Hoe bouw ik mijn presentatie op?

Een goede presentatie begint met een sterke opbouw. Maar hoe pak je dat aan? Hoe zorg je ervoor dat je publiek geboeid blijft en jouw boodschap onthoudt? In dit blog delen we praktische tips om je presentatie op een effectieve manier vorm te geven. Van het begin tot het einde, ontdek hoe je met vertrouwen en overtuigingskracht voor de groep staat. Dus laten we aan de slag gaan en jouw presentatieskills naar een hoger niveau tillen!

Stap 1: Begin met impact

Een krachtige opening is essentieel om meteen de aandacht van je publiek te grijpen. Start positief ( bijvoorbeeld met het woordje ‘ja’) en betrek je luisteraars door middel van een anekdote. Iets wat he hebt meegemaakt. Neem hen mee naar de locatie van het verhaal en maak het zo beeldend mogelijk. Laat je publiek voelen wat jij voelde en neem ze (en jezelf) mee naar de plek waar het verhaal zich afspeelt. Wat gebeurde er?

Trouwens, misschien moet je jezelf ook voorstellen. Wie ben je? Waarom vertel jij dit verhaal?

Stap 2: De kernboodschap

Presentatie opbouwen

Na de introductie is het tijd om je kernboodschap naar voren te brengen. Dit is het belangrijkste wat je publiek moet onthouden. Formuleer het helder en beknopt, zodat het direct binnenkomt.

Stap 3: Presenteren met behulp van Logos, Pathos en Ethos

Nu je je kernboodschap hebt gepresenteerd, is het tijd om deze verder uit te leggen. Hierbij spelen de drie elementen van retorica, namelijk Logos, Pathos en Ethos, een belangrijke rol.

Logos staat voor helderheid en logica. Je wilt dat je boodschap inhoudelijk klopt en goed onderbouwd is. Leg uit waarom je deze boodschap verkondigt en wat de logische redenatie erachter is. Breng structuur aan in je verhaal, bijvoorbeeld door het verleden, het heden en de toekomst te behandelen, of door het probleem, de analyse en de oplossing te belichten.

Pathos gaat over het vermogen om te emotioneren en een gevoel van empathie en begrip op te wekken bij je publiek. Gebruik verhalen, voorbeelden en anekdotes die emoties oproepen en een connectie creëren. Laat je publiek de impact voelen van wat je bespreekt. Door emotie toe te voegen, maak je je boodschap memorabel en krachtig.

Ethos verwijst naar je geloofwaardigheid als spreker. Stel jezelf voor en vertel waarom jij dit verhaal vertelt. Wat is je achtergrond en ervaring die je autoriteit geven? Bouw vertrouwen op bij je publiek door jezelf te presenteren als een betrouwbare bron van informatie.

Door gebruik te maken van Logos, Pathos en Ethos creëer je een overtuigende en evenwichtige presentatie. Je biedt heldere redeneringen, emotioneert je publiek en versterkt je geloofwaardigheid.

Stap 4: Interactie en vragen

Betrek je publiek bij je presentatie door interactie en dialoog uit te nodigen. Stel vragen om te peilen of je boodschap begrepen en geaccepteerd wordt. Dit stimuleert betrokkenheid en zorgt ervoor dat je presentatie dynamisch en boeiend blijft. Neem de tijd om vragen te beantwoorden en moedig discussie aan. Dit creëert een levendige en interactieve sfeer.

Stap 5: Samenvatting en herhaling van de kernboodschap

Na de interactie is het belangrijk om een samenvatting te geven van wat er besproken is. Herhaal je kernboodschap nogmaals, zodat deze goed blijft hangen bij je publiek. Dit helpt om de boodschap te verankeren en te versterken. Door de cirkel rond te maken en terug te komen bij je kernboodschap, geef je je presentatie een krachtige afsluiting.

Stap 6: Maak het levendig met voorbeelden

Om je verhaal levendig en boeiend te maken, voeg je tal van voorbeelden toe. Put uit je eigen praktijkervaringen en illustreer je boodschap met concrete situaties. Hoe meer je publiek zich kan inleven en identificeren met de voorbeelden, hoe sterker je boodschap overkomt. Gebruik beeldende taal en vertel verhalen die resoneren met je luisteraars.

Stap 7: Beperk het gebruik van slides

Een goede presentatie heeft niet altijd veel slides nodig. Laat de beelden tot leven komen door jou als spreker. Je publiek komt voor jouw enthousiaste verhaal, uitgesproken door een echt mens. Ze willen het vuur in je ogen zien en jouw geloof in je verhaal ervaren. Natuurlijk kunnen visuele ondersteuning zoals filmpjes, PowerPoint of Prezi soms nuttig zijn. Maar leer eerst zonder deze hulpmiddelen te presenteren. Zo ben je in staat om je presentatie levendig en meeslepend te maken, zelfs zonder afhankelijk te zijn van technologie.

Schema voor de opbouw van je presentatie

Een schema voor een verhaal dat altijd goed werkt is deze (onze favoriet). Als ezelsbruggetje kunt je onthouden dat de volgorde KUK is. Kernboodschap, uitleg, kernboodschap.

  • Anekdote
  • Kernboodschap
  • Voorstellen
  • Uitleg
  • Interactie/ vragen
  • Samenvatting
  • Kernboodschap

Natuurlijk kan een schema ook anders of complexer. Hieronder drie hele andere opties.

  • Kernboodschap
  • Waarom (motief)
  • Wat
  • Hoe
  • Waartoe (ideaal)
  • Probleem
  • Analyse
  • Oplossing
  • Verleden
  • Heden
  • Toekomst.

Lengte presentatie

Een goed verhaal hoeft niet lang te zijn. Beter vijf spannende en mooie minuten dan tien saaie. Goed presenteren is een kunst. Na een minuut of acht zakt de aandacht van je publiek al weg, tenzij je actie onderneemt. Een verrassende wending, interactie met de zaal. Langer dan een kwartier, twintig minuten, dat is voor profs, getrainde sprekers met ervaring. Begin klein.

Conclusie

Met deze praktische stappen en inzichten kun je je presentatie opbouwen als een professional. Begin met impact, breng je kernboodschap helder over met behulp van Logos, Pathos en Ethos, betrek je publiek bij de presentatie, maak gebruik van voorbeelden om je verhaal tot leven te brengen en sluit af met een krachtige samenvatting. Onthoud dat een goede presentatie niet per se lang hoeft te zijn, maar wel impactvol. Dus, bereid je goed voor, oefen hardop en laat jouw presentatieskills stralen!

Voor meer tips en diepgaande training, bekijk onze presentatietraining “Goed leren presenteren”.

Gerelateerde artikelen

5 minuten presentatie in meeting

Geef een korte presentatie (in 5 minuten)

Een korte presentatie geven vraagt een slimme aangepaste voorbereiding. Focus op je kernboodschap.

Lees meer
Spreekangst tip krachtzinnen

Onze top 3 tips bij presentatie zenuwen

Presentatie zenuwen komen veel voor. Fijn om te weten. Want op het moment dat jij staat te zweten en je...

Lees meer
Tekst voice

Stemoefeningen

Stemoefeningen zijn nodig, nuttig en leuk, voor je gaat presenteren. Doordat zo warm je stem opwarmt, klink je lekker als je aan je presentatie begint. Hier staan een aantal eenvoudige oefeningen.

Lees meer
Spanning sollicitatiegesprek

Voorbereiden sollicitatiegesprek: Tips voor minder stress

Spanning vooraf aan een sollicitatiegesprek is heel normaal. Bijna iedereen heeft daar last van. Het betekent vooral ook dat je...

Lees meer
Man met handen in zakken

Waar laat je je handen tijdens je presentatie?

Wat doe je met je handen tijdens je presentatie? Allereerst los en ontspannen naast je lijf, daarna kun je ze gebruiken als verlengstuk en versterker van je mond.

Lees meer
Mindmap als voorbereiding bij presentatie

Een mindmap als voorbereiding bij presenteren

Presenteren? Maak een mindmap over je presentatie. Een mindmap helpt je om je verhaal te ordenen en goed te leren kennen. Lees hier hoe je dit doet.

Lees meer

Adres

Postadres en coaching:
P. Lieftinckstraat 16
1067 VX Amsterdam

Trainingslocatie:
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam

Nieuwsbrief

Ik ontvang graag inspiratie rondom spreken & presenteren in mijn mailbox!

We wijzen je op ons privacybeleid.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

up