De kamikaze presentatie

Als je niet goed kunt zwemmen, dan is expres in diep water springen heftig. Wie weet haal je de kant, maar misschien ook niet. Het is heel spannend, opwindend en een kick, als het lukt.

Deze harde weg is dapper. Je durft het. Alle lof voor je keuze. Je bent een held, desnoods offer je jezelf op als een echte kamikazepiloot. Tot zover de positieve kant.

Aan je dappere sprong zit ook een gruwelijk negatieve kant. Je bent gewelddadig tegenover jezelf. Je neemt forse risico’s. Je bent bereid om desnoods te sneuvelen.

Destructief zijn is tegennatuurlijk, in je geest gebeurt iets raars. De kick van levensgevaarlijk springen, kan groter worden dan de kick van verstandige keuzes maken. Pijn riskeren wordt fijn. Deze kamikaze weg gaat zich wreken, vroeger of later, je moet steeds grotere sprongen maken voor dezelfde kick. Of je breekt je nek.

Bovendien ben je keihard, naar jezelf en als een gevolg hiervan ook naar de wereld om je heen en naar je naasten!

Als je niet goed kunt presenteren, dan is zo maar voor een zaal presenteren heftig. Wie weet lukt het je, maar misschien wordt het een pijnlijke afgang, een kamikaze presentatie. In het diepe springen zonder dat je kunt zwemmen kun je zonder meer vergelijken met zomaar voor een zaal gaan staan, zonder dat je kunt zwemmen. Mentaal is er geen verschil tussen.

Miljoenen mensen gedragen zich als kamikaze piloten. Ik was er een van. Tot ik opeens niet meer durfde of mezelf niet meer kon overschreeuwen. Opeens durfde ik niet meer dat podium op. Wat mij opbrak was mijn vraag of mijn bijdrage wel nuttig was, of de zaal er wel iets aan had. Ergens knakte mijn zelfvertrouwen, veertig jaar geleden. Tot op de dag van vandaag ben ik het aan het herstellen.

Er is ook een andere weg. De zachte weg. Die prachtige ontdekkingsreis begon voor mij al weer lang geleden. De zachte weg is liefdevol, rustig, zorgvuldig en mooi.

Ben je geïnteresseerd in de zachte weg om goed te leren presenteren, kom dan bij ons een presentatietraining volgen. Dat alleen al is een zachte weg. Zorgen dat je straks goed, veilig en met plezier kunt presenteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *