De lessen van Mies Bouwman

Mies Bouwman in 1951

Mies Bouwman in 1951

D​e lessen van Mies Bouwman.

Op 16 oktober 1951 presenteert de dan 22 jarige Mies Bouwman het allereerste KRO televisieprogramma met de opmerkelijk idealistische woorden:

“We hopen dat televisie de band tussen de volkeren zal verstevigen, opdat vrede en vrijheid, eens in de toekomst, duurzame begrippen zullen zijn, voor alle mensen op aarde.“

Mies zegt het met een milde glimlach en een prachtige dictie en timing. Haar natuurtalent is direct zichtbaar en hoorbaar.

 

In 1951 telde Nederland pas een paar honderd tv’s. Niemand wist goed hoe je televisie moest maken. Samen met haar cameraman Leen Timp ging Mies naar Londen, op een hotelkamer televisieprogramma’s bestuderen. Tijdens de hoogtijdagen van de televisie trok Mies Bouwman zeven miljoen kijkers.

Ze wist haar gasten te ontspannen, ze ontwapende en ze schiep een band met ‘de kijkers thuis’. Ze was een moderne gastvrouw, in broekpak, toen ongehoord. Ze was ook nog eens kritisch als journalist, tegelijkertijd was en bleef ze altijd optimistisch. Ze behoorde tot de buitencategorie, in hartelijkheid en in echte interesse voor andere mensen. Ze nam de tijd voor haar gasten.

Mies was goed in rake observaties, gevolgd door een sprankelende lach. Ze was intelligent, had humor en was, ook als beroemdheid, heel goed aanspreekbaar. Ook voor de lokale journalist die ik ooit was. Bovendien kon ze goed nee zeggen. Nee, ze had geen zin in mijn lokale radioprogramma en toch zaten we een kwartiertje te praten.

Wat kunnen wij van Mies leren?

Gewoon jezelf zijn, met een stralende glimlach. En dit op ieder podium, inclusief je eigen keuken.

De tijd nemen voor je publiek. Zo kom je in contact en blijf je het ook.

‘Jij bent niet het belangrijkste, maar de gasten zijn het belangrijkste.’

Om goed te presenteren moet je aan de ene kant lekker in je vel zitten, mentaal, fysiek. Tevreden zijn, accepteren en je ego loslaten. Het gaat om je gasten. Over de rivier heen, van jezelf en je inhoud. De ander centraal stellen, dat is dé grote stap.