Maak van je presentatie altijd iets bijzonders

Hoe krijg je magie in je presentatie?

Ook als je koekjes verkoopt, wil je bijzondere presentaties geven. En dat kan als je bereid bent er iets extra’s voor te doen. Magie toevoegen aan je verhaal.

TED initiator Chris Anderson zegt het zo: ‘A successful talk is a little miracle. People see the world differently afterwards.’ Overigens is dit ook een definitie van goede kunst!

Kortom: een goede speech is een kunstwerk en opent de ogen van je publiek.

Het helpt dus om schoonheid toe te laten.
Het helpt om van te voren een mooie tekst te zoeken, een gedicht, een pareltje,
Je kunt je kwetsbaarheid toelaten of je verdriet.
Het helpt om te starten vanuit een positief gevoel.
Improviseren brengt magie, als je durft te vertrouwen op je hart en je intuïtie.
Het helpt om te beginnen met muziek die je prachtig vindt.
Het helpt om even te voelen hoe je voeten op de grond staan.
Dan kun je je realiseren waar je staat, ergens tussen hemel en aarde.
Het helpt om even stil te zijn en te kijken wat er dan gebeurt.

Je kunt ook zeggen dat je de liefde de ruimte geeft. Misschien is dit wel het fysieke gevoel dat je kunt ervaren als je je realiseert waar je bent en dat je daar mag zijn.
Als ik dit gevoel toelaat, dan doe ik de dingen zorgvuldiger en ben ik niet meer onrustig over van alles. Ik verlies mijn gevoel van haast, ik ga luisteren en (weer) vertrouwen op mijn intuïtie.

Terwijl ik dit schrijf, in mei, hoor ik buiten opeens gierzwaluwen juichen. Net terug, zo begin mei, dat vrolijke beeld en dat heerlijke geluid. Iedereen kent het tijdloze als je speelt, als je gelukkig bent,  als je in de natuur bent, als je dingen met zorg en aandacht doet. Opeens is het ongemerkt uren later. Uiteindelijk gaat het om de kracht van de verbinding.

Ik vond vier filosofen en dacht aan mijn vader die over dit alles ook iets zeggen.

  • Chronos en Kaïros van de Nederlandse filosofe en schrijfster Joke Hermsen, Chronos is de kloktijd die altijd even snel gaat. Kairos is de toegewijde tijd die ontstaat als je met de essentie van iets bezig bent en hierdoor de kloktijd vergeet. Lees een artikel in Trouw van haar hand wat tevens een fantastisch pleidooi is voor kunst en cultuur.
  • De Deense filosoof Kierkegaard onderscheidt drie niveaus van leven: onderaan staat esthetisch, het moet mooi zijn. Dan komt ethisch, het moet deugen. Het hoogste niveau is religieus, de magie in je verhaal.
  • Spinoza kiest een andere route: Je hebt de ratio, het moet kloppen, dan komt de (gevaarlijke, maar onmisbare) verbeelding en daarboven de intuïtie, alert aanwezig zijn en vertrouwen op wat er dan in je opkomt.
  • Plato benoemt de driehoek logos, pathos en ethos. Logos is het verstand, de rede, je verhaal moet kloppen, pathos is de betrokkenheid, de empathie, de liefde en ethos is uiteraard de ethiek, je verhaal moet deugen. Die drie elementen samen, in een mooie balans, dat is een goed verhaal.
  • Mijn vader zei het op zijn sterfbed in het Latijn: Ubi caritas et amor, ibi deus est. ‘Waar zorg en liefde is, daar is God’.

De liefde aanbrengen in je verhaal, dat is het wel, lijkt mij.
En mijn les is altijd weer: ik moet het heel zorgvuldig voorbereiden.

Succes en ook plezier met de magie in je presentatie,
jij mag (!) het doen!

Roeland Schweitzer .