I have a dream

Het ritme in je presentatie

Een lied kent ritme en refrein. Een goede speech bevat ook ritme en herhaling. Wat is de functie hiervan? Laten klinken van het kernthema. Anker en herkenning. Ordening, structuur. Zo ontstaat een compositie. Ritme levert energie op, het werkt meeslepend. Magie. Afwisseling tussen beweging en rust, meenemen en op adem komen. Een goede speech is een cirkel: Kern, verdieping en weer de kern. Zeg wat je gaat zeggen, zeg het en vat het samen. Missie (why), wat gaat we doen, missie, hoe gaan we het doen, missie. Een goede speech bevat 2/3 bevestiging en slechts 1/3 nieuwe informatie. Bevestiging van wat je al weet, of net hebt gehoord. Soms met een iets andere toon of invalshoek. Variatie in ritme. Versnelling, vertraging. Luister vijf minuten naar de beroemdste speech uit de vorige eeuw,

(een stukje van) de legendarische speech van Martin Luther King.

Nu jij, nu wij, nu jij! Succes.

Hartelijke groet, Roeland Schweitzer
Presentatie- en stemcoaching
Twitter: @speechen
Telefoon: 0343 452844

4 gedachten over “Het ritme in je presentatie

 1. Fransien Roovers

  Roeland, ik ben het erg met je eens, een refrein is fijn.
  Ik zou zo graag eens een recent voorbeeld zien van een Nederlandse spreker die een refrein gebruikt. Zo eentje waarvan je denkt, ja… dat zou ik ook best kunnen.

  1. roeland Bericht auteur

   Weet ik ook niet, zo een, twee, drie, Francine.
   Laten wij er mee beginnen!
   (ik as zaterdag waar ik kwartiertje iets mag doen op culturele manifestatie.)
   Hartelijke groet,
   Roeland Schweitzer

    1. roeland Bericht auteur

     Dag Fransien,

     Presentatie opnemen, is niet gebeurd, maar ik heb er veel herhaling in gestopt en kreeg een paar enthousiaste reacties. Was ook opmerkelijk met stukjes djabbertalk-improvisaties erin. Trouwens Nederlands spreker met refrein, wat dacht je van Geert Wilders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *