Senior trainer en coach
Oprichter Speechen.nl

Roeland Schweitzer

Selfiie Roeland Schweitzer, juni 2019

‘Op het snijvlak van communicatie en cultuur,
daar gebeurt het.’

Rond 2000 begon ik trainingen te geven. In 2003 specialiseerde ik me in presentatietrainingen. Speechen.nl is sindsdien gegroeid tot een prachtig bedrijf, waar al duizenden mensen hebben leren presenteren.

In 2020 heb ik het stokje overgedragen aan dochter Majlis en haar twee zakenpartners. Tot twee maal toe ging Majlis haar eigen weg als trainer en coach, los van Speechen.nl. Toen ons bedrijf door de Corona lockdown tot stilstand kwam, ontstond een natuurlijk moment om het over te dragen.

Uiteindelijk ben ik nu weer vooral kunstenaar. Dat is wat ik wat ik  wilde worden. en wat ik was rond mijn dertigste, na een mislukte studie rechten, de school voor de journalistiek en twee kunstacademies.

Wat is een kunstwerk? Alles wat je raakt en inspireert. Een goede presentatie, een mooi schilderij, een gedicht, een waterkering, een training, een ontmoeting.

Een goede presentatie draagt bij aan deze wereld. Een mooi gedicht of schilderij ook. Een goed bedrijf draagt bij. Het maakt niet uit wat we maken, breigaren, datacentra, nierdialysesystemen, onderwijs, reclame voor de grutto, auto’s, ieder bedrijf en ieder onderwerp biedt kansen om iets moois te maken.

Werken met zorg en liefde, het ego voorbij. Dan merk je dat saai niet bestaat. Er zijn altijd kansen en mogelijkheden.

Ieder onderwerp kan goed, met zorg en liefde, worden gepresenteerd.
In balans, speels, interactief, persoonlijk en glashelder. Dat kun je leren.

Waar gaat communicatie over? Wat is het doel? Wanneer werkt het? Wat is communicatie eigenlijk? Mooie definitie, van hoogleraar communicatie aan de RUG, Gisela Redeker:
Communicatie is het scheppen van gemeenschappelijke betekenis.

Met een presentatie werk je aan gemeenschappelijke betekenis en vergroot je ieders bereik.

Hoe kunnen wij leren om beter te communiceren? Basisvragen en al snel grote woorden, terwijl het om kleine stappen gaat.

CV

Opgeleid als journalist / schrijver en kunstenaar. Even studeerde ik rechten. De School voor de Journalistiek in Utrecht maakte ik af. Daarna ging ik naar de kunstacademie in Utrecht en later, nog een jaartje, in Groningen. Er volgden kunstenaarschap, tentoonstellingen en toch weer journalistiek, een communicatiebureau samen met mijn vrouw, tekstschrijven voor derden, werk voor radio en tv en interim communicatiemanagement bij een Japanse multinational en voor de Rijksoverheid. Ervaring, ervaring, ervaring.

Ik ging ook weer leren. Zakelijke cursussen en een aantal jaar toneellessen bij regisseur Marjolein van de Peppel, Ik werd mediator in een maatschap met twee andere mediators totdat dit vak meer en meer juridiseerde. Intussen gaf ik onze eerste trainingen  en volgde ik een lange opleiding tot klankcoach bij Marius Engelbrecht, uitgebreid met Soul Voice trainingen. Bij Phoenix in Utrecht werd ik ‘trainer op identiteitsniveau’. In 2018 verdiepte ik me in de omgang met rouw en verlies, ook bij Phoenix. Altijd heb ik vrij werk gemaakt als kunstenaar en ben ik blijven schrijven. Bovendien leer ik sinds 2003 uit de Tao Te Tjing. Een verslag hiervan vindt u op www.tekensvanleven.nl

Vanaf 2005 tot 2020 is trainer mijn hoofdactiviteit geweest, een sensationele tijd. Zo veel prachtige mensen ontmoet en een stapje verder mogen helpen. Nu ben ik weer kunstenaar en schrijver. Zie mijn boeken.

De rode draad: wij samen.

Een voorwaarde voor succesvolle communicatie is het contact dat ik maak met jou. Luisteren, gelijkwaardig zijn, kwetsbaar, dat zijn voorwaarden. Dit kan ik pas als ik mijn pijn en verdriet onder ogen heb gezien en mijn vooroordelen zie, mijn valkuilen en ijdelheden, mijn angsten en beperkingen. Mijn ego loslaten, dat gaat vanzelf als je ouder wordt. Helderheid over wat ik wil, waarom, hoe en waartoe. Hetzelfde geldt voor mijn klank, zing ik een lied voor je, of grom ik? Probeer ik je te verleiden, of stoot ik je af. Kijk ik echt of ik je kan helpen? Vervolgens gaat het om het creëren van een vonk. Wij samen op reis? Kan dat?

Het is overigens een reis zonder landkaart. Samen op weg naar nieuw gebied.
De weg van je hoofd naar je hart.
Hier gaan onze trainingen ook over. Persoonlijke ontwikkeling én sociale vaardigheden.
En bovendien leren we je geweldig goed presenteren. Lees de reviews.

Hoe zijn de trainingen ontstaan?

In 1980, vers van de kunstacademie, startten mijn vrouw en ik een kunstgalerie. Vijf jaar later was het een communicatiebureau: Schworks, woord en beeld. Ik schreef onder andere speeches, die ik soms instudeerde met degene die de speech hield. Ondernemers, managers. Van 1985 tot circa 1995 schreef ik videoscripts, vooral voor bedrijven. Ik deed ook regie en montage.

In 1991 maakte Irene Moors haar eerste TV-programma’s (bij de NCRV: Dit is Disney). Ik mocht de teksten schrijven die we samen op locatie oefenden tot het goed ging.

nooit meer verlegenIn 1993 kwam mijn boekje ‘Nooit meer verlegen’ uit. In allerlei rtv-programma’s kreeg het aandacht. Opeens stond en zat ik vóór de camera, in plaats van erachter. Ik bracht er nog weinig van terecht. Terug naar school: toneelles en trainingen.

Ik was dus verlegen en zocht wegen om hier opgewekt mee om te gaan. Toen nog zonder naar de oorzaak te kijken. Dat kwam pas veel later toen ik trainingen begon te geven.

‘Een trainer traint datgene wat hij zelf het hardste nodig heeft.’

Het communicatiebureau werd stap voor stap trainingsbureau. Ik ging beursbemanningen en sprekers op seminars trainen. Het communicatiebureau werd stap voor stap trainingsbureau. De volledige focus op presenteren kwam pas tien jaar later.

We hebben een prachtige methode ontwikkeld die je in honderd kleine stappen helpt om van je presentatie een inspirerend feest te maken en er helemaal voor te gaan. We noemen het simpel “Goed presenteren’. Dat kan overigens heel stil zijn, heel intiem, of vol op het orgel, of een combi. Authentiek, wat bij jou past, maar niet met de rem erop, want daar zit niemand op te wachten.

Het Sprankmodel

In 2002 ontwikkelden ik het Sprankmodel voor communicatie.

Het sprankmodel voor communicatie leidt tot duurzame communicatie

Het Sprankmodel voor communicatie

 

 

Natuurlijk leren. Dat doe ik ook nog steeds. En fouten maken, ook dat mag, want dat hoort bij leren.

Van harte welkom
Roeland Schweitzer

Sinds 2010 ben ik geregistreerd als trainer bij de NOBTRA, de Nederlandse Orde van Beroeps Trainers.