Een goede presentatie is als een goed huis.

De woorden die je spreekt …


Wat een prachtige zin:
De woorden die je spreekt, zijn het huis waarin je woont.

De hele dag sturen we onze woorden in de ruimte om ons heen. In ieder gesprek, mailtje, presentatie. Samen vormen ze een bouwwerk, een geraamte, een huis met jezelf als middelpunt.
Een goede presentatie lijkt op een goed huis!

Een huis heeft een goed fundament, net als je presentatie. Een goed huis is stevig bovendien. Een goed huis is toegankelijk, het heeft deuren. Het is er mooi en gezellig. Het heeft ramen met uitzicht. Je voelt je er veilig. Allemaal eigenschappen van een goede presentatie.
Sommige bezoekers laat je het hele huis zien, anderen krijgen slechts een deel te zien. Maatwerk voor je publiek. Een huis heeft muren aan alle kanten. Woorden achter je, naar links en rechts, voor je. Voortdurend ben je ook aan het verbouwen, zeg je het net even anders. Voortschrijdend inzicht. Je hangt schilderijen in je huis. Anekdotes, verhalen, uitstapjes. Een goed huis zit logisch in elkaar, de plattegrond van je huis, de mindmap van je presentatie, de opbouw van je verhaal.

Een huis daar woon je in, het is een plek met emoties. Je kinderen groeien er op, je deelt er lief en leed, je eet en drinkt er, je geniet er, je speelt, je hebt er je laden en kasten, vuile was en schone was. Een huis ademt, net als een presentatie. Ja, een huis heeft alles wat een goed verhaal ook heeft.

De woorden die je spreekt, zijn echt het huis waarin je woont.
Wat een prachtige metafoor.