Presenteren is meer dan fysiek aanwezig zijn.

Goed Presenteren? Wel je huiswerk maken!

Twee wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug hielden een korte speech ter ere van de de opening van de Grietmarkt, een culturele en biologische markt op de Laan, het plein voor het kasteel in Amerongen. De heren dolden wat met de fotografen. En toen kwamen hun speeches. Vriendelijk, zeker, maar ook nietszeggend en saai, geen enkel memorabel woord, slechts een paar plattitudes: ‘Fijn dat de Grietmarkt bestaat en cultuur is belangrijk, dank aan alle vrijwilligers.’

Lekker kort, dat wel, maar helaas vooral net te weinig.
Wat hadden de heren wel kunnen doen en wat moet ik ook iedere keer doen als ik een goed verhaal wil houden? Serieus iets voorbereiden! Huiswerk maken.
Niet vertrouwen op mijn blauwe ogen en mijn ervaring, maar van tevoren een verhaal zoeken. Nooit erop vertrouwen dat het wel vanzelf gaat of komt, maar even iets bedenken, waardoor het meer wordt dan fysieke aanwezigheid. Daarom ben je wethouder, burgemeester, spreker. Het is jouw kans om het moment naar een hoger plan te tillen.

Die ochtend ging het over cultuur. Dan kun je bijvoorbeeld zoeken naar een uitdagende uitspraak. Even googlen: cultuur, beschaving. ‘De continuïteit van onze cultuur, is de ziel van onze beschaving’. Alleen al zo’n zinnetje, van de Russische cineast Sokoerov, dat is een begin, een spil in je verhaal, daar kun je mee verder.
Of je zoekt een gedicht. Ik begon bij Guido Gazelle.

De beste stuurlui staan aan wal, ik weet het en ik ben geen wethouder, maar mag ik het even voor u doen, heren?

Lieve mensen,

Leuk dat de Grietmarkt er weer is, fantastisch verbindend product voor een dorpsgemeenschap, geweldig werk van tientallen vrijwilligers. Mogen we trots op zijn.

We geven als gemeente niet voor niets subsidie en daarom lees ik hier nu graag een strofe voor uit ‘een meidag’ van Guido Gazelle.

Elk taksken is een priem nu, die,
bewonden, wit,
tot tenden, in een witte schee
van blommen zit.

Even wennen aan het Vlaams uit 1895, maar dan heb je ook wat. Het gaat over de doornige meidoorns, zoals die nu zo prachtig rondom Amerongen bloeien. Het is waanzinnig mooi hier. Een juweel van een dorp, prachtige natuur er omheen, de rivier, de uiterwaarden, de stuwwal, de bossen en de berg. En middenin dit alles bloeit de Grietmarkt als een overtuigend bewijs van culturele rijkdom en kracht.

Klaar. Het hoeft niet lang te zijn, kort en krachtig is beter. Het gaat om net dat vonkje extra waardoor je met een frisse blik rond kunt kijken. Zoiets hebben wij als publiek nodig, heren en dames sprekers. Een enthousiaste glimlach, op gang gebracht door uw woorden met pluskracht.

Later dacht ik nog wat verder en kwam ik uiteraard bij ‘de mei’ van Gorter uit, om tot slot te bedenken dat ik nog ergens een sonnet heb over de meimaand in Amerongen van de overleden Amerongse dichter Anton Fischer.
Zo kom je er, maar je moet wel beginnen en je huiswerk doen.

Succes. Roeland Schweitzer