De weg naar goede presentator

Maak een leerplan

Hoe leer jij het beste?

Heb jij een leerplan?

Bij de betere bedrijven komt het voor, een POP, een Persoonlijk Ontwikkelings Plan. Met hopelijk ook een budget. Geweldig als dat er is, een goed leerplan, op maat, voor jou.

Heb je geen POP, dan is het aan jou om voor je eigen leerplan te zorgen. Het is jouw leven, jij bent verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling. Als je de vragen die hier worden gesteld, schriftelijk beantwoord, dan is je eigen leerplan zo klaar.

Wat heb jij nodig om je te ontwikkelen?

Om te leren en je te ontwikkelen heb je vooral rust en tijd nodig. Geld is ook belangrijk, maar relatief en oplosbaar. Waar wil je zijn over 10 jaar?  Wat heb je hiervoor aan kennis en ervaring nodig? Wat ga je doen om dit te realiseren? Schrijf op, maak een plan, zet er ook data bij. Wanneer, wat? Zet het in je agenda en praat erover. Hardop uitspreken helpt je om je doelen te realiseren.

Wil je een opleiding volgen en is deze te duur? Neem contact op met die opleiding, heel vaak zijn er potjes met geld, zijn kortingen mogelijk of afbetalingen. Opleidingen zijn blij met mensen die heel graag willen.

Waarom we leren en waartoe, dat is best duidelijk.

 • Op individuele schaal gaat het om zelfverwezenlijking.
 • Op organisatieniveau gaat het om competitief blijven en oplossingen creëren.
 • Mondiaal gaat het om een gelukkige wereld.

Waarom leer jij? Waartoe? Ook dit mag je opschrijven.

Onze leeromgeving is door de digitalisering enorm veranderd. Van uniform, klassikaal, naar  ‘blended learning’, op maat, 24/7 en on-line. Wat vindt jij interessant?

Ieder mens leert ook anders. Hoe leer jij? Door schade en schande? Door te spelen? Door kruisbestuiving? Door te zien, door te horen, door te lezen, door te doen.
Hoe we leren, is een cruciale vraag, nu permanent leren zo belangrijk is geworden.

Hoe leer jij het liefst?

Leren doe je aan de rand.

Als je niet wordt uitgedaagd, dan leer je ook niet veel. Leren doe je aan de rand van je comfortzone. Net een beetje erover heen, dan dringt het door. Teveel erover heen, dan klap je dicht. Een goede opleiding / trainer bewaakt deze subtiele balans.

Mensen leren vooral door een combinatie van leermethoden.

Volgens het leermodel van (David) Kolb zijn er vier leersystemen, praktisch samen te vatten tot W.E.R.K.

Waarnemen, Ervaren, Reflecteren, Kadreren. 

Het is een cyclus van zien, zelf proberen, commentaar opnemen en de nieuwe ‘kennis’ inbedden in een breder (wetenschappelijk) kenniskader.
Telkens komt er nieuwe ervaring en kennis bij en begint de cyclus overnieuw

In een goede leeromgeving worden de elementen uit het Leermodel van Kolb consequent aangereikt. De trainer doet het kort voor, daarna ga je zelf experimenteren, je bespreekt je ervaring, je krijgt feedback en de trainer reikt aanvullende kennis, oefeningen en kader aan. Op weg naar de volgende stap. Zo proberen wij het te doen in onze trainingen.

‘Blended learning’ dringt steeds meer door. Luisterboeken voor in de auto, filmpjes op YouTube, nieuwsbrieven op maat, training in het echt voor meer emotionele ervaring. Skype-coaching, webinars. Er kan best veel on line, maar uiteindelijk leer je door elkaar in de ogen te kijken.

Welke leerstijl herken je?

Kolb onderscheidt ook vier leerstijlen. Ze combineren telkens twee van de elementen uit het leermodel,

 • Dromer: Ervaren en reflecteren
 • Denker: Reflecteren en kadreren
 • Doener: Ervaren en waarnemen
 • Beslisser: Kadreren en ervaren

Welke leerstijl past bij jou? Dus, wat voor leerervaring heb jij nodig?

Hoe leer jij? Wat heb je nodig om te leren? En: wat wil je leren? Maak je plan. Ga naar je werkgever en vertel je plan. Wat kan hij / zij voor je doen.
Eigen bedrijf, ZZP er? Reserveer ieder jaar geld voor opleidingen en ga ze ook volgen. Zo neem je even afstand en laad je je accu weer op. Werken áán de zaak is misschien wel belangrijker dan werken ín de zaak.

Hoe ga je het doen? Wat is je leerplan voor het komende jaar? Kleine stappen zijn prima. Iedere dag 10 minuten studeren helpt mij al enorm. Een middag per maand er aan werken, prima. Plan die middag. Niet gelukt? Wordt niet boos op jezelf, maak gewoon een nieuw plan voor volgende week. Maar geef het niet op!

Samenvatting leerplan:

 • Waarom wil ik leren?
 • Wat wil ik leren?
 • Hoe leer ik? (Zie leerstijlen hierboven.)
 • Welke omstandigheden heb ik nodig?
 • Hoe realiseer ik mijn goede leeromstandigheden?
 • Welke kleine leerstappen kan ik nu al bijna dagelijks maken, zoals iedere dag iets lezen of oefenen.
 • Welke leraar / lerares zoek ik?
 • Waar en hoe kan ik die vinden?
 • Waar wil ik zijn over tien jaar, qua kennis en vaardigheden?
 • Wat ga ik doen om dit plan te verwezenlijken?

Magisch advies: print dit plan uit, haal de belangrijkste doelen eruit en maak er een klein kaartje van. Draag dit kaartje altijd met je mee, totdat je je doelen hebt bereikt. Dit werkt, want iedere keer moet je dit kaartje verplaatsen naar schone kleren en kom je het weer tegen. Zo wordt het een permanent doel.

Zoek een goede coach

Werken aan de zaak, met afstand naar je eigen reilen en zeilen kijken, dat gaat veel beter met een goede coach. Leg uit dat je in twee of drie sessies een Persoonlijk Ontwikkelings Plan wilt maken voor de korte termijn (1 jaar) en de middellange termijn (5 jaar), of nog langer. Bevalt de coach? Ga er over een half jaartje of een jaar weer heen. Onderhouds-dosis. Lig je nog op koers of wil je een nieuwe koers maken. Prima als je maar op weg bent / gaat.

En dan kan het zijn dat je een goede presentator wilt worden.

Leerplan goede presentator

Waarom wil ik een goede presentator worden?

Wat heb ik te vertellen?

wat heb ik nog nodig, aan kennis, ervaring?

Hoe en waarmee kan ik mijn (toekomstig publiek helpen?

Wil ik mijn verhaal eerst uitschrijven, of al meteen proberen?

Eerst eens wat proberen en dan ontdekken waar het moeilijk gaat?

Wil Ik zien hoe anderen het doen? Welke anderen? Waar?

Heb ik toneelles nodig, een presentatietraining, individuele coaching?

Wie kan me hierbij helpen?

Welke stappen ga ik maken, in welke volgorde?

Succes

rs