Discussie onderwerp voor deze zomer.

Communicatietip: Het verlichte Europa

Communicatietips als gouden regeltjes.
Die zijn er. ‘Loop rechts op de stoep.’ Of: ‘Luister meer.’ Of: ‘Check of je wordt begrepen.’
Praktisch, maar niet genoeg. Er is ook nog het grote verhaal. Intentie, visie, een manier van omgaan met elkaar.
Via Arnon Grunberg kwam ik bij een mooi (Engelstalig) interview in Der Spiegel met de filosoof Slavoj Zizek. Essentieel hierin vind ik zijn pleidooi voor een verlicht Europa.
Wat onderscheidt Europa van de rest van de wereld? Het ver doorgeslagen kapitalisme aan de ene kant en de autoritaire, economisch succesvolle, regimes in Azië aan de andere kant. Daartussenin een vergrijzend Europa, waarin het aan ambitie lijkt te ontbreken. Is dit echt zo? Zizek spreekt van ‘inertheid’. De trage en niet effectieve werking van de Europese democratie zoals die in Brussel zichtbaar lijkt.

Merkel raakte onlangs ontroerd toen een Palestijns schoolkind in Duitsland haar aansprak over het Duitse asielbeleid. Het persoonlijk drama versus onze omgang met zovele miljoenen mensen die op de vlucht zijn voor geweld en een kansloos bestaan. De universele rechten van de mens uit 1948 die nog steeds een holle farce zijn in grote delen van de wereld. Onze verwoestende omgang met onze planeet ‘moeder aarde’. Er is geen concreet, glashelder antwoord. Maar er kunnen wel concepten zijn. Zo kunnen wij allen helder en competitief zijn, of is coöperatief een beter woord? We kunnen geen miljoenen vluchtelingen toelaten. Is ’trade, not aid’ dan een betere vorm van ontwikkelingshulp? Zizek lijkt te pleiten voor een collectief besef dat we samen verantwoordelijk zijn voor de integriteit van onze samenleving en hij kaart dit aan onder de noemer het verlichte Europa. Een prachtig concept, aan ons om het inhoud te geven. Persoonlijk denk ik aan Europese cultuur en de vertaling daarvan door kunstenaars, filosofen, schrijvers, toneelspelers, dansers en filmers.

Daarom mijn communicatietip voor deze zomer: heb het er links en rechts eens over, wat dat zou kunnen zijn, dat verlichte Europa? Met alle complexe diversiteit, met die enorme geschiedenis en met een structureel andere uitkomst dan het harde, liberale Amerika, het barbaarse moslimfundamentalisme en het vrijheidsbeperkende of fatalistische Azië of India? Die discussie, niet alleen aan de borreltafel, maar ook op school, in colleges, in kerken, op politieke podia en in de media. Communicatie gaat ook om een sfeer, een gevoel, ‘een weg tussen waarheid en intuïtie’, zoals mijn vrouw het onlangs zo mooi verwoordde.

Ik wens u een mooie zomer.
Roeland Schweitzer

PS We bieden u nieuw hoogwaardig trainingsaanbod: een dag Mediatraining
7 oktober of 6 november, samen met journalist Willem Wansink

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *