Als presentator ben je verantwoordelijk voor je publiek

Dienend leiderschap, dienend presenteren

President Barack Obama meets with His Holiness the Dalai Lama in the Map Room of the White House, Feb. 18, 2010. (Official White House Photo by Pete Souza) This official White House photograph is being made available only for publication by news organizations and/or for personal use printing by the subject(s) of the photograph.

Dienend leiderschap, een voorwaarde voor succes.

Als presentator heb je, als je het goed doet, de rol van natuurlijk leider.
Een natuurlijk leider is een dienend leider. Een goede presentator is dus ook een dienend presentator.

Goed presenteren is je publiek helpen, faciliteren, het voor hen mogelijk maken om iets te ontdekken. Daarentegen jezelf etaleren, dat werkt averechts, je schept afstand.

Dus, wil je succesvol presenteren? Stel je dienend op.

Hoe kan ik mijn publiek nu het beste helpen? Het is helemaal niet nodig om flink op het aambeeld te slaan, want al in je keuze voor de plaats waar je presenteert, de rust die je uitstraalt en in je houding heb je laten zien dat jij de natuurlijke leider bent. Daarna hoef je jezelf niet meer te bewijzen. Je hoeft ook niet te blazen, je beter voor te doen dan je bent, want het werkt niet. Je publiek voelt zich klein en de afstand met je publiek wordt groter, terwijl voor een optimaal contact, voor succesvolle communicatie, minimale afstand het beste werkt.
Je zelf kleiner maken werkt evenmin. Je gaat er slecht van presenteren en je doet de bijeenkomst en jezelf te kort.

Gewoon jezelf zijn als je presenteert, en dan de bescheiden variant.

Als je goed presenteert, dan heb je de rol van natuurlijk leider. Dat is een voorwaarde voor een optimale luisterbereidheid van je publiek. Deze rol speel je heel simpel volgens technische regels: Je staat op de goede plaats, in een open, neutrale houding, je wacht tot het stil is en dan zeg je zorgvuldig je eerste woorden, waaronder je kernboodschap.

  • Plaats: het natuurlijke midden.
  • Houding: open, alert, vriendelijk, zonder angst, defensie of agressie.
  • Het moment:  zodra het stil is in jezelf en bij je publiek.

Dienend presenteren, van push naar pull.

Het werkt veel beter wanneer je toehoorders jou vragen gaan stellen, dan dat jij een verhaal probeert te verkopen. Van push naar pull. Van iets of iemand opdringen naar gevraagd worden.

Andersom, wat heeft je publiek nodig? Dat is een vraag aan je publiek. Deze belangrijke vraag kun je echter niet zomaar stellen, want je moet eerst het kader aanreiken waarbinnen jij een bijdrage kunt leveren:

‘Ik weet veel van … ‘ ‘Ik kan heel goed …’ ‘Mijn onderwerp is …’ Zijn er vragen op dit gebied?

En dan luisteren, je mond houden. Want dienend presenteren is ook de stilte kunnen toelaten!

Boven dit artikel staat de enige foto die is gemaakt van een ontmoeting tussen de Dalai Lama en Obama. Grote voorbeelden. Wij zijn allemaal, op onze eigen schaal, onze eigen wereldleider.
Op een podium geef je het voorbeeld. Jij gelukkig, de zaal gelukkig. Als presentator ben je verantwoordelijk voor je publiek.