Je stem is de spiegel van je ziel

Jouw helende stem

Als je spreekt, kan je stem wonderen doen. Dat is jouw helende stem. Mensen worden er rustig van, ze gaan luisteren, raken betrokken en gemotiveerd, ze gaan samenwerken.
Natuurlijk moet je verhaal kloppen, maar je klank is echt de grote trigger.
Je kunt veel aan je klank doen. Dat is een leertraject. Zie mijn case verderop.
En je kunt nu al meteen iets doen:

Stemoefening

Zoek een rustige plek, waar je kunt zingen.
Ga hier een klank maken die lekker aanvoelt. Geen woorden, maar even alleen maar de klank. Een klank, waarvan je voelt dat die je ontspant. Misschien iets hoger, misschien iets lager? Een klank waarmee je je keel masseert. Je voelt je klank door je keel en je mond stromen. Ga hier mee spelen. Wat kun je allemaal met je klank? Doe dit een paar minuten.

Resultaat?

​Onderzoek na afloop wat dit je oplevert. Hoe voel je je nu?
Vast staat dat je even naar jezelf hebt geluisterd. Niet naar je woorden, maar naar je klank. Wat vind je ervan? Mooie stem? Lelijke stem?

Lelijke stemmen bestaan niet.

Vind jij dat je een lelijke stem hebt, dan ben ik het niet met je eens. Lelijke stemmen bestaan niet, maar een stem kan wel tijdelijk verwrongen zijn, door stress, trauma’s, angst. En daar valt wat aan te doen. Niet in een oefeningetje, hier, maar je kunt aan stembevrijding gaan doen, stemexpressie, je kunt, soms na een lange reis, je eigen stem vinden en die is ontroerend mooi, dat verzeker ik je.

Is het veilig?

Als je klank rustig is tijdens je presentatie, dan wordt je publiek ook rustig. Voorwaarde voor een goede presentatie.
Andersom, als het niet veilig is, dan ga je niet luisteren (naar een presentatie, bijvoorbeeld). Als het niet veilig is, dan wil je weg, tenzij je door de spreker en de setting wordt gehypnotiseerd.

Is het bedreigend?

Je kunt ook gaan voor de massahypnose van een opgezweepte mensenmenigte, waarin mensen achter een autoritaire leider aangaan. Hier willen wij niet aan bijdragen. Wij willen werken aan een veilige wereld. Dat is in de eerste plaats een veilige wereld voor jezelf, ook als je presenteert.

Mijn case: van verlegen naar podiumplezier

Rond het jaar 2003 gaf ik de eerste presentatietrainingen. De mix van communicatietheorie plus toneeloefeningen bleek al een succesvol trainingsaanbod. Toch ontbrak er nog heel wat. Mijn eigen spreekangst smeulde nog. Dan klonk ik afgemeten, bars of zelfs arrogant. Ik had nog geen idee wat ik hieraan kon doen. Welke oefeningen, welke theorie?

Stemexpressie, de stem van mijn ziel

Marius Engelbrecht werd mijn eerste stemleraar. Stemexpressie noemt hij het. Eenvoudig gezegd: ‘klinken’. Heftig, bevrijdend en ontroerend. Klank maken en zingen zonder woorden en betekenis. Het bracht me vrijheid, rust en improvisatievermogen op het podium, ook in ‘gewone’ presentaties. Marius heeft een mooi boek over zijn werk geschreven: Oerzang. Bij Marius volgde ik veel cursussen waaronder een jaartraining.

Soul Voice

Ik keek en klonk ook bij andere stemdocenten, waarvan Anke de Jong de belangrijkste is. Zij is gecertificeerd in de internationale stembevrijdingsmethode Soul Voice.
Afgelopen zomer heb ik bij Anke met een intens lied mijn vader bedankt die drie jaar geleden is overleden. In mijn jeugd is van alles misgegaan. Er waren oude wonden en die zijn vooral door mijn stemactiviteiten behoorlijk geheeld.

Jouw helende stem

Als je iets presenteert, let dan eens op je stem. Hoe klink je? Is het vriendelijk? Is het een zachte kracht? Deze stem levert het meeste op, deze stem verbindt. Deze stem doorbreekt het lastige ‘wij tegenover zij’ denken. Dit is je helende stem.

Zo nu en dan ben je van harte welkom voor een stemdag in de Ritmeester.

> Lees meer over de stemdag >