Professioneel en ervaren

Mark Rutte presenteert

Geen ruimte voor het etaleren van ‘zieleroerselen’, geen geleuter over emoties.
Uitspraken van Mark Rutte in NRC van 3 januari. Hij moet gewoon zijn werk zo goed mogelijk doen en we weten best veel van hem. Zegt hij. Rutte houdt van skiën en van muziek en daar wil hij het graag bij laten.

Als je CEO bent, of chef van Nederland, dan is een verhaaltje over je beschuit tijdens het ontbijt minder relevant, tenzij het een passende metafoor is. Rutte (48) oefent al sinds zijn JOVD tijd, dertig jaar geleden. Zijn vrijwel dagelijkse optredens maken hem tot een extreem ervaren presentator. Veel optredens zijn bovendien goed geregisseerd waarbij iedereen weet wie daar staat. Maar Rutte kan wel opeens zeggen ‘Mag ik een voorbeeld noemen?  Dan komt hij vervolgens met een concreet verhaal, een anekdote die functioneel is voor dat moment. Rutte kan uitstekend improviseren en hij laat zich niet gemakkelijk van de wijs brengen. Zie zijn repliek naar Wilders: ‘doe zelf eens normaal man’.

Soms geeft Rutte bovendien overduidelijk een mening, spontaan aan de ene kant, weloverwogen aan de andere kant. Zie deze 8 minuten met Ruttes reactie op het ‘minder’ optreden van Wilders.

In 2013 hield Rutte de Schoo lezing. De hoge inhoudelijke verwachtingen maakte hij niet waar. De chef van Nederland moet misschien ook vooral een verbinder zijn en geen visionair die flink voor de troepen uit loopt. Rutte sprak veertig minuten uit zijn hoofd. Dat is een topprestatie. Zijn betoog was uitstekend opgebouwd, van verleden naar het heden, naar een toekomstperspectief, inclusief een mooi persoonlijk antwoord op de waarom-vraag. Waarom zeg je wat je zegt? Rutte vertelde een ontwapenend en veel verklarend verhaal over zijn ouders die twee keer alles kwijt zijn geraakt en overnieuw moesten beginnen. Dat was sterk en maakt hem geloofwaardig, menselijk en begrijpelijk.

Geen ‘zieleroerselen’ delen, maar altijd zoeken naar een constructieve weg, de rol van coach en bemiddelaar. In het NRC verhaal neemt hij opnieuw duidelijk afstand van Wilders. Qua zieleroerselen en mening toch delen.

Ook voor een politicus zijn emoties overigens geen ramp. Hans Wiegel brak in 1981 op de tv in huilen uit. Heeft iemand hem dat kwalijk genomen? Maar het is ook logisch dat je dat niet wilt. Toen werd de uitzending nog afgebroken, nu zoomen alle camera’s in.

Op onze presentatietrainingen leer je improviseren en interactief presenteren op een directe, persoonlijke manier. Dit maakt je presentatie ‘echt’. Hierdoor blijft je verhaal dicht bij jezelf en wordt het geen luchtfietserij. Als je presenteert vanuit jouw waarom-vraag dan wordt het ook nooit saai.

Ik en ik denk iedereen wil vooral met je in zee, als we je kunnen zien als mens, mooi en kwetsbaar. Dan komen we echt in contact.

Vriendelijke groet,
Roeland Schweitzer

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *