen te pakken krijgt. Kijk naar foto’s uit de afgelopen jaren. Het gaat niet om jaartallen, maar om verhalen. Zoek op wat bijzonder is, leuk, sterk of misschien ook hilarisch.

Zorg ervoor dat de ene helft van het publiek in een zachte wolk van herkenning belandt en de andere helft een kleurrijk beeld krijgt van de wereld waaruit de bruid of bruidegom komt. Hou het persoonlijk. Maak er geen ijdeltuiterij van, maar wees wel trots. Een kind opvoeden en vervolgens gelukkig de wereld zien ingaan, daar doe je het voor als ouder! Je zus of broer die trouwt, dat is geweldig. Probeer door al die verhalen heen een rode draad te vinden. Noem die een paar keer in je verhaal en sluit er ook mee af.

Zo ontwikkel je de inhoud. Verhalen verzamelen en hier een rode draad in aanbrengen.

Nu komt het volgende, hoe ga je die verhalen ordenen en onthouden? Het maken van een mindmap helpt hierbij veel mensen. Het is maar een paar minuten werk en dwingt je om een goed raamwerk op te zetten. Maak er een paar en kijk of ze hetzelfde zijn.

En dan wordt het tijd om hardop te gaan oefenen. Liefst al met iemand erbij. Dat mag nog wel van papier, maar schrijf je verhaal het liefst niet helemaal uit, de steekwoorden uit de mindmap helpen je.

Probeer het ook eens zonder papier, uit je hoofd. Een goede speech, zeker van een professional, is minstens twee, drie en vaak zelfs vier keer hardop gerepeteerd.

Hoeveel tijd kost het om een goede huwelijksspeech te maken?

U moet er een aantal dagen voor uittrekken. Niet continue, maar uw verhaal moet groeien, u moet het er met anderen over hebben, u moet hardop oefenen en u moet er nog eens een nachtje over slapen,  Dat kost allemaal tijd, gun uzelf en uw luisteraars die tijd. De wereld wordt er mooier van.

Uit het hoofd of van papier?

Het aller belangrijkst is uit het hart. Als u voldoende hardop oefent, ook met mensen erbij, als u een paar mindmaps maakt, als u het verhaal een keer uitschrijft en voorleest, als u hetzelfde verhaal ook uit uw hoofd probeert, dan komt het verhaal goed in uw hoofd en kunt u het straks grotendeels zonder papier. Een mindmap is ook een handig spiekbriefje. Uit het hoofd is een stuk directer, spontaner, meer in contact, levendiger, speelser en warmer dan voorlezen. Je hebt meer vrijheid en kunt beter inspelen op de werkelijke situatie. Goed voorlezen is bovendien een hele kunst. Ook dat moet je oefenen. Essentieel is dat u hardop repeteert. Alle profs repeteren, vaak en hardop. Dat is niet voor niets, want het wordt er veel beter van. U wilt het ook goed doen toch? Dat betekent echt meerdere keren hardop repeteren. Ja dat kost tijd, maar dan krijg je ook kwaliteit..

Hoe houdt u uw zenuwen in bedwang?

Dat is een kunst, die bovendien structureel tijd kost om onder de knie te krijgen. Wat helpt is heel goed voorbereiden. Wat helpt is een slokje water drinken. Wat helpt is lekker sporten, van te voren, buiten wandelen, frisse lucht, je lichaam ontspannen en even uw stem opwarmen. Wat helpt is uw intentie om de bruid of de bruidegom zo goed mogelijk over het voetlicht te brengen. Wat helpt is van te voren hardop repeteren. Wat helpt is optimaal voorbereiden en het dan loslaten. Meer kunt u immers niet doen. Wat helpt is het besef dat u bijdraagt met uw verhaal. Als u het met liefde doet, dan komen de mensen in de zaal er dichter door bij elkaar. Ze komen meer te weten over de bruid of bruidegom. Daar helpt u echt mee!

Het Handboek 'Presenteren is een feest'. 11de druk 2016

Het Handboek ‘Presenteren is een feest’.

Wat ook helpt is het volgen van een presentatietraining.
U kunt bovendien het handboek ‘Presenteren is een feest’ lezen. Het gaat over presenteren, van je plan, je product, je organisatie, jezelf. U kunt het bij ons bestellen. Tips, uitleg en checklists.

Tot slot is een individuele coaching een regelmatig gebruikte mogelijkheid om uw verhaal goed te oefenen.

Een huwelijksspeech verschilt dus met een gewone speech doordat de aanwezigen of uit de wereld van de bruid of uit de wereld van de bruidegom komen. Verbindt deze werelden met uw verhalen. Verder is de voorbereiding hetzelfde als bij een gewone speech.

Ik wens u succes en een prachtige dag.

Hartelijke groet,
Roeland Schweitzer

Ik mocht twee (van onze drie) kinderen trouwen als ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. ik was o.a. speechschrijver en ben nu presentatietrainer en coach.