Begrijp waarom je reageert, zoals je reageert.

Goed communiceren? Ruim je oude patronen op!

Wij acteren en communiceren allemaal voor een groot deel volgens de patronen die zijn aangelegd in onze vroege jeugd. Hier zijn we ons nauwelijks van bewust.

Hoe reageerde je vroeger in het gezin? Wat was jouw plek? Wat was er veilig en wat niet? Hoe zocht je erkenning en kreeg je erkenning?

Met name onder stress kan ik nog steeds behoorlijk de fout ingaan. Ik verval in het oude rolpatroon van mij als kleine jongen tegenover mijn vader, ik herhaal een oude kopie van mijn vader die ik automatisch nadoe, zodra het lastig wordt (op mijn manier, dat dan weer wel) .

Met een goede coach of therapeut kun je dit soort valkuilen benoemen en uitwerken en kom je een beetje verder. Doe je dat niet, dan kom je met enige regelmaat voor verrassingen te staan over je eigen communicatie. Je projecteert dingen uit je verleden onbewust op je huidige situatie en communicatie. Een ander wordt er mee geconfronteerd, maar die kan het onmogelijk begrijpen omdat hij of zij jouw oude patronen niet kent.

Coaching en therapie vormen een oplossing. Een andere oplossing is bij jezelf ‘naar binnen gaan’. De rust en vrede in jezelf vinden, tevreden zijn, acceptatie, gelukkig zijn met hoe het is. Dat is natuurlijk geen sinecure als het beroerd gaat, maar het is toch de enige weg.

Ik heb mazzel, dat ik gelukkig ben (geworden). Mazzel, maar ook een leven lang aan gewerkt. Toen Tiger Woods een hole-in-one sloeg, zei een journalist tegen hem ‘geluk gehad’. Woods antwoordde ‘en veel geoefend’. Alleen al door heel veel te golfen neemt de kans op een hole-in-one toe! Ben Tiggelaar schreef over het succes van de Stones. Waarom dat succes? Ze waren op de juiste plaats, swinging London, op het juiste moment, in de jaren zestig, maar vooral hebben ze heel veel geoefend!

Oefenen is hierbij één kant van de zaak. Je vermogen om van je fouten te leren is minstens zo belangrijk. Ook dit kun je ontwikkelen. Hoe? Door de lessen van je leraren ter harte te nemen en door dagelijks echt de tijd te nemen voor reflectie. Stil zijn. Wandelen in de natuur, mediteren, spelen met je kinderen en het liefst alle drie en nog meer. Geen tijd voor? Mediteer twee keer zo veel, aldus een mooi Indiaas spreekwoord dat terugkwam in dit artikel van NOS correspondent Joeri Boom over mediteren. Ja, we kunnen het leren. Goed communiceren.