Draag je bij aan verbinding of ontbinding?

Hoe ontoorlog ik mijn presentatie?

Het woord, ‘ontoorlogen’ ontdekte ik kort geleden in een blog van schrijver Melle Dotinga. Het woord raakte me direct. Ontoorlogen, de oorlog uit jezelf halen, niet bijdragen aan alle oorlogen en al het geweld, maar juist het tegendeel, ontoorlogen, deëscaleren, in vrede komen.

Melle Dotinga zoekt naar zingeving, ‘om te beseffen dat de verbinding met onszelf alleen kan ontstaan vanuit de verbinding met alles en iedereen.’ Mooi gezegd en meteen een wisselwerking. De verbinding met de ander (je publiek) kan alleen ontstaan als je presenteert vanuit de verbinding met jezelf.

Wat draag je bij met je presentatie?

Met iedere presentatie draag je iets bij aan de wereld. Wat draag je bij? Verbinding of ontbinding? Vergelijk het met de uitvoering van muziek of dans. Presenteren is een kunstvorm en kunst gaat over schoonheid, over emoties, over ons hart en onze ziel. Natuurlijk kan kunst een activistisch element bevatten, een protest. Humor en relativering, ont=ernsten, ook prima voor een presentatie. Ontweten, nog zo een. Een grote groep twitteraars sprak onlangs meer vertrouwen uit in mensen met twijfels, dan in de mensen die het allemaal zo goed weten.
Ontoorlogen is niet met het vingertje wijzen, maar inspiratie aanbieden. Dat hoeft niet groot te zijn. Mijn moeder leerde me, vlak voor haar dood, nog een les. Wij genoten samen buiten van een laatste voorjaarsdag in mei. Ze wees naar een paardenbloem. Hoe mooi, en straks al die pluisjes, al die dromen.

Ontoorlogen is gaan voor de liefde, het geloof in de ander, hoe anders die ander ook is.
Ontoorlogen is een stapje achteruit doen, de ander ruimte geven.
Ontoorlogen is gaan voor de kracht van samenwerking, voorbij de strijd.
Presenteren, samen met je publiek. Ontoorlog en het leven wordt waardevol.

Je kunt alleen maar goed presenteren vanuit vrede.

Je hart volgen.