23 mei bijzondere training over de moed je te laten horen

Presenteren en zelfvertrouwen


Op vrijdag 23 mei geeft gastdocent Marius Engelbrecht een dag over je stem en zelfvertrouwen. Van harte welkom, want iets meer zelfvertrouwen is voor veel mensen een sleutel naar presenteren met meer plezier en succes.

Trainingen geven blijft spannend. Het lukt niet altijd. Onlangs kwam er een groep mensen van een wetenschappelijk instituut voor een training effectief communiceren. Ik wilde het Sprankmodel uitleggen, maar ze vonden het model te simpel, ze vroegen naar wetenschappelijk bewijs en konden niets met een begrip als ‘mijn droom’. Kortom de training ging niet zo best en ik raakte mijn zelfvertrouwen behoorlijk kwijt.

Verklaringen genoeg, maar wat gebeurde er ter plekke? Ik liet me van de wijs brengen. Vervolgens denk ik zoiets als laat maar, als dit niet goed is, ik heb niets beters en ik klap min of meer dicht.

Blijkbaar heb ik met zestig jaar levenservaring nog steeds geen antwoord onder alle omstandigheden. Maar, is ‘antwoord’ de juiste benadering? Wat moet ik nog oefenen om ook voor mijn moeilijkste deelnemers inspirerend te blijven? En een conclusie: deelnemers aan een training komen niet voor een aarzelende trainer.

De niet rationele ontmoeting.

nooit meer verlegen, roeland schweitzer

Omslag nooit meer verlegen, 1993

Rond 1993 schreef ik het boek ‘Nooit meer verlegen’ met 100 antwoorden op mijn eigen verlegenheid. Daarin een enthousiast pleidooi voor buiten spelen, tekenen, hutten bouwen, tuintje aanleggen, timmeren, zingen enzovoorts. Kortom, doen in plaats van in onzekerheid wegzakken. Twintig jaar later verdien ik nog steeds mijn brood niet met buitenspelen en tekenen (zie links) en beland ik nog steeds in discussies die ik verlies. Als mijn ontmoeting met de ander in het rationele debat blijft steken, dan kom ik er niet. Pas in de ‘niet rationele ontmoeting’ krijg ik, en iedereen, weer een kans.

Wat is dat, die ‘niet rationele ontmoeting’? Elkaar in de ogen kijken, samen spelen, genieten van schoonheid en lelijkheid, gelijkwaardig delen, ontroering.

Gelijkwaardig delen.

Dit zijn voorwaarden voor communicatie: gelijkwaardig delen, gelijkwaardig zijn. Met taal kan dat niet altijd, want de een is verbaal veel begaafder dan de ander. Als je de taal uitschakelt, dan zijn we opeens weer wel gelijkwaardig. Dit doe je met stemexpressie. Er is geen  bekende taal, maar alleen klank. Iedereen maakt klank, al vanaf je eerste seconden op aarde. Goed of slecht is niet aan de orde. Klank is klank. De ontdekking van vrij klinken (stemexpressie) was voor mij indertijd dan ook heel groot. Dit is het. Terug naar af, pure eenvoud. Het gaat over je klank delen. je klanken durven te delen en het aanvaarden van je eigen klank.  Ja je mag er zijn. Ja, dat komt je zelfvertrouwen ten goede, ook al is het geen garantie voor altijd, overal.

Zelfvertrouwen versterken.

Deelnemers aan een presentatietraining hebben in principe weinig vertrouwen in hun presentatievaardigheden. Daarom komen ze. Mijn belangrijkste taak als trainer is om dat zelfvertrouwen te versterken. Een van mijn mooiste middelen hiervoor is stemexpressie. Ook de meest rationele deelnemers ontdekken de impact hiervan. Daarom nodig ik je heel graag uit voor een bijzondere dag.

Vrijdag 23 mei, Ritmeester Veenendaal.

Is zelfvertrouwen voor jou een issue, kom dan vrijdag 23 mei naar de dag over presenteren en zelfvertrouwen die mijn stemexpressieleraar Marius Engelbrecht in de Ritmeester geeft, als het doorgaat, Er zijn minimaal acht aanmeldingen nodig, er zijn er vijf. De prijs is relatief bescheiden: € 130,- excl btw, en inclusief lunch. Ik beloof je een fantastische en verrijkende dag.

Schrijf je nu in >>>

2 gedachten over “Presenteren en zelfvertrouwen

  1. micha

    Ha Roeland, heel herkenbaar…dat je je van de wijs liet brengen. Dat blijft een valkuil met presenteren. Ik laat me ook nog regelmatig afleiden c.q van de wijs brengen als er bijv. iemand in het publiek afkeurend kijkt, gaat zitten fluisteren of een vervelende opmerking maakt.
    Dank trouwens voor je inspirerende tips,
    Hartelijk groet,
    Micha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *