Maak van je presentatie altijd iets bijzonders

Hoe krijg je magie in je presentatie

Ook als je koekjes verkoopt, wil je bijzondere presentaties geven. En dat kan als je bereid bent er iets extra’s voor te doen. Magie toevoegen aan je verhaal.
TED initiator Chris Anderson zegt het zo:
‘A successful talk is a little miracle. People see the world differently afterwards.’ Overigens is dit ook een definitie van goede kunst!

Kortom: een goede speech is een kunstwerk en opent de ogen van je publiek.

Het helpt om van te voren een mooie tekst te zoeken, een gedicht, een pareltje, Je kunt je kwetsbaarheid toelaten of je verdriet. Het helpt om te starten vanuit een positief gevoel. Het helpt om te durven improviseren, te gaan vertrouwen op je hart en je intuïtie. Het helpt om te beginnen met een (kort-) muziekstuk dat je prachtig vindt.

Het helpt om even te voelen hoe je voeten op de grond staan en je ontdekt hoe en waar je staat, tussen hemel en aarde. Even stil zijn en je laat de magie meteen toe.

Je kunt ook zeggen dat je de liefde de ruimte geeft, en dit is ook het fysieke gevoel van er zijn en er mogen zijn. Dan doe ik de dingen met zorg en enthousiasme en ben ik niet meer onrustig over van alles. Ik verlies mijn gevoel van haast, ik ga luisteren en (weer) vertrouwen op mijn intuïtie.

Terwijl ik dit schrijf hoor ik buiten opeens gierzwaluwen juichen. Net terug, zo begin mei, dat vrolijke beeld en dat heerlijke geluid. Iedereen kent het tijdloze als je speelt, als je gelukkig bent,  als je in de natuur bent, als je dingen met zorg en aandacht doet. Opeens is het ongemerkt uren later. Uiteindelijk gaat het om de kracht van de verbinding.

Ik vond vier filosofen die over dit alles ook iets zeggen.

Chronos en Kaïros van de Nederlandse filosofe en schrijfster Joke Hermsen, Een boek over die tussentijd. Lees een artikel in Trouw van haar hand wat tevens een fantastisch pleidooi is voor kunst en cultuur.

De Deense filosoof Kierkegaard onderscheidt drie niveaus van leven: onderaan staat esthetisch, het moet mooi zijn. Dan komt ethisch, het moet deugen. Het hoogste niveau is religieus, de magie in je verhaal.

Spinoza kiest een andere route: Je hebt de ratio, het moet kloppen, dan komt de (gevaarlijke, maar onmisbare) verbeelding en daarboven de intuïtie, alert aanwezig zijn en vertrouwen op wat er dan in je opkomt.

Tot slot Plato. Hij is heel concreet over het houden van een goed verhaal. Dat voldoet aan de driehoek logos, pathos en ethos. Logos is het verstand, de rede, je verhaal moet kloppen, pathos is de betrokkenheid, de empathie, de liefde en ethos is uiteraard de ethiek, je verhaal moet deugen.

Succes met de magie in je presentatie, jij mag (!) het doen.

De liefde erin aanbrengen.