De kracht achter onze presentatie- en leiderschapstrainingen
Bij onze trainingen op het gebied van presenteren en leiderschap staat één ding centraal: groei. Om deelnemers te helpen hun volledige potentieel te benutten, maken we gebruik van een breed scala aan verdiepende methodieken die we op unieke wijze in elkaar vlechten.
Verdiepende methodieken
Deze methodieken versterken niet alleen het leerproces, maar zorgen er ook voor dat inzichten diep verankerd raken. In deze blog lichten we enkele van deze krachtige tools toe en laten we zien hoe ze bijdragen aan het succes van onze deelnemers. Hier komen ze, in willekeurige volgorde.
Deep Democracy
Om leiderschap en groepsprocessen te verdiepen, maken we gebruik van Deep Democracy. Deze methodiek leert deelnemers om inclusieve besluiten te nemen en onderliggende spanningen of meningen in groepen naar boven te halen. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van de wijsheid van de minderheid en het werken met weerstand. Dit versterkt niet alleen de samenwerking, maar ook de impact van een leider.
Theory U
Bij verandering en innovatie is het cruciaal om niet alleen te handelen, maar ook te reflecteren. Theory U begeleidt deelnemers in het proces van bewust loslaten, observeren en creëren. Hierdoor leren ze beter omgaan met complexe vraagstukken en bouwen ze aan duurzame oplossingen. Dit geeft handvatten om leerprocessen optimaal te faciliteren en ingrediënten om een balans te vinden tussen zijn en doen. Tussen hoofd en hart.
Transactionele Analyse
Transactionele Analyse geeft inzicht in communicatiepatronen. Het helpt deelnemers bewust te worden van hun rol in interacties en hoe ze deze kunnen aanpassen voor effectiever leiderschap en samenwerking. Dit maakt het een krachtige tool voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. De theorie verwerken wij zo dat mensen inzicht krijgen in patronen, overtuigingen en vormen van het aangaan van contact. Behalve inzicht geven we vanuit hier ook praktische tools die helpen om dit effectiever toe te passen.
Systemische Perspectieven
Leiderschap vraagt om het zien van het grotere geheel. Systemische perspectieven bieden inzichten in dynamieken binnen organisaties en teams. Door deze lens leren deelnemers plekken te herkennen en veranderen. De eigen plek innemen leidt tot betere besluitvorming en harmonie. Zo kunnen blokkades oplossen en kan er een vrijere stroom in de ontmoeting ontstaan.
NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren)
Met NLP leren deelnemers hun communicatie te verfijnen en beter in te spelen op de behoeften van anderen. Door bewust te zijn van de kracht van taal helpt deze methodiek bij het opbouwen van meer zelfvertrouwen, sterkere relaties en het inspireren van anderen door effectievere overtuigingskracht.
Stemexpressie
Een goede spreker gebruikt meer dan alleen woorden. Stemexpressie helpt deelnemers hun stem te benutten als instrument om emoties over te brengen en hun boodschap kracht bij te zetten. Dit versterkt zowel presentaties als persoonlijke impact.
Motivatietheorie van Alderfer
Hoe motiveer je jezelf en anderen? De motivatietheorie van Alderfer biedt inzichten in de basisbehoeften van mensen: bestaan, verbinding en groei. Door deze te begrijpen, kunnen leiders effectiever inspelen op de behoeften van hun teams.
Sprankmodel
Uniek aan onze aanpak is het gebruik van het Sprankmodel. Deze verdiepende methodiek helpt deelnemers hun intrinsieke motivatie te ontdekken, en ook die van de ander ruimte te geven in een ontmoeting. Dit draagt bij aan een optimale samenwerking. Dit model brengt energie en authenticiteit naar voren en geeft concrete stappen om in gelijkwaardigheid ook die ander (het publiek) hier de ruimte voor te geven.
Graveslevels & Spiral Dynamics
Persoonlijke en organisatorische ontwikkeling gaan hand in hand. Met Graveslevels en Spiral Dynamics leren deelnemers de evolutie van waarden en gedrag te begrijpen, zowel bij zichzelf als binnen hun organisatie. Dit biedt handvatten om met veranderende omstandigheden om te gaan. Dit maakt dat we het spreken in het juiste perspectief kunnen plaatsen en het grotere belang als richting mee kunnen nemen.
Tao Te Ching
Inspiratie uit de eeuwenoude wijsheid van de Tao Te Ching brengt balans en intuïtie in leiderschap. De lessen over eenvoud, flexibiliteit en verbondenheid zijn tijdloos en bijzonder krachtig in een zakelijke context. Het toepassen van deze wijsheid op de kunst van spreken levert een bevrijdende manier van werken op die steeds weer roept om balans.
Mindfulness
In een wereld vol afleidingen helpt mindfulness deelnemers om in het moment te blijven. Dit versterkt niet alleen hun focus tijdens presentaties, maar helpt ook bij het maken van betere beslissingen onder druk en het omgaan van de stress die met spreken gepaard gaat.
Groepsdynamica volgens Tuckman
Het begrijpen van groepsdynamiek is cruciaal voor effectief leiderschap. Met de fasen van Tuckman (forming, storming, norming, performing) leren deelnemers hoe ze hun teams naar een hoger niveau kunnen tillen. Doordat je als spreker continu met deze processen te maken hebt is het nuttig om dit mee te nemen in onze manier van werken.
Gestalttherapie
Gestalttherapie benadrukt het belang van bewustwording en het ervaren van het hier en nu. Deze verdiepende methodiek helpt deelnemers om beter contact te maken met zichzelf en hun publiek, wat hun authenticiteit vergroot.
Polyvagaaltheorie
De polyvagaaltheorie beschrijft hoe ons zenuwstelsel stress en veiligheid reguleert. Als spreker kun je voordeel halen door een veilige, ontspannen sfeer te creëren, waardoor je zelf groeit in je leiderschap en je publiek ontvankelijker wordt voor je boodschap.
Kunst van de retorica
Retorica is de kunst van overtuigend spreken en schrijven. Als spreker kun je retorische technieken gebruiken, zoals storytelling, argumentatie en stijlmiddelen, om je publiek te boeien, te inspireren en je boodschap krachtig over te brengen. Onder andere maken we hierbij gebruik van de begrippen pathos, ethos, logos.
Roos van Leary
De Roos van Leary is een model dat interactiepatronen tussen mensen inzichtelijk maakt. Als spreker kun je hiermee je communicatie afstemmen op je publiek, samenwerking bevorderen en weerstand ombuigen naar betrokkenheid.
Logotherapie
Logotherapie richt zich op het vinden van betekenis in het leven, zelfs in moeilijke situaties. Als spreker kun je vanuit hier betekenis vinden in waarom jij het woord zou nemen, en vervolgens hiermee je publiek inspireren door betekenisvolle verhalen te delen en hen te helpen eigen waarden en doelen te ontdekken.
Theorie van flow
De flow-theorie beschrijft een toestand van optimale concentratie en plezier in een uitdagende taak. Als spreker kun je flow creëren door jezelf en je publiek te boeien met een balans tussen uitdaging en vaardigheid.
De Leertheorie van Albert Bandura
Albert Bandura, een Amerikaans-Canadees psycholoog, staat bekend als grondlegger van de sociaal-cognitieve leertheorie. Zijn werk heeft een enorme invloed gehad op effectieve trainingsinterventies. Wij integreren zijn verdiepende methodiek in onze trainingen door te starten met voorbeelden. Deze aanpak, waarin observatie en het leren van rolmodellen centraal staan, helpt deelnemers om eerst te begrijpen en te observeren voordat ze zelf gaan oefenen. Dit versterkt de leercurve en maakt het leerproces effectiever.
Hoe deze methodieken onze trainingen versterken
Door deze methodieken te combineren, creëren we trainingen die niet alleen praktisch en resultaatgericht zijn, maar ook diepgaand en transformatief. Deelnemers leren niet alleen nieuwe vaardigheden, maar doorleven ook persoonlijke groei. Dit maakt onze aanpak uniek en effectief.
Of het nu gaat om het overwinnen van spreekangst, het versterken van leiderschapskwaliteiten of het maken van impactvolle presentaties – onze methodieken bieden een stevige basis en duurzame resultaten.
Benieuwd wat deze aanpak voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op en ontdek hoe we je kunnen ondersteunen in jouw persoonlijke of professionele reis.
Gerelateerde artikelen
5 tips voor overtuigend presenteren
Wil je overtuigend presenteren op een manier die niet alleen boeiend is, maar echt effect heeft? Dan ben je hier...
Lees meerHoe bouw ik mijn presentatie op?
Een goede presentatie begint met een sterke opbouw. Maar hoe pak je dat aan? Hoe zorg je ervoor dat je...
Lees meerPlankenkoorts? Zo kom je er vanaf
Plankenkoorts, ook bekend als podiumvrees, kan een enorme invloed hebben op mensen. Het gevoel van angst en nervositeit kan ervoor...
Lees meerInformatie
Adres
Postadres en coaching:
P. Lieftinckstraat 16
1067 VX Amsterdam
Trainingslocatie:
Schakelstraat 2
1014 AW Amsterdam