Een mindmap als voorbereiding bij presenteren

Het maken van een mindmap is een belangrijk hulpmiddel bij presenteren. Bij het ordenen van informatie vooraf aan het schrijven van een presentatie of speech. Noodzakelijk misschien zelfs wel. Het helpt je namelijk om je verhaal te structureren. Een mindmap maken is in deze fase een razendsnelle manier om tot de kern van je presentatie te komen. Daarnaast kan je mindmap je ook helpen om je verhaal eigen te maken. En zorgt op die manier voor houvast op het moment dat je je presentatie geeft.

Mindmap = snelle voorbereiding presenteren

Uren werken aan een Powerpoint of Prezi presentatie is echt niet nodig. Een mindmap is effectief en kan vlug. Het maken ervan kost je maximaal drie keer tien minuten. Als je daarna nog één of twee keer hardop repeteert, zit je verhaal gebeiteld.

Voorbeeld van een mindmap

Een mindmap als voorbereiding bij presenteren in 5 stappen

  1. Meer dan een A4-tje en wat gekleurde stiften heb je niet nodig. Als je digitaal wilt werken, heb je keuze uit vele programma’s (bijvoorbeeld Canva). Je begint met je kernboodschap in het midden. Kort en krachtig. De kernboodschap is het antwoord op de vraag wat mensen moeten onthouden? Waar gaat je presentatie echt over? Je kernboodschap mag je gerust een paar keer herhalen. Noem deze in ieder geval aan het begin en aan het einde van je verhaal.
  2. Schrijf associatief deelonderwerpen en steekwoorden bij de kernboodschap. Wat speelt er allemaal een rol? Gebruikt zoveel mogelijk woorden in plaats van zinnen. Zo hou je je mindmap overzichtelijk.
  3. Breng met pijlen de dwarsverbanden tussen de woorden aan.
  4. Leg deze eerste mindmap weg en maak op een later moment opnieuw een mindmap. Dit doe je zonder naar de eerste versie te kijken.
  5. Zijn je beide mindmaps ongeveer gelijk? Als dat het geval is, dan zitten de pijlers van je speech al goed in je hoofd. Werk een of twee pijlers eens uit, weer in de vorm van een mindmap. Spreek je presentatie hardop uit, aan de hand van je mindmap.
    Zijn er echte verschillen tussen je mindmaps? Dan moet je even goed nadenken en een derde mindmap maken.

Leren mindmappen tijdens presentatietraining

Uiteraard is het maken van een mindmap ook onderdeel van onze presentatietrainingen. Bijvoorbeeld in de presentatietraining Goed leren presenteren of de training Spreekangst wordt Stemkracht. Tijdens deze trainingen leer je vol vertrouwen spreken en presenteren. Je leert anderen te inspireren en te raken met een pakkend verhaal. 

Gerelateerde artikelen

Blog start presentatie

Hoe begin je je presentatie?

Het allermooiste begin: een volmondig ‘JAAH’. Een uitnodigend ‘ja, kom binnen, kom luisteren’. Een meelevend ‘ja, ik luister’. Start met...

Lees meer
Hoe word ik een succesvol spreker - kind met roeptoeter

Hoe word je een succesvol spreker?

De weg naar een succesvolle spreker is een mooie weg. Lees hoe je in zeven stappen een succesvol spreker wordt....

Lees meer
Jezelf voorstellen

Jezelf voorstellen, zó doe je dat op een originele manier

Veel mensen ervaren stress als ze zichzelf moeten voorstellen. Sommige mensen ervaren op zo’n moment presentatie- of spreekangst. Of dit...

Lees meer
Online presenteren met plezier

Online presenteren: 7 sleutels voor succes en 3 valkuilen

Online meetings faciliteren en online presenteren is in feite een nieuw vak. Als we hier iets over geleerd hebben de...

Lees meer
Spreekangst tip krachtzinnen

Onze top 3 tips bij presentatie zenuwen

Presentatie zenuwen komen veel voor. Fijn om te weten. Want op het moment dat jij staat te zweten en je...

Lees meer
Presenteren tip kernboodschap

Je kernboodschap als rode draad

Je kernboodschap heel goed weten is essentieel voor een goede presentatie. De kernboodschap is het antwoord op de kernvraag van je betoog!

Lees meer

Adres

Postadres en coaching:
P. Lieftinckstraat 16
1067 VX Amsterdam

Trainingslocatie:
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam

Nieuwsbrief

Ik ontvang graag inspiratie rondom spreken & presenteren in mijn mailbox!

We wijzen je op ons privacybeleid.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

up