Iedere dag iets moediger.

Waar ligt de lat?

Je kunt niet van de ene dag op de andere ‘spreken als Brugman’, het Kanaal overzwemmen of 24 uur aaneengesloten mediteren. Fietsen heb je moeten leren, net als lezen en schrijven. Goed leren presenteren is ook een weg, waarbij oefening en feedback helpen. Maar waar leg je de lat?

De hele dag zijn we omringd door filmsterren. Van Obama tot Rutte, van Poetin tot Merkel, van Brad tot Angelina, van komiek tot voetbaltrainer. Allemaal spelers met tientallen jaren ervaring, omringd door vakkundige teams in goed geregisseerde en (meestal) weldoordachte optredens. Zij hebben er stuk voor stuk vele jaren over gedaan om zover te komen. Vaak zijn ze al op jonge leeftijd begonnen. Je mag je aan dit niveau spiegelen, maar of het slim is?

Zelf ben ik een uitstekende ‘vioolleraar’ geworden. Tegelijkertijd ben ik geen Janine Jansen. Natuurlijk heb ik veel ervaring met optreden en presenteren, maar ik stond nooit op wereldpodia. Te verlegen en onhandig voor zanger in een band. Linksom, rechtsom ben ik wel flink gevorderd. Blijven onderzoeken en blijven leren. Wat kan beter, waar gaat het om? Hoe werkt het? Proefondervindelijk, empirisch leren. Ook het tegendeel onderzoeken. Zo geef ik volgende week een PechaKucha voordracht (6 minuut en 40 seconden presenteren van 20 sheets die elk 20 seconden in beeld zijn.). Terwijl ik Powerpoint sheets dodelijk vind voor een goede presentatie. We komen voor een mens, mooi, ontroerend, kwetsbaar, integer, open, grappig, uniek, deskundig, noem maar op. We komen niet voor sheets.

De lat ligt bij jezelf.

Het beste kan ik helemaal niet vergelijken, niet met toppers en niet met anderen, omdat vergelijkingen zelden kloppen. Wel kan ik naar mezelf kijken. Iedere keer een stap vooruit proberen. Maakt niet uit waar ik ben of vandaan kom. Een stap vooruit, is een stap vooruit. Geprobeerd is geprobeerd. iedere dag iets meer moed om me te uiten. Daar mag ik tevreden over zijn. Deze lat ligt bij mezelf en ik kan hem iedere dag de oppakken en verleggen. ‘Ik ben de lat.’

Agenda trainingen met open inschrijving:

Maandag 2, 9 en 16 maart:         Training Spreekangst wordt Stemkracht
Woensdag 4 en 11 maart:           Training Dynamisch Presenteren
Vrijdag 13 maart:                         Verdiepingsdag Presenteren vanuit rust
Woensdag 18 maart:                   Introductietraining de Kern van Presenteren
Vrijdag 20 maart:                         Stemdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *