Heeft 95% van de Nederlanders spreekangst?

Cijfers over spreekangst

Op allerlei plaatsen op internet kun je lezen dat 95 % van de mensen spreekangst heeft. Dat is opmerkelijk veel, maar is dat ook zo? Op internet knipt en plakt iedereen er vrolijk op los en bronvermelding, ho maar. Een paar jaar geleden heb ik er ook al eens naar gezocht, een andere bron gevonden, maar die bron heb ik stom genoeg toen niet opgeslagen.

In juli 2016 heb ik opnieuw een poosje gegoogeld en uiteindelijk vond ik de masterscriptie van Rodger Clayton Bednar die met cijfers komt en naar zijn bron verwijst.

https://ttu-ir.tdl.org/ttu-ir/bitstream/handle/2346/59864/31295006962939.pdf

Slechts 5% van een onderzoeksgroep van duizenden studenten geeft aan nauwelijks angst te hebben. 5% kent zichzelf een beetje spreekangst toe en de rest is min of meer bang (20%), behoorlijk bang (30%) of zelfs zeer bang (40%). Bron: Richmond and McCroskey (1989)

Inderdaad, 95% van deze studentenpopulatie heeft in meer of mindere mate spreekangst.

Die nuance, in meer of mindere mate, is belangrijk. Een beetje bang, dan moet je wat oefenen. Doodsbang, dan gaat het de kant op van een sociale fobie en ben je aan therapie toe.

Onze trainingen zijn geen therapie, maar we zijn wel communicatietrainers op ‘identiteitsniveau’. We helpen je om in je kern verder te komen, opdat je je beter leert uiten, dus beter gaat presenteren, dus beter uit de verf komt. Uiteraard oefenen we veel. We bieden stemexpressie als methode om de moed te ontwikkelen om je te laten horen. Er zijn overigens goede sprekers die stemexpressie doodeng vinden, maar de meeste mensen maken door stemexpressie belangrijke stappen in hun persoonlijke ontwikkeling. Van vaardigheidstraining naar bewustwording, Op dit snijvlak bevinden zich onze presentatietrainingen.

Dat je spreekangst hebt, dat is dus niet zo bijzonder. Er echter in blijven hangen, daarmee doe je jezelf (en je omgeving!) te kort, daarover gaat het onderzoek van Richmond en McCroskey.
Een goede training is een sterke stap voorwaarts.

Hartelijke groet,
Roeland Schweitzer