Presenteren zonder goede voorbereiding is levensgevaarlijk.

De kamikaze presentatie

Als je niet goed kunt zwemmen, dan is expres in diep water springen heftig. Wie weet haal je de kant, maar misschien ook niet. Deze harde weg is dapper. Je durft het. Alle lof voor je keuze. Je bent een held, desnoods offer je jezelf op als een echte kamikazepiloot. Tot zover de positieve kant.

Aan je dappere sprong zit ook een gruwelijk negatieve kant. Je bent gewelddadig tegenover jezelf. Je neemt forse risico’s. Je bent bereid om desnoods te sneuvelen.

Destructief zijn is tegennatuurlijk, in je geest gebeurt iets raars. De kick van levensgevaarlijk springen, kan groter worden dan de kick van verstandige keuzes maken. Pijn riskeren wordt fijn. Deze kamikaze weg gaat zich wreken, vroeger of later. Je breekt en durft niet meer of je breekt je nek.

Bovendien ben je keihard, naar jezelf en als een gevolg hiervan ook naar de wereld om je heen en naar je naasten!

In het diepe springen zonder dat je kunt zwemmen, kun je vergelijken met zomaar voor een zaal gaan staan, zonder dat je kunt presenteren. De kamikaze presentatie.

Van kamikaze presentatie naar de zachte weg

In mijn studententijd trad ik op in zaaltjes als ‘het Nederlands Pauze Theater’. Een donkerrode toneelachtige pandjesjas en een boek waren mijn attributen. Ik stapte zomaar dat podium op en begon te praten en te doen. Mijn boek met eigen teksten, dat was reserve, voor als ik niks meer wist. Het was spannend, voor mij en voor het publiek en het ging goed tot er een optreden in de Mesdag kliniek in Groningen aankwam en ik opeens niet meer durfde. Hadden die mensen wel iets aan mijn kamikaze-act? Het was het einde van de grote jongen met praatjes en het begin van mijn lange zoektocht naar een andere, zachte weg* , die ik stap voor stap heb gevonden. De kamikaze weg, slecht voorbereid een podium opgaan, leidde bij mij tot een forse burn-out. / identiteitscrisis. Het had slechter af kunnen lopen.

Fijn dus, dat er ook een zachte weg blijkt te zijn, maar wat is die zachte weg? Het klinkt eenvoudig en is heel veel. Jezelf liefdevol, rustig, zorgvuldig en goed voorbereiden. Geen geweld uitoefenen. Je werk doen vanuit je innerlijke kracht. Naar binnen gaan, bij je gevoel te rade gaan, kiezen wat je hart je zegt. Werken vanuit de stilte. En dit kun je oefenen en leren.

Wil je deze zachte weg rondom presenteren onderzoeken? Kom dan bij ons een presentatietraining volgen. Dat alleen al is een zachte weg. Zorgen dat je straks goed, veilig en met plezier kunt presenteren.

  • Ju-do betekent ook de zachte weg, meegaan met de ander, niets forceren.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *